Veterani răniți în teatrele de operații, din nou în Afganistan! Doi militari ai Armatei României, veterani răniți în teatrul de operații Afganistan au revenit în locul unde viața lor s-a schimbat radical!

  Plutonierul adjutant principal Vasile Zbîncă și plutonierul major Marius Taifas, veterani răniți în teatrele de operații, au fost  într-o vizită de câteva zile la Kandahar, în Afganistan, în cadrul programului “Recuperarea memoriei” - dedicat militarilor răniți care erau în stare extrem de gravă în momentul evacuării medicale.

  Misiunile executate în Afganistan le-au lăsat urme adânci, dar nu s-au dat bătuți. Orice s-ar întâmpla, trebuie să mergi mai departe!, acesta este și motivul pentru care cei doi s-au întors pentru a-și încheia simbolic misiunea iniţială, simţind că o parte din ei rămăsese aici.

  Plutonierul adjutant Vasile Zbâncă, este o adevărată lecţie de ambiţie, curaj şi determinare.
  Pe 1 octombrie 2010, plutonierul adjutant Vasile Zbâncă se afla în Teatrul de Operaţii din Afganistan într-o misiune de patrulare, când vehiculul în care se afla a detonat un dispozitiv exploziv improvizat. În urma incidentului subofiţerul a fost grav rănit la ambele picioare, fiind transportat de urgenţă la spital cu ajutorul unui elicopter de evacuare medicală, iar ulterior transferat la un spital din Germania. Cu toate eforturile medicilor, picioarele nu au mai putut fi salvate şi au fost amputate de la genunchi, ulterior aplicându-se proteze. Dând dovadă de tărie morală, după o perioadă de recuperare deloc uşoară, militarul şi-a revenit, lucrează, este alături de soţia sa şi de cei doi copii, cât şi de colegii care-l susţin.

  Plutonierul major Marius Taifas se afla în teatrul de operații Afganistan, cu Elementul Național de Sprijin, când, în noiembrie 2009 în urma unui atac asupra bazei, racheta a lovit clădirea lângă care acesta se afla. În urma incidentului, subofițerul a fost grav rănit și după o operație de urgență la spitalul ROL 3 din Kandahar de reconstrucție a arterei femurale, doctorii au reușit să îi salveze piciorul și l-au transportat în Germania unde a suferit mai multe intervenţii timp de două luni jumate. Dând dovadă de ambiţie şi determinare, după o perioadă de recuperare deloc uşoară, militarul şi-a revenit şi lucrează într-o structură unde se ocupă de colegii care participă la misiuni internaţionale şi le ascultă cu plăcere poveştile cu care se întorc.

  Militarii în activitate, făceau parte, atunci când au fost răniți, din Batalionul 812 Infanterie „Șoimii Carpaților” şi Elementul Național de Sprijin. Fiecare regăsindu-ţi colegii din misiunile la care au participat.

  Aflat la a treia ediție, programul este organizat de Ministerul Apărării Naționale, prin Direcția calitatea vieții personalului, cu sprijinul Statului Major al Apărării. Până în momentul de față au făcut deplasarea în teatrul de operații 16 militari răniți. Militarii participă la program pe bază de voluntariat, cu avizul structurilor de asistență psihologică.

  *
  În prezent, Armata României are 970 de militari în misiuni internaționale, peste 600 dintre aceștia fiind la datorie în Afganistan.

  În ultimii 20 de ani, 29 de militari români au căzut la datorie în teatrele de operații, aproape 180 fiind răniți în aceste misiuni.