Pregătirea detașamentului CARPATHIAN PUMAS

Un echipaj al Detașamentului de 4 elicoptere Carpathian Pumas, care va executa o misiune în Mali începând cu luna octombrie, a desfășurat un exercițiu de simulare a unei misiuni de tip MEDEVAC, pentru salvarea unui pacient.

Bahnaru Lorena · 09.08.2019

Un echipaj al Detașamentului de 4 elicoptere Carpathian Pumas, care va executa o misiune în Mali începând cu luna octombrie, a desfășurat un exercițiu de simulare a unei misiuni de tip MEDEVAC, pentru salvarea unui pacient.

Scenariul a prevăzut extragerea unei victime cu ambele picioare fracturate de la o locație cunoscută. Echipajul a fost format din pilot, copilot, mecanic de bord, echipa medicală (medic, doi paramedici) și doi operatori ai detașamentului căutare-salvare prin luptă.

Conform exercțiului, starea victimei prevedea transportarea acesteia la un spital în maxim două ore de la primirea misiunii. Într-o asemenea conjunctură, membrii echipajului au bareme foarte bine stabilite. 10 minute sunt acordate echipării și pregătirii aeronavei, 50 de minute sunt dedicate zborului către zona de intervenție. Este necesar ca victima să fie recuperată în maxim 10 minute de la sol și transportată în cel mult 50 de minute la unitatea medicală. Pare matematică pură, căci aceste calcule se fac de la sol. Se știu punctele (de extracție a victimei și locația unității medicale), se cunosc distanțele, însă lucrurile sunt relative, întrucât viața pacientului primează. De aceea piloții sunt informați în permanență despre starea victimei și pot adapta viteza de zbor.
Aeronava a fost configurată pentru misiune, iar la bordul acesteia s-a instalat aparatura medicală cu ajutorul căreia personalul specializat să mențină stabilitatea pacientului până la unitatea medicală.
La intrarea în zona de intervenție, s-a efectuat o manevră de așteptare (holding) pentru asigurarea disponibilității zonei. Pentru aceasta, piloții au utilizat dispozitivele de observare de la bordul aeronavei cu scopul de a detecta eventualele amenințări. Operatorii detașamentului căutare-salvare prin luptă au debarcat și au asigurat perimetrul aeronavei. După ce aceștia au constatat că zona este lipsită de amenințări și victima este pregătită pentru evacuare medicală, au comunicat aceste informații echipei medicale. Membrii acesteia au intervenit pentru acordarea primului ajutor. Au imobilizat victima, i-au pus guler cervical și atele la ambele membre fracturate, după care au transportat-o pe targă în elicopter. Aparatul de zbor a decolat pentru a duce rănitul în cel mai scurt timp la un spital de tip ROL 2, iar pe timpul deplasării, personalul medical a reluat verificările. A fost cercetată eventual existență a altor fracturi, sângerări sau probleme cu căile respiratorii. Totodată, echipajul medical a monitorizat funcțiile vitale ale victimei (puls, ritm cardiac, numărul de respirații pe minut).

“Am executat această misiune conform planificării și pot spune că fost îndeplinită cu succes. Elementele identificate, precum lecții învățate și eventuale îmbunătățiri, au fost discutate la debriefing. Ne-am consultat inclusiv cu colegii de la detașamentul căutare-salvare prin luptă și cu cei din echipa medicală. Contribuția tuturor, inclusiv a militarilor de la mentenanță și comunicații, conduce la realizarea succesului misiunii”, a subliniat pilotul comandant, căpitan comandorul Vasile Dumitrescu.

“Suntem conștienți că noi, privind din perspectiva de piloți, avem un punct de vedere. De aceea discuția de după este foarte productivă. Este bine că ceilalți colegi ne expun observațiile lor. Asta ne ajută să lucrăm la coeziunea echipajului pentru a ne atinge obiectivele. Se simte faptul că lucrăm sub același acoperiș. Putem discuta maniera de rezolvare și o putem adapta pentru zborul următor.” susține locotenenetul Sebastian Oniga, copilot. 

În acest mod decurge o misiune MEDEVAC, una din paleta largă de misiuni pe care personalul Detașamentului Carpathian Pumas le va executa în teatrul de operații, în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate de Stabilizare în Republica Mali. Militarii se antrenează  simulând situații reale, situații cu care se pot confrunta pe teritoriul statului african unde vor interveni în sprijinul Organizației Națiunilor Unite pentru a contribui la stabilizarea zonei și la menținerea păcii.