Povestea doamnei Maria Lupu, văduvă de război în vârstă de 103 ani!

Diana Iuga · 11.10.2019
Joi, 10 octombrie 2019, reprezentanți ai Direcției calitatea vieții personalului au fost în vizită la doamna Maria Lupu din orașul Ștefănești, județul Argeș. Distinsa doamnă este în vârstă de 103 ani și este una dintre cele 16 văduve de război rămase în viață cu vârste de 100 de ani și mai mult.   
           
La Ștefănești ne-a întâmpinat domnul Ștefan Lupu, fiul doamnei Maria, fost maistru militar, acum în vârstă de 80 de ani. La această vizită am observat cât de important este să avem familia alături. Oricine are nevoie de o casă în care să trăiască, dar o familie care ne sprijină clădește cu adevărat un cămin! Nepoata doamnei Maria vine în fiecare zi să îngrijească de bunica ei. Cu ceva ani în urmă și bunica și-a îngrijit nepoata, iar apoi strănepotul. A fost o femeie foarte activă și până la 100 de ani a avut grijă singură de gospodărie. Secretul unei vieți longevive e chiar munca, așa ne spune distinsa doamnă. Să iubim munca și să avem grijă de familie!
            Pe când doamna Maria era tânără mămică, iar fiul avea doar 2 ani, a început războiul. Soțul dânsei a fost trimis pe front ca artilerist și a căzut la datorie în primele luni de la începerea celui de-Al Doilea Război Mondial. Atunci, doamna Maria s-a hotărât să nu se mai căsătorească și, fiind o femeie harnică, a reușit să își crească copilașul fără lipsuri.
            După efectuarea stagiului militar obligatoriul, băiatul a ales cariera militară. Domnul Ștefan ne-a mărturisit că a ales această carieră din două motive: în primul rând, îi oferea siguranța locului de muncă și astfel el putea să-și îngrijească mama și soția, iar în al doilea rând, iubea foarte mult mașinile. Zâmbește și acum gândindu-se la cei peste 30 de ani de carieră militară, ca maistru militar, arma auto.
            Domnul Ștefan este încă în putere să îngrijească meticulos întreaga gospodărie. Soția a trecut în neființă în urma cu doi ani și bucuria lui rămâne fiica care a absolvit Politehnica în București, lucrând apoi ca inginer în Municipiul Pitești.
            Ne vine în minte o povață transmisă din bătrâni: „Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, ca să-ți fie bine si să trăiești ani mulți pe pământ!” Am văzut în familia Lupu unitate, dragoste și grijă. Ne dorim să vizităm cât mai mulți veterani și văduve de război iubiți și apreciați de familie și societate. Timpul se scurge rapid și ne rămân doar amintirile construite cu cei dragi.
            Text: Mr. Diana Iuga /Photo: Plt.adj. Răzvan Nae
***
Acest proiect de suflet beneficiază de sprijinul Arômes Noirs, Fornetti Románia, Luna Solai, Angelli, Magiun de prune Topoloveni, Cofetăria Piticot,  S.C. Jidvei și S.C. Display Total Grup SRL.
Datele personale și fotografiile au fost postate cu acordul domnului Ștefan Lupu.