Misiuni de cercetare executate de militarii detașamentului Carpathian Pumas alături de parteneri germani și belgieni

Bahnaru Lorena · 07.11.2019
  • Acasă
  • Articole blog
  • Exerciții
  • Misiuni de cercetare executate de militarii detașamentului Carpathian Pumas alături de parteneri germani și belgieni

 

Pe 5 și 6 noiembrie, militarii detașamentului Carpathian Pumas dislocați în baza Camp Castor din Gao, Mali, au executat misiuni de cercetare în sprijinul MINUSMA, cu participarea partenerilor germani și belgieni.

În cele două zile, un elicopter IAR-330 Puma L-RM, configurat pentru transport, a decolat cu militari din cadrul contingentului german, respectiv belgian. Aceștia au realizat cercetarea și recunoașterea zonelor de interes în vederea planificării unor misiuni viitoare.

Timp de două zile personalul tehnic a pregătit la ordin aeronava, a executat verificările necesare pentru ca aceasta să fie gata de zbor și la întoarcerea din misiune a realizat controlul și refacerea capacității de luptă. Pe timpul misiunilor, pe lângă piloți și tehnicul de bord, în elicopter au fost și doi operatori ai grupului căutare-salvare care au avut scopul de a realiza protecția echipajului și implicit a aeronavei.

Militarii implicați au participat la mai multe ședințe de planificare și coordonare pentru a stabili în detaliu toate aspectele misiunilor.

,,Am realizat cercetarea, recunoașterea și supravegherea zonei pe o rută prestabilită în vederea pregătirii unei misiuni viitoare a partenerului german. Planificarea și organizarea misiunii au fost facilitate de faptul că suntem membrii NATO. Lucrăm după aceleași proceduri și utilizăm un limbaj comun, ceea ce duce la creșterea gradului de înțelegere a misiunii”,  subliniază căpitan-comandorul Florin Bogdan, pilot comandant al echipajului care a executat misiunea în data de 5 noiembrie.

 ,,Rolul nostru a fost acela de a sprijini partenerul german cu realizarea unui zbor tactic pentru a cerceta câteva locații la vest de râul Niger. După aterizare am ținut să discutăm despre modul cum a decurs misiunea și ambele echipe participante s-au dovedit foarte mulțumite”, afirmă locotenentul Cătălin Triștiu, copilot al echipajului care a executat misiunea în data de 5 noiembrie.

Și partenerii germani, dar și cei belgieni au considerat misiunea de un real folos, identificând elemente utile în teren în vederea pregătirii misiunilor următoare.

,,În ciuda faptului că vorbim limbi diferite, a zgomotelor de fundal din stații și a lipsei contactului vizual direct cu piloții pe timpul zborului, comunicarea și cooperarea au fost excelente”, afirmă maiorul Jonas Lengeman, comandantului grupei de militari germani care a executat misiunea de cercetare alături de echipajul românesc.