Plutonierul-adjutant Pavel Pănoiu, un veteran al teatrelor de operații

Bogdan Oproiu · 19.11.2019
Plutonierul-adjutant Pavel Pănoiu este administrator depozit ATAM (asigurare tehnică cu armament și muniție) la Elementul Național de Sprijin, rotația a X-a, Baza Aeriană Kandahar, Afganistan. Este un veteran al teatrelor de operații, la a cincea misiune în afara granițelor.

În Bosnia-Herțegovina, în 2004, a făcut parte din detașamentul de poliție militară care, alături de carabinierii italieni, îndeplinea misiuni în întreaga țară. Într-o acțiune cu poliția locală a depistat doi traficanți. „Eram în patrulare și ne-a atenționat un localnic că dincolo de râul Una erau două persoane suspecte. Ne-a luat cu barca și ne-a traversat pe malul celălalt. Cei doi ne-au văzut, au abandonat tot ce aveau și au luat-o la fugă. Noi am fugit după ei, i-am placat, le-am pus cătușe și i-am predat poliției. Aveau două genți”. Generalul italian care conducea misiunea a recompensat tot plutonul de polițiști militari cu o săptămână de permisie și un voucher de 5000 de euro.

O misiune constantă era recuperarea armamentului și muniției de la populație. Primarul localității în care avea loc acțiunea anunța localnicii și oamenii veneau și le aduceau elementele de muniție și armamentul pe care voiau să-l predea. Plecau cu câte o camionetă plină. „Venea câte o băbuță cu o plasă de  grenade…  O doamnă de vreo 70 de ani a venit și ne-a spus haideți la mine, că am ceva! Și când ne-am dus unde avea casa, i se surpase un pom și am găsit șase lăzi de grenade. Nu mai avea pe nimeni. Îi muriseră toți în război, și bărbatul, și copilul, și nepoții…”

În 2005 a fost în Irak, cu Batalionul 20 Infanterie „Dolj”, „Scorpionii negri”, pe funcție de pușcaș-ochitor pe TAB. Militarii erau încartiruiți la corturi, în Camp Mittica, în condiții dificile. Misiunile erau de patrulare pe autostradă în TAB-uri, pentru descurajarea potențialelor atacuri. Când erau depistate pachete suspecte organizau un checkpoint și chemau echipele EOD. „Aveam multe misiuni de patrulare pe autostradă, pe vreo 80 de kilometri. O patrulă normală dura vreo 10 ore. Am găsit la un moment dat un pachet suspect, am chemat EOD-iștii, au răsturnat doi roboți și nu au reușit să ajungă la pachet. Abia al treilea, de la canadieni, a reușit să treacă peste obstacole și a detonat pachetul. Noi nu puteam să plecăm până la final, așa că am tot așteptat până s-a rezolvat situația. A durat 25 de ore în total misiunea aceea… A fost greu în Irak. Fetița mea avea cinci ani. Aveam dreptul la un telefon o dată pe săptămână, maxim 15 minute. Se întâmpla să stai la coadă, apelai de două, trei ori și nu-ți răspundea nimeni. Colegii nu mai aveau răbdare… Legătura nu era bună, se întrerupea…”


Din Europa în Orientul Mijlociu, Asia sau Africa, militarii români și-au îndeplinit misiunile acolo unde imperativele politice și de securitate ale statului au impus desfășurarea forțelor armate.
 
Foto și text: Bogdan Oproiu