Sprijin din partea partenerilor canadieni

Lorena Bahnaru · 11.10.2019
În această perioadă de integrare a personalului din Detașamentul de 4 elicoptere Carpathian Pumas în relațiile de comandă-control ONU, precum și în cele administrative în Baza Camp Castor, partenerii canandieni și-au oferit încă o dată sprijinul, de data aceasta sub forma unei echipe mobile de consiliere.  
În procesul de pregătire pentru preluarea responsabilităților în cadrul misiunii MINUSMA, specialiști în diferite domenii, incluzând operații, intellicence, personal navigant și în personal din domeniul medical au purtat discuții cu omologii canadieni pe teme de interes. Timp de o săptămână aceștia au colaborat în vederea asigurării atingerii capabilităților necesare îndeplinirii misiunilor pe care România le va desfășura pe teritoriul african.
Referitor la sprijinul acordat, locotenent-colonelul David Charron, actualul comandant al detașamentului canadian susține că ,,Armata Canadei este încântată pentru faptul că este în măsură să aducă asistență în procesul de integrare al contingentului român. Este un privilegiu să putem împărtăși din lecțiile învățate de care am avut parte în Gao. Experiența acumulată și contribuțiile pe care Canada a reușit să le realizeze pe parcursul ultimului an, ne-au permis cu siguranță să expunem o capabilitate cheie pentru armata noastră, dar și în cazul misiunii MINUSMA, pentru ONU. România este bine poziționată pentru a furniza capabilitatea cerută în cadrul misiunii MINUSMA.”
,,Pe linie de operații, partenerii canadieni au reprezentat un sprijin oportun, furnizând și explicând procedurile cu care aceștia au operat timp de un an. Experiența lor, combinată cu pregătirea militarilor români, au reprezentat punctele esențiale care au stat la baza procesului de pregătire în comun.” afirmă locotenentul Ștefăniță Cernat, ofițer cu operațiile în cadrul detașamentului.
,,Deși am înțeles încă de la bun început specificul misiunii, ajutorul partenerilor canadieni a fost așteptat cu interes de către întreaga echipă. Standardele comune pe care apartenența la NATO ni le oferă, atât nouă cât și acestora, au reprezentat piatra de temelie ce a stat la baza defășurării activității în comun. După această perioadă scurtă dar intensă, putem spune că ne simțim pregătiți să îndeplinim cu promptitudine sarcinile încredințate.“ susține locotenentul Olimpiu Lefter, ofițer cu operațiile în detașamentul Carpathian Pumas.
          ,,Pentru echipa de Intellingence a fost necesară o pregătire atentă încă de acasă. A trebuit să înțelegem care sunt actorii de pe întreaga scenă a teritoriului malian și nu numai, în vederea pregătirii informaționale și contracararea eventualelor acțiuni insurgente îndreptate împotriva elicopterelor. Partenerii canadieni au fost de foarte mare ajutor, întrucât ne-au sprijinit în punerea în practică a cunoștintelor deja dobândite într-un mediu complex și total nou pentru noi.” afirmă locotenentul Daniel Gutiu, ofițer cu informațiile în cadrul detașamentului.
 
 
Foto caporal Richard Majesthor/RCAF