Eroii dintre noi. Plutonierul adjutant în retragere Aurel Cotoarbă la 97 de ani

  • Autor:
   Maior

  „Am apucat să trec podul înainte să fie distrus, camarazii mei n-au apucat şi au sfârşit în lagăre!”

   

  Militarii Centrului de Instruire pentru Geniu, EOD şi Apărare CBRN ,,PANAIT DONICI” din Vâlcea l-au sărbătorit pe plutonierul adjutant în retragere Aurel Cotoarbă cu ocazia împlinirii venerabilei vârste de 97 de ani.

  „M-am născut aici, la Glavile, în 7 octombrie 1918, la 23 de ani m-a luat în armată şi repartizat la Regimentul Regimentul 83 Infanterie Turda. Mi-a placut armata chiar dacă nu am făcut şcoala de gradaţi şi am fost ajutor comandant grupă infanterie cu gradul de fruntaş.

  În februarie 1943 am fost lăsat la vatră, iar după aproape un an, în aprilie 1944, am fost concentrat la acelaşi Regiment 83 Infanterie cu care am participat la evacuarea oraşului Iaşi. 
  După întoarcerea armelor şi moartea lui Antonescu, armata s-a reorganizat, aşa am ajuns pe frontul de vest în cadrul Batalionului 10 Vânători până în Cehoslovacia. După ce s-a terminat războiul am plecat pe jos din Cehoslovacia în iunie 1945 în ziua de înălţare, am ajuns la Vişeul de Sus în 15 august de unde am plecat cu un tren până la Băbeni, de acolo pe jos până aici la Glăvile de unde nu am mai plecat niciodată.” - a povestit veteranul de război, familiei, autorităţilor locale şi prietenilor.

  Veteranul le-a mulțumit militarilor şi le-a promis că îi va aştepta în fiecare an, iar la vârsta formată din trei cifre îi va vizita el însuşi la locul de muncă pentru că vrea să vadă „cum mai arată armata contemporană”.

  Respect pentru sacrificiul făcut! La mulți ani!

  Maior Florentin Duman