Unitate, respect şi ajutor reciproc necondiţionat!

  Plutonierul Constantin Emilian Prescură face parte din Batalionul 635 Apărare Antiaeriană "PRECISTA" al Brigăzii 15 Mecanizate „Unirea Principatelor” şi de puţin timp a încheiat cu succes a patra misiune în Teatrul de Operații Afganistan.

  În cele 6 luni de misiune a îndeplinit funcţia de consilier și instructor pe probleme medicale, având ca principale atribuţii consilierea conducerii compartimentului medical Afgan Border Force şi pregătirea cursanţilor în cadrul cursurilor Combat Lifesaver și Security Point, organizate de SFAAT- Police Training Team.

  „Îmi place ceea ce fac și sunt deschis să învăţ lucruri noi.”

  Ultima misiune a fost tot de consilier pe probleme medicale, dar în cadrul echipei Train Advise Assist Command - North (TAAC-N). Consilierea pe medical a urmat aceeași linie, diferența fiind făcută de cursurile la care a fost instructor, escorta și noua echipă din care a făcut parte.

  „Afganistanul este o țară cu potențial mare, iar dacă reuşeşti să câștigi încrederea afganilor, aceştia te vor respecta şi îți vor oferi ce au mai bun. În prima misiune am locuit cu militarii afgani într-un FOB (Forward Operating Base), iar după ce ne-am împrietenit, relațiile au fost foarte strânse și s-au „deschis” față de noi, fiind dornici să-i învăţăm cât mai multe.

  Police Training Team (PTT), din care am făcut parte, s-a dovedit a fi o echipa puternică de pe urma căreia s-au instruit un număr impresionant de militari și polițiști afgani. Aceştia au deprins cunoștințe noi de Security Point, Combat Lifesaver și EOD care, cu siguranță, îi vor ajuta în specificul luptei. Echipa a fost formată din militari americani, contractori americani (foști polițiști și FBI) și români.

  Militarii afgani au o capabilitate ridicată de a căpăta cunoștințe noi, acest lucru fiind înlesnit și de translatorii afgani cu care am avut o relație foarte bună.”

  Ca să-l citeze pe șeful echipei, camaradul nostru ne-a spus : "Nici dacă ne-ar fi ales, n-ar fi reușit să adune o echipă atât de bună!"

  „Echipa, din care cu mândrie am făcut parte, a fost definită de unitate, respect, bun simț și ajutor reciproc necondiționat, cuvântul care ne-ar descrie cel mai bine fiind frăție.”