”Nu mă consider erou, ci doar un român care şi-a făcut datoria“.

MApN · 02.09.2019

Ultimul Cavaler al Ordinului “Mihai Viteazul”, un an de când ne-a părăsit.

“Nu mi-am făcut decât datoria. Am făcut ceea ce trebuia să fac. Pentru asta m-am pregătit, asta am făcut”

”Am participat la eliberarea Basarabiei, la trecerea Nistrului şi la luptele din Ucraina, de la Bug şi Nipru. Am ajuns până în Crimeea, Caucaz, Istmul Pericop, Krasnodar şi stepa Kalmucă, la sud de Stalingrad... am fost prizonier de război la nemţi în Lagărul “Vistra nr. 8”, de unde am fost eliberat în 1945 de trupele sovietice.”

Așa se prezenta domnul general (rtr.) Constantin Mihalcea acum ceva timp, adăugând că ”Nu mă consider erou, ci doar un român care şi-a făcut datoria“.

A devenit Cavaler al Ordinului “Mihai Viteazul” după ce, a doua zi de Crăciun a anului 1942, cu bateria înconjurată de tancurile sovietice a reuşit să iasă din încercuire, împreună cu toţi militarii din subordine. Distrăgând atenţia ochitorilor de pe tancurile T34, a scos soldaţii din faţa inamicului, ţâşnind călare printre tancuri şi prin nămeţii ridicaţi de viscolul siberian. “Nu mi-am făcut decât datoria. Am făcut ceea ce trebuia să fac. Pentru asta m-am pregătit, asta am făcut”, declara generalul.
Era bucuros că, la cei 99 de ani ai săi (2013, anul interviului), deşi avea hernie, Parkinson, probleme cu ficatul, bila şi intestinele şi suferise un accident vascular cerebral, totuşi, îşi păstrase “pasiunea pentru Sudoku”. Şi, de asemenea, “inteligenţa, luciditatea”.

„Sunt surprins de o coloană de tancuri, debuşând din T34, pe un drum paralel cu al meu. Ne despărţeau 300 de metri unii de alţii. Dar terenul fiind îngheţat şi ca o mică oală, tancurile nu m-au atacat din flanc şi au mers paralel cu mine. Însă cu tot armamentul pe care îl aveau au început să tragă în mine. Norocul a fost că toate loviturile pe care le-au tras erau scurte sau lungi şi n-a căzut nicio lovitură în baterie. Atunci eu am dat drumul la galop, să fiu cap la cap cu tancurile. Ne-am întâlnit la un moment dat. Eu, în galopul pe care l-am avut, am ocolit foarte frumos şi am luat-o pe un drum care m-a asigurat din flanc şi am fost atacat numai din spate. Tunurile mele au fost călcate de tancuri bucată cu bucată. Dar, în urma măsurilor care au fost luate pentru lupta apropiată, oamenii bateriei şi caii au fost salvaţi, numai tunurile n-am putut...aparatele de ochire au fost distruse de personalul meu, ca să nu cadă întregi. Eu am rămas în mijlocul acestei lupte, până când ultimul sergent mi-a raportat că este ultimul, şi că bateria este salvată.” - generalul (rtr.) Constantin Mihalcea
 

Ultimul Cavaler al României, generalul (rtr.) Constantin Mihalcea, în vârstă de 104 ani, a fost militar şi, în adâncul sufletului, a rămas militar până în ultima clipă. A luptat pentru România. La fel ca bunicii şi străbunicii noștri.
Drum bun către stele, domnule general! Aveți respectul și recunoștința noastră veșnice!
 
Ordinul „Mihai Viteazul” este cea mai înaltă decoraţie militară de război acordată ofițerilor şi unităţilor militare. Cavalerii acestui ordin reprezintă pilda curajului pe câmpul de luptă şi un model de eroism şi spirit de sacrificiu.


Video cu generalul Mihalcea povestind din război:
 https://www.facebook.com/watch/?v=238866703464916