Portret de erou

  Locotenentul colonel (p.m.) Avram Zenovie, erou român căzut pe frontul din Slovacia

  Locotenent-colonelul post-mortem Avram Zenovie s-a născut la 26 noiembrie 1906 la Şeica Mare, judeţul Sibiu, fiind unul dintre eroii sibieni care au căzut în luptele purtate de Armata română, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru eliberarea Cehoslovaciei, în perioada decembrie 1944 – mai 1945. S-a pregătit pentru cariera de ofiţer urmând cursurile Şcolii Militare de Ofiţeri de Infanterie „Principele Carol” din Sibiu între 1 septembrie 1924 şi 1 iulie 1926, iar mai târziu absolvind Şcoala Superioară de Război, unde tânărul militar se va forma ca ofiţer de comandă şi stat major.

  Posedând o vastă cultură generală şi o solidă pregătire profesională, Avram Zenovie este numit în anul 1941 adjunct al ataşatului român al apărării la Berlin. Tânărul ofiţer nu se sfieşte nici din această poziţie să îşi exprime liber opiniile cu privire la Dictatul de la Viena, atitudine ce îi va atrage numeroşi duşmani şi va determina chemarea sa de la post înainte de termen.

  Capacitatea sa intelectuală deosebită îl recomandă pe Avram Zenovie pentru o poziţie în cadrul Marelui Stat Major, unde se remarcă prin cunoştinţele temeinice privind tactica şi strategiile de luptă. La insistenţele sale este detaşat Şef de Stat Major în cadrul Diviziei 11 infanterie, sub comanda generalului Constantin Bădescu. Aici se face repede îndrăgit de întreaga divizie datorită pregătirii profesionale şi felului său de a fi. „M-a impresionat prin prestanţă, distincţie şi maniere (...). Pe măsură ce timpul trecea şi îl cunoşteam mai bine îi descopeream un caracter integru şi un curaj care uneori friza imprudenţa”, aveau să îşi amintească peste ani cei care au lucrat cu el.

  Atât formarea sa profesională de excepţie cât şi îndrăzneala şi curajul sunt calităţi care s-au manifestat pe deplin prin participarea lui directă la confruntările din Cehoslovacia. La 25 martie 1945 a cerut printr-un raport adresat comandantului de divizie să ia parte la luptă cu un detaşament al Regimentului 2 Dorobanţi care urma să intercepteze comunicaţia Vys. Revuca-Lipt. Osada, la nord de localitatea Ulmanka, stopând.astfel retragerea forţelor hitleriste la nord de Banska Bystrica. Detaşamentul a plecat la cota 1104 din Munţii Fatra Mare spre Ulmanka pe un teren muntos şi accidentat şi a purtat lupte grele, în continuu, timp de trei zile. Participarea sa efectivă în linia întâi se va dovedi benefică pentru moralul militarilor români care au fost bucuroşi să îl aibă alături, pe câmpul de luptă, pe şeful lor de stat major ce va lupta până la sacrificiul ultim, asemenea multora dintre subordonaţii săi. Maiorul Avram Zenovie avea să fie găsit mort, după reluarea ofensivei, la 1 aprilie 1945. Reconstituirea modului de acţiune din acele zile de către comandantul diviziei, generalul Bădescu Constantin, consemnată în raportul nr. 2012 din 8 aprilie 1945, ne oferă următoarele detalii despre condiţiile concrete în care şi-a pierdut viaţa eroul nostru: „Maiorul Avram Zenovie, plin de curaj, sub un bombardament violent de artilerie şi sub ploaia de gloanţe, a îmbărbătat trupa şi ofiţerii detaşamentului rezistând la încercuire 3 zile şi trei nopţi până la terminarea muniţiei”.

  Pentru faptele sale de arme, locotenent-colonelul Avram Zenovie a fost decorat post-mortem cu ordinele „Coroana României” clasa a IV-a cu spade, „Steaua României” clasa a IV-a cu spade, Ordinul Mihai Viteazul, clasa a III-a cu spade şi Medalia cehoslovacă „Crucea de Război”.

  Un capitol important al participării ţării noastre la Campania din Vest din timpul celui de-al Doilea Război Mondial îl reprezintă, fără îndoială, contribuţia Armatei române la înfrângerea rezistenţei naziste de pe teritoriul Slovaciei, iar ofiţerul Avram Zenovie a scris, prin devotamentul său faţă de misiunea încredinţată, o pagină semnificativă din istoria plină de fapte eroice a armatei române.

   

   

  (Sursa: Lt. Col. Gratian Opriş, Detaşamentul Ulmanka, Ed. Militară, Bucureşti, 1982)