Portret de erou

  Căpitanul Ioan Gh. ALEXANDRESCU, erou al marinei române din Primul Război Mondial

  Fiul Teodorei şi al lui Gheorghe Alexandrescu, Ioan Alexandrescu s-a născut la 11 septembrie 1886, la Bucureşti.

  A absolvit, în anul 1907, Liceul „Mihai Viteazul” – secţia reală din Bucureşti, obţinând în cei patru ani de liceu, rezultate remarcabile la geografie, limba engleză, istorie, matematică, muzică, gimnastică şi religie. În perioada 1907-1909, a urmat cursurile Şcolii Militare de Artilerie şi Geniu iar în anul 1911 a absolvit Şcoala de Aplicaţie a Sublocotenenţilor de Marină.

   

  Ofiţer cu reale calităţi, perseverent, preocupat de perfecţionarea pregătirii de specialitate dar şi de cultură generală, se numără printre cei mai capabili şi mai instruiţi ofiţeri de marină. Cunoaştea foarte bine limba franceză şi, parţial, limba germană.

   

  A activat la Divizia de Mare (1 iulie 1909 - 1 noiembrie 1911) şi la Divizia de Dunăre (1 noiembrie 1911 – 30 decembrie 1916).

   

  În perioada 20 iunie -31 august 1913 a fost mobilizat participând la campanie.

   

  La 1 aprilie 1914, a preluat comanda vedetei nr. 2 „Căpitan Nicolae Lascăr Bogdan” iar la 1 iulie 1916 a fost numit comandantul vedetei nr. 3 „Căpitan Romano Mihail”.

   

  Cu această din urmă vedetă, a luat parte la acţiunile de luptă ale Marinei Militare în Primul Război Mondial. Echipajul navei s-a evidenţiat în misiunile de recunoaştere, patrulare şi veghe, executate pe Dunăre şi în susţinerea cu focul artileriei de la bord a trupelor române în confruntarea cu inamicul. Vedeta sa a asigurat evacuarea de la Turtucaia la Olteniţa a soldaţilor români răniţi sub un puternic foc al inamicului. Trimisă în ziua de 24 august 1916 să scoată din luptă mitralierele inamice de pe Valea Cusuiului, care vizau trupele române în retragere, nava a străbătut curajos canalul şi, cu focul tunului de 47 mm şi al mitralierelor de la bord, le-a redus la tăcere. Intervenţia vedetei nr. 3 în scoaterea din luptă a acestor mitraliere a fost decisivă, nava traversând cu curaj câmpul inamic fără să înregistreze vreun rănit.

   

  Cu aceeaşi navă, în cursul lunii septembrie 1916, a îndeplinit misiuni de recunoaştere. Astfel, în ziua de 28 septembrie 1916, vedeta „Căpitan Romano Mihail” a executat o recunoaştere până la capătul Ostrovului Lungu. Ofiţerul s-a remarcat şi cu ocazia acţiunii din 28 octombrie 1916 când un detaşament de marinari, format din echipajele a două vedete fluviale, a respins inamicul eliberând satul Topalu pe care l-a menţinut până la sosirea forţelor române de uscat: „la ora 04.30 escadra a ocupat satul Topalu prin patrule conduse de căpitanul Ciornei şi de locotenentul Alexandrescu.”

   

  Un alt episod la care a luat parte şi echipajul vedetei „Căpitan Romano Mihail ” s-a petrecut la 9 decembrie 1916. Inamicul ocupase satul Ghecet. Pentru determinarea tăriei forţelor germane, a fost organizată o incursiune pe braţul Măcin cu două vedete fluviale, printre care şi cea comandată de căpitanul Alexandrescu G. Ioan. Focul tunurilor şi al mitralierelor de la bordul vedetelor a produs derută în rândurile duşmanului care se retrăgea în mare panică. Grupele de marinari debarcate la uscat de la cele două nave au urmărit inamicul luând prizonieri şi capturând armament şi echipament.

   

  La sfârşitul lunii decembrie 1916, căpitanul Alexandrescu G. Ioan se afla în misiune pe Dunăre la bordul şalupei „SMÂRDAN”. Trecând prin faţa bateriilor inamice de la Isaccea, şalupa a fost lovită şi incendiată. În urma rănilor şi a arsurilor suferite în acţiunea de salvare a navei şi a echipajului, ofiţerul a încetat din viaţa la 29/30 decembrie 1916. Moartea i-a fost confirmată prin Extractul de deces nr. 4 al monitorului „CATARGIU” din 30 decembrie 1916.

   

  În scurta sa carieră, bravul ofiţer român a fost distins cu „Medalia jubiliară” din 10 mai 1906, Ordinul „Coroana României” în grad de cavaler, Medalia „Avântul Ţării” din 1913, iar prin ÎDR nr. 2970, a fost decorat post-mortem cu Ordinul „Coroana României” cu spade, în grad de cavaler, cu panglică de „Virtute Militară”.

   

  În semn de recunoştinţă pentru faptele de arme ale eroului nostru din această lună, remorcherul „AMALIA” din dotarea Marinei Române a primit ulterior, prin Decizia Ministerului de Război nr. 673 din 7 iulie 1921, numele de „CĂPITAN ALEXANDRESCU”.

   

   

  (Sursa: Comandor dr. Marian Moşneagu, Eroii Marinei Române, Editura Alpha MDN, Buzău, Colecţia „Cultul Eroilor”, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, 2009)