Portret de erou

  Locotenentul Eugeniu IORGULESCU, erou aviator al Primului Război Mondial

  Locotenentul Eugeniu Iorgulescu s-a născut la 24 ianuarie 1881 în Iaşi. A urmat Şcoala de ofiţeri de artilerie, fiind avansat la gradul de sublocotenent în rezervă la 10 mai 1914. A fost repartizat la Regimentul 5 artilerie din Târgu Jiu, unde a funcţionat până în anul 1915. Într-un raport înaintat comandantului unităţii datat din 31 martie 1915, acesta cerea aprobarea să urmeze Şcoala militară de pilotaj, argumentând că domeniul reprezenta o preocupare mai veche, fiind deja absolvent al şcolilor de zbor de la Juvissy şi Buc din Franţa.

  Căpitanul aviator Andrei Popovici, directorul Şcolii militare de pilotaj de la Cotroceni, a dat o rezoluţie favorabilă, menţionând că sublocotenentul de artilerie Eugeniu Iorgulescu „arată cunoştinţe foarte bune şi în explozibili”. În data de 3 martie 1916 a primit brevetul militar de pilot nr. 77.

  La 5/18 mai 1916, Ministerul de Război a aprobat planul de acţiune al corpului de aviaţie român şi, potrivit acestuia, sublocotenentul Eugeniu Iorgulescu făcea parte din Grupul 1 aviaţie – Escadrila pentru goana avioanelor inamice (de vânătoare) având funcţia de ajutor al comandantului unităţii – locotenentul avitator Alexandru Paşcanu. Prin Ordinul nr. 509/1916 al Marelui Cartier General, începând cu 9/22 iulie 1916, pilotul Eugeniu Iorgulescu a fost activat definitiv în corpul de aviaţie român.

  La intrarea României în războiul de întregire naţională, sublocotenentul aviator Eugeniu Iorgulescu a fost repartizat la escadrila de recunoaştere Bucureşti din cadrul Grupului 3 escadrile. Necesităţile frontului au determinat mutarea unităţii în localitatea Mircea Vodă din Dobrogea. Din lipsă de avioane, sublocotenentul Iorgulescu a îndeplinit, în lunile noiembrie şi decembrie ale anului 1916, misiuni de observare făcând echipă cu locotenentul aviator Panait Cholet, comandantul escadrilei.

  În după-amiaza zilei de 1 decembrie 1916, avionul MF 11, având la bord un echipaj franco-român din care făcea parte şi locotenentul aviator Eugeniu Iorgulescu, a plecat într-o misiune cu risc deosebit din care pilotul român nu s-a mai întors acasă. A trecut un an şi nimeni nu a ştiut ce s-a întâmplat cu echipajul franco-român.

  După încheierea păcii de la Buftea – Bucureşti din 24 aprilie/7 mai 1918, mulţi prizonieri români au fost eliberaţi din lagărele din Bulgaria şi s-au întors la unităţile lor. Printre aceştia, s-a aflat şi plutonierul major aviator Ioan Radovici care căzuse prizonier la începutul lunii septembrie 1916 din cauza unei defecţiuni tehnice la motor. Acesta a furnizat informaţii deosebite privind soarta echipajului De Maille-Iorgulescu. Raportul, datat 4 iunie 1918, întocmit de plutonierul major aviator Ioan Radovici şi înaintat Direcţiei Aeronauticii din Marele Cartier General român consemnează faptul că avionul românesc care bombarda Sofia a fost doborât de focurile antiaeriene de pe muntele Vitoşa. Aparatul s-ar fi sfărâmat iar pilotul şi observatorul, un francez şi un român, au fost luaţi prizonieri. A mai aflat apoi din spital că ofiţerul român observator ar fi murit din cauza rănilor, nefiind tratat la timp. În finalul raportului său, plutonierul Radovici notează, cu sensibilitate:

  „Regret că nu pot da informaţiuni mai precise ce s-a făcut cu domnul locotenent Iorgulescu, caracter bun şi prea blând şi bun camarad, care pentru noi a fost un exemplu.”

  Misiunea locotenentului Eugeniu Iorgulescu s-a desfăşurat, într-adevăr, în discreţia pe care a impus-o obiectivul vizat. Propunerea de a executa în mod voluntar această misiune a primit-o de la Marele Cartier General Român. A plecat în zbor fiind conştient că probabil nu se va mai întoarce la aerodrom. Cele trei bombe de fabricaţie românească tip „Drosescu” de 16 kg. fiecare, au lovit o aripă a Palatului regal din Sofia, provocând un important incendiu. Misiunea de sacrificiu a echipajului De Maille – Iorgulescu a fost, însă, o replică la atacurile aviaţiei germane care decolau din Bulgaria şi bombardau Capitala şi sudul ţării.

  Ca recunoştinşă pentru serviciile militare aduse statului român, într-un moment crucial pentru devenirea ţării noastre, locotenentul aviator Eugeniu Iorgulescu a fost decorat cu Ordinul „Steaua României” cu spade, în grad de cavaler şi panglică de „Virtute Militară”.

   

  (Sursa: Dr. Valeriu Avram, Zburătorii României, Colecţia „Cultul Eroilor”, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, Editura Alpha MDN SA, Buzău, 2007)