Ziua Mondială a Sănătății Mintale

Claudia Tiugan · 10.10.2019
Păstrează-ți sănătatea mintală, acceptând ajutorul medicului!
Anual la 10 octombrie, se marchează Ziua mondială a sănătăţii mintale cu scopul de a creşte gradul de conştientizare şi educare, la nivel mondial, în privinţa sănătăţii mintale.

Cu acest prilej, doamna dr. Claudia Tiugan, medic primar psihiatrie, coordonator Compartiment psihiatrie din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă Militar „Dr. Ştefan Odobleja” din Craiova, transmite următorul mesaj:
“Ziua Mondială a Sănătăţii mintale este o zi prin care ne putem uni în eforturile de a îmbunătăţi sănătatea mintală a persoanelor din întreaga lume, deoarece sănătatea mintală este un aspect important în viaţa fiecăruia şi de aceea trebuie să-i acordăm atenţia cuvenită. Bolile mintale sunt tulburări ale funcţiei cerebrale fiind cauzate de multipli factori, cum ar fi stresul, problemele interpersonale şi sociale, diverşi factori psihologici, de consumul de alcool şi droguri.

Bolile mintale fac ca totul să fie mai greu: şcoala, relaţionarea şi socializarea cu alţi oameni sau timpul petrecut acasă cu familia. Din păcate mulţi oameni tratează diferit problemele mintale de cele fizice, îşi închipuie că vor trece de la sine şi nu se prezintă la doctor pentru a fi diagnosticaţi şi a primi tratament.

În ultimul timp frecvenţa bolilor psihice a crescut şi ne putem confrunta în familie, la locul de muncă sau printre prieteni cu simptomatologie psihiatrică. De aceea, trebuie să gândim că fiecare dintre noi, în funcţie de împrejurările de viaţă, putem ajunge să avem statutul de bolnav. Astfel, dacă cunoaşteţi pe cineva sau chiar vi se întâmplă să vă confruntaţi cu o tulburare mintală, recomandaţi-i sau mergeţi la medic cât mai repede. Cu cât se intervine mai repede, cu atât tratamentul va fi mai eficient. Un medic specialist poate să diagnosticheze corect şi să propună un tratament adecvat.

Boala psihică este, din păcate, însoţită de stigmat. Societatea îi izolează şi îi tratează diferit pe cei care suferă de asemenea afecţiuni. Aşa se explică şi reţinerea celor care ar putea să solicite sprijinul psihologilor şi psihiatrilor. De aceea, depinde de fiecare dintre noi să renunţăm la a mai considera drept ruşinoasă existenţa unei tulburări mintale şi să renunţăm la atitudinile de învinovăţire şi de respingere a persoanelor cu afecţiuni mintale.

Să nu uităm că în prezenţa tratamentului, multe simptome dispar, astfel încât se intră într-o normalitate a confortului fizic şi psihic, social şi profesional.
Aveţi grijă de sănătatea voastră mintală!”
 
Foto: SCUM Craiova