Peste 2.500 de mile marine parcurse și peste 100 de nave și ambarcațiuni monitorizate în estul Mediteranei

Alexandru Turturică · 07.11.2019
Marinarii militari români, ambarcați la bordul fregatei „Regele Ferdinand”, au participat în perioada 22 octombrie - 6 noiembrie la Operația NATO „Sea Guardian 19”, care s-a desășurat în bazinul estic al Mării Mediterane.

Misiunea a cuprins trei escale în porturile Aksaz (Turcia), Alexandria (Egipt) și Haifa (Israel). În timpul celor trei vizite portuare, pentru refacerea capacității de luptă și a moralului echipajului au fost desfășurate activități diplomatice și de reprezentare a României, dar au avut loc și ședințe de lucru cu partenerii greci și bulgari din gruparea navală din care a făcut parte fregata românească, pentru coordonarea acțiunilor de pe mare.

Pe durata întregii misiuni, fregata „Regele Ferdinand” a parcurs 2.500 de mile marine (peste 4600 km), a monitorizat peste 100 de ambarcațiuni civile, pentru unele dintre acestea fiind necesară intervenția grupei de inspecție și control, alcătuită din militari de la Forțele Navale pentru Operații Speciale. 
Atât pe timp de zi, cât și de noapte elicopterul IAR 330 Puma Naval a sprijinit monitorizarea traficului maritim prin executarea a zeci de ore de zbor. Alături de fregata „Regele Ferdinand”, din gruparea navală a Operației NATO „Sea Guardian” au făcut parte fregatele HS Navarinon (Grecia) și BGS Verni (Bulgaria), iar misiunea principală a fost aceea de a furniza securitatea maritimă în estul Mării Mediterane, consolidând postura de descurajare a amenințărilor, pe flancul sudic al Alianței Nord Atlantice.

Participarea Forțelor Navale Române la o operație NATO în Marea Mediterană, pentru al treilea an consecutiv, demonstrează faptul că suntem uniţi de aceleaşi valori democratice împărtăşite de toţi membrii Alianţei Nord Atlantice şi formăm o comunitate puternică, aptă să răspundă tuturor ameninţărilor, indiferent de tipul lor sau de zona de provenienţă.

Foto: MM pr. Daniel-Andrei Pap