Edelweiss Raid 2019, doar cei puternici ajung la final!

  Edelweiss Raid 2019, doar cei puternici ajung la final.

  Cele două zile din cadrul concursului ''Edelweiss Raid 2019'' s-a încheiat, iar Locotenentul Robert Hajnal, comandantul patrulei, ne-a transmis, în câteva rânduri, modul în care s-a desfășurat această probă:

  "Acum doi ani de zile, în anul 2017, participam pentru prima dată la competiția Edelweiss Raid, din Austria, alături de alți 7 colegi.
  Competiția se desfășoară în Tuxenalp din Tyrol și este dedicată militarilor din cadrul trupelor alpine din toată lumea, iar noi am fost încântați și entuziasmați să luăm startul pentru a doua oară în ultimii 4 ani, competiția desfășurându-se din doi în doi ani.

  Concursul are loc la peste 2000 de metri altitudine, în condiții extrem de dificile: urcări care îți dau impresia că nu avansezi, deși efortul depus te solicită atât fizic cât și psihic, porțiuni de creastă care îți solicită concentrarea, coborâri abrupte cu zăpadă înghețată și viraje bruște prin păduri cu zăpadă proaspătă, neatinsă.
  Dificultatea traseului te face să te întrebi constant dacă vei ajunge la finish, dar ceea ce te face să pui un schi în fața celuilalt sunt colegii, responsabilitatea misiunii dar și peisajul incredibil care te energizează la fiecare pas.

   

  Acum doi ani am fost plăcut surprinși de organizare, de inventivitatea austriecilor pentru probele de concurs, dar și de gradul de dificultate al traseului. Pe scurt traseul seamănă foarte mult cu Vârfurile din Munții Făgăraș. Încă sunt surprins de riscul și de gradul de asumare pe care și l-au însușit militarii austrieci organizând un concurs pe un asemenea traseu.

  Anul acesta știam cu ce avem de-a face. Știam că ne va fi greu, că aveam să urcăm până la 2800 de metri, pe schiuri, cu echipament individual care ne-a solicitat fiecare mușchi din corp.
  Știam că trebuie să ne descurcăm mai bine în cadrul probelor pentru care ne-am antrenat, iar obiectivul nostru a fost să terminăm cu toții opt și să nu mai avem timp morți pe traseu și în cadrul probelor.

  Cei care am participat și la prima ediție considerăm că traseul a fost mai dificil față de acum doi ani, chiar dacă nu credeam că e posibil, dar asta nu ne-a făcut să ne gândim că nu o să terminăm cursa.

  Entuziasmați am făcut față probelor, care au trecut una câte una, abordându-le cu răbdare.

  O probă nouă care ne-a solicitat chiar și ultimul strop de energie a fost transportul materialelor, pe achie, aproximativ 3 kilometri, în urcare, la finalul primei zile până la zona de bivuac unde aveam să înoptăm.

  Răsăritul prins, a doua zi dimineața, în cadrul concursului, pe creastă, ne-a făcut să uităm de provocările primei zile și să ne concentrăm pe ziua ce avea să vină, cu probe care ne solicitau mai mult concentrare psihică decât efort fizic (tragere, aruncarea grenadelor de exercițiu, planificare, orientare).

   

  Am terminat cu bine concursul, care a însumat 45 kilometri cu 3800 diferență de nivel pozitivă, după 12 probe, cu toți opt, ca o echipă."

   

  Text: Lt. Robert HAJNAL
  Foto: Sg.maj. Florin JITARU
  Cap. Daniel GIURGI