Respect pentru eroi și veterani în Baza Aeriană Kandahar

Gabriel Chiriloiu · 13.11.2019
Sunt oamenii pentru care datoria de țară este mai presus de orice. Sunt veteranii Armatei României, cărora în urmă cu 5 ani le-a fost dedicată o zi: Ziua Veteranilor din Teatrele de Operații. Instituită prin Legea numărul 150 din 2014, această zi a fost aleasă pentru simbolistica pe care o poartă.

În urmă 101 ani, data de 11 noiembrie 1918, ora 11:00 a reprezentat un moment de cotitură în istorie, prin semnarea Armistițiului între Puterile Antantei și Germania, în urma căruia, se punea capăt Primului Război Mondial, la care și Armata Română lua parte, creându-se astfel condițiile necesare actului de la 1 Decembrie 1918, Marea Unire a României.

A doua semnificație a acestei zile pentru Armata României este marcată de faptul că la 11 noiembrie 2003, în districtul Spin Boldak, provincia Kandahar, cădea la datorie, eroic, sublocotenentul p.m. Iosif Silviu Fogorași, primul militar român răpus în Teatrul de Operații Afganistan, în urma unui atac insurgent îndreptat împotriva patrulei în care se afla. ,,Aceste evenimente cu semnificație istorică aparte pentru Armata României au condus în mod justificat la instituirea, începând cu anul 2014, a unei zile dedicate meritelor unora dintre militarii săi.

Consfințind a avea o zi dedicată Veteranilor teatrelor de operații, România se alătură de altfel unor state cu tradiții în acest sens, precum Australia, Canada, Statele Unite ale Americii și altor țări din Europa, arătând astfel recunoștința pentru militarii întorși din misiuni și își comemorează cu cinste eroii” , a subliniat comandantul Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri”, locotenent-colonel Cezar Cucoș în fața formației, adăugând că „cei mai mulți dintre cei de față sunt deja veterani, iar unii dintre noi, mai tineri, care participă la această misiune, sunt pe cale să dobândească acest frumos statut, cel de veteran al teatrelor de operații”.

Un moment emoționat a fost înmânarea, de către comandantul Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri”, locotenent-colonel Cezar Cucoș, certificate de excelență unor veterani ai teatrelor de operații care s-au remarcat pe timpul misiunilor executate în Afganistan prin curaj, devotament și spirit de sacrificiu. Nu au fost uitați nici cei 30 de militari care au plătit cel mai scump participarea la acțiunile militare recente, cu prețul vieții lor. În onoarea acestora s-a păstrat un moment de reculegere. La ceremonie au fost prezenți și militarii detașamentelor românești dislocate în Baza Aeriană Kandahar.

Foto: Plutonier major Laurențiu Turoi