O carieră de succes, construită pas cu pas

Locotenent-colonel Laurențiu Popescu

Alexandra Munteanu · 18.11.2019
Momentan dislocat în teatrul de operații Afganistan, Laurenţiu și-a petrecut mai mult de jumătate din viață îmbrăcând, cu mândrie, uniforma militară.
 
Acum 23 de ani intra pe poarta Liceului Militar "Tudor Vladimirescu" din Craiova, plin de entuziasm și dorința de a ajunge ofițer al Armatei României.
 
An de an, pas cu pas, a călătorit pe acest drum al devenirii, trecând și prin Alba Iulia pentru a finaliza liceul militar, după desființarea celui din Craiova, iar apoi, timp de 4 ani, în Sibiu, unde a urmat cursurile Academiei Forțelor Terestre "Nicolae Bălcescu".
 
În anul 2004 a primit primul grad de ofițer, cel de sublocotenent, iar după un an petrecut în Făgăraș, pentru specializarea în arma infanterie, la Școala de aplicație pentru infanterie și vânători de munte "Constantin Brâncoveanu", acesta a fost repartizat la Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” – Scorpionii Roșii.
 
A servit aproape 10 ani în această structură de renume a Armatei României și
a executat trei misiuni în teatrele de operații, două dintre ele în Afganistan (2007 și 2011) și una în Irak (2009).
În cele trei misiuni executate a încadrat funcțiile comandant pluton, locțiitor al comandantului de companie și comandant de companie, fapt ce i-a adus o vastă experiență operațională.
 
A activat, pentru o perioadă de doi ani, în Statul Major General la acea vreme, actualul Stat Major al Apărării, iar după finalizarea masterului de conducere interarme din cadrul Universității Naționale de Apărare "Carol I", a fost repartizat pe funcția de locțiitor al comandantului la Batalionul 2 Infanterie "Călugăreni".
 
În anul 2016, în semn de apreciere pentru activitatea deosebită și contribuția aduse instituției militare, Președintele României i-a conferit Ordinul Național "Pentru Merit" în grad de "Cavaler" cu însemn pentru militari.
 
În acest moment, se află în teatrul de operații Afganistan, fiind locțiitor al comandantului Batalionului 495 Protecția Forței "Vulturii Negri", structură ce participă la misiunea „Resolute Support”.
 
"Misiunile din teatrele de operații sunt extrem de solicitante, atât din punct de vedere fizic, cât și psihic.
 
Pentru a face față acestor provocări, este nevoie ca, pe timpul pregătirii misiunii, să se pună accent pe întărirea coeziunii și a spiritului de corp în cadrul subunităților, de la nivel grupă până la nivelul companie.
 
Dezvoltarea liderilor și încurajarea acestora în a-și asuma riscuri prudente constituie o alta cerință a succesului unei astfel de misiuni. Plutonul este principalul element acțional în mediul operațional, implicit comandantul de pluton, cel care este, de fapt, liderul care conduce direct misiunile.
 
Liderii tineri trebuie crescuți și încurajați să acționeze cu agilitate, adaptabilitate și inițiativă, prin utilizarea unei filozofii de comandă moderne.
 
Toate acestea trebuie menținute, în permanență, prin comunicare, încredere reciprocă între lideri și subordonați și prin camaraderie.
 
Un model de filozofie de comandă, pe care, personal, il agreez, este acela care implică următoarele elemente: O VIZIUNE - intenția comandantului trebuie cunoscută de către subordonați, iar acesta trebuie să acționeze în limitele ei; O ECHIPĂ - comanda este unică, însă conducerea este colectivă. Echipele unite să fie construite prin încredere reciprocă; O MISIUNE - toți militari contribuie la îndeplinirea misiunii.
 
Pe lângă stresul operațional, generat de riscurile și amenințările specifice, mai apare și stresul cauzat de lipsa celor dragi de acasă.
 
Soția și fiica au fost mereu alături de mine și m-au sprijinit în momentele dificile. Sacrificiile mele au fost și ale lor, dar acum ele sunt sursa mea de energie în fiecare zi.
Voi fi cu adevarat fericit atunci când voi ajunge acasă având misiunea încheiată cu succes și când îmi voi strânge în brațe soția și copilul".




 











Foto: Laurențiu Turoi și arhiva personală.