Locotenent-colonel Olimpiu Golea – un adevărat profesionist într-o echipă de excepție

  Veteran al teatrelor de operații, locotenent-colonelul Olimpiu Golea a executat o misiune în Irak și 3 în asprul Afganistan. În ultima misiune, pe care tocmai a încheiat-o cu succes, a îndeplinit funcția de consilier al locțiitorului Comandamentului Corpului 205 al Armatei Afgane.

  „Față de ultima misiune este diferit doar faptul că nivelul la care am executat consilierea este mult mai mare, o altă provocare dusă cu succes la bun sfârșit.”

  În ultimele 6 luni locotenent-colonelul Golea a consiliat un general de brigadă afgan, locțiitorului comandantului Corpului 205 ANA, privind desfășurarea activităților zilnice de către stafful comandamentului pe domenii funcționale, indentificarea de oportunități și pentru eficientizarea procesului de planificare în vederea creării și dezvoltării capabilităților de a genera o forță credibilă care să fie în măsură să susțină reformele guvernului afgan.

  „Printre lucrurile care m-au impresionat aș aminti experiența unică de a acționa în mediul internațional, interoperabilitatea, profesionalismul militarilor români dar și capabilitățile de care dispune NATO în cadrul misiunii Resolute Support.”

  Pe toată perioada misiunii a sprijinit membrii echipei de consiliere (Military Advisory Team - MAT) și a reprezentat șeful MAT și comandantul Train Advise Assist Command-South (TAAC-S) la diferite activități de importanță majoră și la întâlniri cu lideri UNAMA și Resolute Support Mission.

  „Despre militari, şi în general despre toţi afganii, cred ca sunt nişte supravieţuitori într-o ţară macinată de război în ultimii 40 de ani.”

  „Din punct de vedere operaţional, Afganistanul este un mediu destul de complex, în ultimii 18 ani fiind greu de identificat o soluţie miltară pentru rezolvarea conflictului, ceea ce a condus spre o soluţie politică, şi anume negocierile curente pentru pace cu mişcarea talibană. Din punct de vedere cultural, cred că, noi, militarii români înțelegem mai bine normele lor puţin diferite și ne-a fost mult mai uşor să dărâmăm barierile culturale. Aş putea spune că societatea afgană este una a extremelor, cu familii foarte bogate şi influente şi oamenii care se afla la limita subzistenţei. Despre militari, şi în general despre toţi afganii, cred ca sunt nişte supravieţuitori într-o ţară macinată de război în ultimii 40 de ani.”

  „Militarii români sunt profesionişti bine pregatiti”

  „Nu aş putea vorbi despre dificultăţi mari, provocările au ţinut de dinamica mediului operaţional şi capacitatea unui comandament multinaţional de a se adapta rapid. Flexibilitatea și adaptabilitatea sunt factorii cheie într-un astfel de mediu.

  Militarii români sunt profesionişti bine pregatiti și au un nivel de cunoaștere al limbii engleze destul de bun, iar acest lucru îi ajută să se relaționeze foarte bine atât cu partenerii de coaliţie, cât şi cu militarii afgani pentru indeplinirea misiunilor în cele mai bune condiții.”

  „O echipa de exceptie caracterizată de profesionalism”

  Consideră echipa de consilieri forțe terestre rotația 6 ca fiind o echipă omogenă cu militari foarte bine pregatiti și cu atitudinea potrivită. A contat foarte mult faptul că toți militarii au mai avut experiența altor misiuni și colaborări internaționale. Atitudinea proactivă, mereu cu iniţiativă, urmată de profesionalism şi experienţa din misiunile trecute au fost atuurile echipei din care, cu mândrie, face parte.

  „… gândurile noastre merg mai mereu către acasă, către familie”

  „Condiţiile de muncă sunt foarte bune, mai ales că militarii români sunt pregătiţi şi pentru condiţii mai austere. În ceea ce priveşte moralul, gândurile noastre merg mai mereu către acasă, către familie. Orice aduce casa mai aproape de noi este binevenit. Poate fi o vizită de susţinere în preajma sărbătorilor, un moment destul de dificil pe timpul misiunii, sau poate fi un fel tradiţional de mâncare sau un pachet de la familie. Acestea sunt câteva lucruri care pot contribui la creşterea moralului.”

  „Noi nu suntem doar beneficiari de securitate, ci producem securitate prin ceea ce facem în Afganistan.”„Consider ca aceasta este o oportunitate unică de a ne testa cunoștințele, de a ne verifica capacitatea de a executa activități întrunit, în cadrul NATO și de a ne apăra țara ținând sub control terorismul internațional, departe de granițele țării noastre. Noi nu suntem doar beneficiari de securitate, ci producem securitate prin ceea ce facem în Afganistan.”