15 ani de rețelistică în Brigada 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa”

Mariana Dinu · 07.11.2019

“Mi-au plăcut calculatoarele de mic. Primul calculator pe care l-am avut a fost la vârsta de 12 ani..." - Caporal clasa I Cornel Ion Wasîi.

Caporalul clasa I Cornel Ion Wasîi este un militar devotat atât specialității de radiotelegrafist cât și structurii din care face parte. 

Modest și pasionat de ceea ce face, începând cu anul 2004 a participat la toate exercițiile Brigăzii 2 Vânători de Munte “Sarmizegetusa” asigurând fluxul de informații dintre anumite puncte din teren și contribuind astfel la succesul acțiunilor militare.

De patru ani caporalul clasa I Cornel Ion Wasîi se ocupă de dezvoltarea capabilităților de rețea informatică, la comandamentul brigăzii prin configurarea echipamentelor intrate recent în înzestrarea structurii.

“Mi-au plăcut calculatoarele de mic. Primul calculator pe care l-am avut a fost la vârsta de 12 ani. De atunci m-am informat și m-am documentat singur. Am început cu programarea și după o perioadă am trecut la rețelistică. Necesitatea deținerii de cunoștințe la locul de muncă și voința de a învăța m-au motivat să merg mai departe.
Îmi place să văd că lucrurile funcționează. Faptul că mă lovesc de situații noi, configurări noi, mă determină să învăț tot mai mult.
Ca radiotelegrafist trebuie să fii foarte atent la detalii și consider că cel mai important lucru este să înveți din greșelile altora și nu din greșelile tale.” - caporal clasa I Cornel Ion Wasîi.

În continuare, locotenentul Alexandru Munteanu, comandantul Companiei 249 Comunicații și Informatică, ne spune mai multe despre caporalul clasa I Cornel Ion Wasîi, cu care a lucrat și lucrează direct:

“Caporalul clasa I Cornel Ion Wasîi poate fi analizat din trei perspective. Prima perspectivă e legată de specialitatea lui dar îmbinată cu ceea ce înseamnă “OM”. Am venit din școală tânăr ofițer și am avut multe de învățat de la el. Dacă încerci să îl descoperi este un om care te ajută foarte mult și pe mine m-a ajutat pe linie de specialitate. De la el am învățat contactul cu stațiile radio și după, partea de informatică. Practic de 4 ani de când a început să lucreze și să configureze, de atunci mi-a stârnit și mie interesul față de tot ce înseamnă comunicații și informatică, în special configurarea echipamentelor.

A doua perspectivă din care aș putea să îl analizez, îl reprezintă devotamentul pentru instituția militară. Pentru el pe primul loc este să facă lucrurile să funcționeze și pentru acest lucru câteodată trebuie să sacrifici lucrurile personale și să pui pe primul loc pasiunea și faptul că trebuie să-ți ajuți instituția militară.

A treia perspectivă e despre el ca model pentru colegii lui. Eu ca și comandant de companie l-am văzut atât ca specialist cât și ca militar, și în orice situație l-aș evalua, este un exemplu și pentru mine, pentru tânăra generație dar și pentru colegii cu experiență. Din acest motiv a ajuns și caporal clasa I.”

Foto: Mariana Dinu