Scrisoarea elevilor militari către generalul (rtr.) Ion Dobran, de ziua sa (100 de ani)

  Domnule general,

  Drag erou al acestei patrii, al locului căruia noi îi spunem "acasă", vă mulțumim!

  Vă mulțumim pentru vegherea asupra neamului nostru în fiecare clipă scursă din anul Marii Uniri și pană în prezent, pentru iubirea purtată spre glorie a celor trei culori sfinte ale suflării românești: albastru, galben și roșu!
  Gândim asemenea unor copii... căci asta suntem. Dar vă scriem precum niște elevi ai unui colegiu militar, fii ai aceleiași mărețe figuri materne, România, care sfidează legile timpului prin împărtășirea aceleiași profunde mândrii și a aceleiași dragoste pentru patrie și popor.

  Vă scriem cu admirație, cuprinși de o puternică emoție, căci mâinile noastre firave pot doar să viseze în aceste clipe la culmile pe care dumneavoastră le-ați cucerit deja.
  Privindu-vă pe dumneavoastră, ne-a fost dat să înțelegem puritatea sentimentului de patriotism, care nu implică răutate sau dorință de a ucide... ci doar dragoste: "Nu să omorăm, ci să doborâm. Știam că acasă mai asteaptă o nevastă, copii, o familie.", spuneați dumneavoastră referitor la confruntările împotriva inamicilor care amenințau integritatea națiunii noastre pe timp de război. Ei bine, cuvintele rostite reprezintă imaginea sufletului unui om, prin urmare, moralitatea de care dați dovadă ne servește drept ideal în devenirea sufletului nostru, dedicat pe deplin mândrului tricolor.

  Sunteți un erou! Ați jertfit fiecare zi a trecutului pentru un viitor luminos și ați reușit, astfel, să creați o lume reală si sigură pentru care noi, noile generații, avem ceva de oferit.
  Ca pe niște biete suflete, așternem pe hârtie cateva cuvinte unui erou, purtând în sufletele noastre vie dorința de a fi și noi, la rândul nostru, eroi. Să devenim modele, să purtăm idealuri mărețe pe care să le atingem, să inspirăm prin dragostea pentru țară, asemenea dumneavoastră, să simțim și să creăm la rândul nostru o lume mai bună pentru urmași.

  Vă mulțumim, domnule general, pentru focul iubirii de țară aprins în inimile noastre, de scânteia patriotismului pe care ne-ați transmis-o și pentru tot ce ați scris pe sufletele noaste albe prin povestea dumneavoastră.

  Cu sinceritate,
  Marciuc Ionel și Drăgoi Mihaela,
  elevi ai Colegiul Național Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova.

   

  ***

  Marți, 5 februarie, generalul-maior (rtr.) Ion Dobran împlinește 100 de ani.

  Cu acest prilej, Statul Major al Forțelor Aeriene organizează, la sediul instituției, de la ora 9.30, o ceremonie în onoarea veteranului aviator, în cadrul căreia eroul va fi înaintat în gradul de general-locotenent (rtr) și i se va conferi Ordinul „Virtutea Aeronautică în grad de Cavaler”, cu însemn pentru militari.

   

  Veteran aviator, erou al celui de-al doilea război mondial, generalul - maior Ion Dobran - singurul pilot în viață din Grupul 9 Vânătoare ai cărui piloţi au scris multe pagini glorioase în istoria aviaţiei militare - a devenit un simbol, model de onoare şi demnitate militară, sursă de admiraţie şi respect pentru tinerele generaţii.

  Absolvent al Şcolii Militare de Ofiţeri de Aviaţie, promoţia 1941, generalul Dobran a luptat împotriva sovieticilor pe frontul de est, împotriva americanilor în timpul bombardamentelor din 1944 şi împotriva germanilor după 23 august 1944, îndeplinind misiuni inclusiv în ultima zi a războiului, 9 mai 1945.

  Activitatea sa pe front însumează 340 de misiuni de război, 74 lupte aeriene, 11 victorii aeriene şi un avion distrus la sol. A fost doborât de trei ori, scăpând cu viaţă fără răni grave.