Portret de erou

  Maiorul Mihai Polcovnicu

   Mihai Polcovnicu s-a născut în localitatea Mânjeşti, jud. Vaslui la 2 ianuarie 1881, fiind fiul lui Gheorghe şi al Mariei Gh. Polcovnicu. Şcoala primară a făcut-o în comuna natală, remarcându-se drept un elev inteligent şi cu o purtare frumoasă.

  A urmat cursurile gimnaziului cu profil real din oraşul Vaslui, studiile sale fiind finanţate, prin amabilitatea Comandantului Regimentului din Vaslui, din fondurile acestui regiment, deoarece părinţii săi nu aveau posibilităţile financiare necesare.

  Între anii 1897-1900, Mihai Polcovnicu a urmat Liceul Fiilor de Militari din municipiul Iaşi, fiind printre cei mai buni elevi la învăţătură, după cum rezultă din comunicările şcolii către părinţi. În anii 1901-1902, a făcut şcoala militară activă de infanterie şi cavalerie din Bucureşti, dând dovadă de aptitudini militare alese.

  În 1903, acesta a fost avansat la gradul de sublocotenent şi repartizat în Regimentul 7, iar în 1904, a trecut în Regimentul 27 Bacău, unde a fost avansat la gradul de locotenent trei ani mai târziu. În anul 1912, a trecut în corpul jandarmeriei rurale, apoi în Regimentul 37 Infanterie Botoşani, aici fiind avansat la gradul de căpitan.

   

  Pe timpul războaielor balcanice, tânărul ofiţer român participă activ la luptele de pe teritoriul Bulgariei din 1913.