Exercițiul bilateral româno-ungar “CROSS LANDING 2019”

Cer Senin · 17.10.2019
Ce se întâmplă dacă o aeronavă militară întâmpină probleme în zona de graniță, pierde contactul radio și se presupune că există și răniți? Pentru asemenea situații se antrenează militarii în cadrul  exercițiului bilateral româno-ungar “CROSS LANDING 2019”. Acesta se desfășoară în perioada 14-16 octombrie, pe teritoriul României și al Ungariei, și este destinat pentru antrenarea personalului din Forțele Aeriene în aplicarea procedurilor și tacticilor specifice misiunilor de  căutare-salvare (SAR) și evacuare medicală aeriană (MEDEVAC), în contextul acțiunii în zona frontierei comune. 
În exercițiu este implicat un detașament de aproximativ 40 de militari români din cadrul Escadrilei 712 Giarmata/Baza 71 Aeriană (piloți, personal tehnic și de specialitate), cu elicoptere IAR-330 PUMA în configurație MEDEVAC.
 Conform scenariului din prima etapă a exercițiului, militarii țării vecine au cerut sprijinul Forțelor Aeriene Române pentru căutarea-salvarea și evacuarea medicală aeriană a unor victime multiple în urma  aterizării forțate a unui elicopter Mi-24 in zona de graniță. După această solicitare s-a acționat cu două elicoptere IAR-330 PUMA în configurație MEDEVAC și echipe medicale, cu trecerea frontierei pe teritoriul Ungaria, pentru extragerea și stabilizare răniților și evacuarea lor către facilitățile medicale civile și militare cele mai apropiate zonei de responsabilitate.  
Elicopterele IAR-330  în configurație MEDEVAC au echipajul medical format din însoțitori de bord, medici, asistenți medicali-sanitari și salvatori, pregătiți pentru a interveni în astfel de urgență.