Interviu cu locotenent-colonelul Ilie Melinte, comandantul Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei

Batalionul 300 Protecția Forței Sfântul Andrei și-a încheiat misiunea în Baza Militară Kandahar.

Mirela Căpâlnean · 04.09.2019

Batalionul 300 Protecția Forței Sfântul Andrei și-a încheiat misiunea în Baza Militară Kandahar. În mai bine de șase luni, infanteriştii gălăţeni au realizat un parteneriat stabil cu omologii lor afgani, au legat o relație de prietenie cu forțele de coaliție şi cu celelalte structuri românești dislocate în Baza Militară Kandahar (Elementul Naţional de Sprijin, Detașamentele Forţelor Aeriene, Detașamentul de Poliție Militară, Echipa HUMINT, Echipa TAAC-S,  Echipa de legătură a CFÎ).

Interviu cu locotenent-colonelul Ilie Melinte, comandantul Batalionului 300 Protecția Forței Sfântul Andrei:

Ce a însemnat această misiune pentru dumneavoastră și pentru Batalionul 300 Protecția Forței Sfântul Andrei?

Misiunea Resolute Support a fost, pentru mine, o nouă provocare, iar pentru Batalionul 300 Protecția Forței Sfântul Andrei o reconfirmare a faptului că este o unitate pregătită să îndeplinească oricând o astfel de misiune în condiţii foarte bune.

Principala misiune a infanteriştilor din Forţele Terestre a fost aceea de a securiza Baza Militară Kandahar și de a asigura protecția forței atât pentru forțele proprii, cât și pentru echipele de consiliere și instruire ale Armatei Naționale Afgane.

Principalele misiuni executate au fost: patrule de prezență independente sau în comun cu forțele de securitate naționale afgane (ANDSF) în zona de responsabilitate, în scopul interzicerii atacurilor împotriva Bazei Militare Kandahar şi libertății de mișcare a forțelor insurgente în zonă; patrule pentru descoperirea dispozitivelor explozive improvizate (C-IED); patrule pentru angajarea liderilor locali în scopul culegerii de informații despre situația din zonă și atragerii populației locale către forțele coaliției.

A fost o revalidare a profesionalismului infanteriştilor gălăţeni, o încununare a efortului lor în ultimele unsprezece luni atât pe timpul pregătirii pentru misiune, cât și în cele șase luni de misiune, petrecute în teatrul de operații.

De asemenea, consider că succesul misiunii vine ca încununare a eforturilor echipei pe care am format-o şi am întărit-o în ultimii trei ani de când sunt la comanda Batalionului 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andrei.

Care au fost provocările acestei misiuni?

Cele mai importante au fost complexitatea și incertitudinea acestui mediu operațional. Am reușit să trecem peste toate aceste provocări datorită profesionalismului, dedicației, abnegației militarilor pe care i-am comandat.

Am avut în subordine comandanți de companii foarte buni, foarte dedicați misiunii și profesiei pe care o au. Și-au condus plutoanele în condiții dificile, cu rezultate excepționale, așa încât, la sfârșitul celor șase luni de misiune, pot afirma, mândru, că Batalionul 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andrei și-a îndeplinit misiunea cu succes.

S-a spus despre militarii care vin în teatrul de operații că sunt ambasadori ai României peste hotare? Așa este?

Batalionul a clădit relații de parteneriat stabile, cu partenerii afgani și cu aceia din coaliție. Cu cei din urmă am reușit să dezvoltăm, dincolo de relația de parteneriat, o relație de prietenie, iar asta înseamnă foarte mult.

Cu structurile românești am colaborat foarte bine și cu acest prilej vreau să mulțumesc tuturor comandanților celorlalte structuri dislocate în Baza Militară Kandahar în perioada februarie-august a acestui an.

Am avut o relație foarte bună și cu șefii echipelor HUMINT, TAAC-Sud, Detașamentul de Poliție Militară, detașamentele Forțelor Aeriene, care ne-au sprijinit în îndeplinirea misiunii. Am relaționat strâns cu personalul medical din Spitalul Multinaţional ROL 3, care ne-a sprijinit în instruirea militarilor sanitari, acei combat life savers care au ieșit în arie zilnic și care și-au dezvoltat nivelul de profesionalism și cu sprijinul acestora.

Care este secretul pentru ca o misiune să se încadreze în parametrii stabiliți în planurile operaționale?

Nu știu dacă este neapărat o rețetă pentru acest lucru, dar totul pleacă de la construcția echipei, de la operaționalizarea structurii. Am avut o perioadă foarte intensă de instruire în vederea operaționalizării Batalionului Protecția Forței.

Ne-am constituit, ne-am antrenat, am fost evaluați şi am demonstrat că suntem la nivelul standardelor cerute pentru îndeplinirea acestei misiuni în condiții de excepție. Asta a făcut ca după șase luni, să pot spune că ne-am îndeplinit misiunea cu succes și că ne întoarcem cu toți militarii la familiile lor.

Bineînțeles că meritul este al tuturor, al comandanților de plutoane și de companii și al unui stat major performant, care întotdeauna m-a consiliat să iau cea mai bună decizie pe timpul executării misiunii.

Cât de importantă este susținerea familiei pentru un militar aflat în teatrul de operații?

Susținerea familiei devine, pentru militarii români aflaţi la peste 4.000 de kilometri depărtare de țară, foarte importantă. Familiile sunt cele care ne-au ajutat să trecem mai ușor peste momentele dificile din timpul misiunii, iar cu acest prilej vreau să le mulțumesc pentru sprijinul necondiționat, acordat pe timpul celor șase luni de misiune.

Știu că nu le-a fost ușor, dar, odată întorşi acasă, vor avea bucuria de a constata că suntem mai căliţi, mai puternici şi pregătiţi pentru alte provocări ale vieţii.

Ce mesaj le transmiteți infanteriștilor din Batalionul 300 Protecția Forței Sfântul Andrei?

Acum, la sfârșitul celor șase luni de misiune, vreau să le mulțumesc pentru efortul și dăruirea cu care și-au îndeplinit misiunea, pentru dedicația și pasiunea cu care au abordat fiecare zi, pentru modul cum au acţionat sub Drapelul de Luptă al batalionului. Au reprezentat cu succes Forțele Terestre Române și Armata României în teatrul de operaţii din Afganistan.

Sunt mândru că am avut șansa și onoarea să comand un batalion cu tradiţii militare, precum Batalionul 300 Infanterie Mecanizată Sfântul Andrei. Mă bucur că am fost comandantul acestor ofițeri, subofițeri și soldați gradați profesioniști care și-au îndeplinit misiunea într-un mod exemplar și mă bucur că prin profesionalismul lor am reușit să ne întoarcem cu toții acasă și că datorită lor voi putea raporta că batalionul și-a îndeplinit, din nou, misiunea cu succes.

Suntem, cu siguranţă, mai pregătiţi pentru orice provocare profesională sau chiar personală. Efortul constant şi acţiunea în echipă, două principii care îmi vor oferi onoarea de a raporta Misiune îndeplinită!, în cadrul ceremoniei de repatriere.

Ce le transmiteți camarazilor de la Batalionul 495 Parașutiști Căpitan Ștefan Șoverth care vă vor înlocui?

Sunt bine pregătiți, au o echipă dinamică, profesionistă și sunt convins că vor performa cel puțin la nivelul la care noi ne-am îndeplinit misiunea. Le doresc succes în noua misiune pe care o au de îndeplinit și să ne revedem sănătoși acasă!