Careul de foc din Herat

Bogdan Oproiu · 13.11.2019
În cadrul Comandamentului de instruire, consiliere și asistență Vest, TAAC-W, al misiunii NATO „Resolute Support” din Afganistan, își desfășoară activitatea patru artileriști: maiorii Claudiu Gherman și Adrian Bătinaș, căpitanul Bogdan Cosma și plutonierul-major Adrian Bălă.
Maiorul Claudiu Gherman lucrează de nouă luni alături de camarazii italieni la biroul Planificare. Pentru alegerile afgane, care au avut loc cu o lună și jumătate în urmă, a fost desemnat ofițerul cu principalele responsabilități. El i-a consiliat pe afgani cu privire la desfășurarea alegerilor, pe care, pentru prima dată le-au organizat singuri. „A fost o activitate foarte interesantă și foarte solicitantă. S-a început prin martie cu activitatea de înregistrare a votanților. După înregistrare s-a continuat cu desemnarea locurilor unde urma să se facă votarea.
Pentru fiecare centru, afganii au trebuit să facă o analiză a nivelului de amenințare. Apoi s-a decis câte trupe urmau să asigure securitatea centrelor de votare. În TAAC-W au fost peste 600 de centre de votare. Centrele și-au tot modificat nivelul de securitate. De două ori am organizat o „shura” (întâlnire a decidenților politici) aici, pentru a-i ajuta pe toți să „vorbească” aceeași limbă”.

Plutonierul-major Adrian Bălă este consilier ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) la Batalionul de informații militare din Corpul 207 al Armatei Naționale Afgane, ANA. „Trebuia să mă ocup de managementul resurselor ISR și imediat ce am venit aici a ajuns și sistemul Boeing „ScanEagle”, de cercetare și supraveghere aeriană, așa că am contribuit la implementarea acestuia. Am făcut legătura între TAAC W, americanii care au furnizat sistemul și afgani. La acest moment, sistemul este operațional, execută misiuni și ziua și noaptea. Acum preiau misiunile de la afgani, le transmit către TAAC W pentru deconflictizare cu aeroportul. Afganii sunt capabili să opereze singuri dronele, dar condiția italienilor este să atingă capacitatea operațională completă și pentru asta au nevoie de oameni , pregătirea durează un an de zile… Este un proiect de viitor!” Bălă a mai participat la două misiuni în Afganistan, tot pe funcții de consiliere pe informații militare; în 2011, în Zabul, la un batalion de sprijin de luptă și în 2014, la un centru militar care se ocupa de încorporarea și instrucția de bază a militarilor ANA.

Căpitanul Bogdan Cosma, poreclit „Bob the Hunter” datorită pasiunii pentru vânătoare, este comandant de baterie în Regimentul 69 Artilerie Mixtă „Silvania”; în teatrul de operații activează în cadrul OCCAT(Operation Coordination Centre Advisory Team), echipa de consilieri din Centrul de Coordonare Operațională, element cheie de legătură între Armata Națională Afgană și misiunea NATO „Resolute Support”, pentru coordonarea forțelor afgane și pentru obținerea sprijinului coaliției. „Pentru mine cred că a fost cel mai greu, pentru că lucrez singur, ca român, într-o echipă multinațională. Folosesc limba româna doar în pauza de prânz. Am trei parteneri afgani, trei ofițeri pentru sprijin cu foc.

La operații de mare amploare am fost la OCC-R (Centrul regional de coordonare operațională), lângă afgani, ca să avem legătură directă cu toată lumea. În echipa mea sunt responsabil cu operațiile curente, deci nu e doar consilierea pe care-o preconizasem eu, am și o mulțime de activități interne ale OCCAT, pe care trebuie să le fac. A fost obositor, dar mie îmi place viața mai antrenantă!” Maiorul Adrian Bătinaș, ofițer specialist la biroul ATAM din Divizia 4 Infanterie „Gemina” este consilier pentru „fire support”, ofițerul cu sprijinul de foc de la Corpul 207 ANA. Este la a patra misiune în Afganistan; în 2007 a fost comandant pluton aruncătoare 82 mm la Batalionul 812 Infanterie „Bistrița”, în 2010, „battle captain” la Batalionul de Protecția Forței în Camp Apache și în 2015, șef ATAM în Kandahar, la Batalionul 811 Infanterie „Dej”. “Misiunea de consiliere e nouă pentru mine. M-a sunat cel care mă înlocuiește să mă întrebe ce să învețe, cu ce „se mănâncă”, pe ce să pună accent. Din păcate, eu n-am avut pe cine să întreb, fiind rotația 1. Am vorbit cu cei care au mai fost pe sprijin cu foc și mi-au spus, cursuri, documente, dar mă așteptam să fie… nu neapărat ca la noi, dar afganii fac altfel treaba. Celelalte misiuni au fost de departe mai interesante. Să ai tu oameni tăi pe teren, să știi că-i sprijini, fie logistic, cum am fost la ATAM, sau „battle captain”… stăteam în TOC opt ore, monitorizam toate patrulele și incidentele, făceam lucruri care mă țineau în priză. În 2007, cu „Bistrița”, mi-au trecut două rachete pe deasupra capului, într-un FOB (bază înaintată) american unde eram dislocați. Rezultatele aici nu sunt tot timpul palpabile și cu atât mai puțin imediate. Dar acum nu mai e ISAF (International Security Assistance Force, misiunea NATO în Afganistan între 2001-2014), e „Resolute Support”…”

foto: maior Bogdan Oproiu