Diplomație navală în Barcelona

Luni dimineață, 20 mai, intram în Barcelona după șase zile grele pe mare și după ce am mai adunat în zestrea noastră nautică încă 900 de mile marine. Velierul nostru a ajuns la Barcelona în urma unei invitații oficiale a Consulatului General al României din oraș și a ambasadei noastre din Madrid, așadar aici putem vorbi de diplomație navală și reprezentare națională, cea de-a doua misiune importantă a navei.

Bogdan Dinu · 30.05.2019

Luni dimineață, 20 mai, intram în Barcelona după șase zile grele pe mare și după ce am mai adunat în zestrea noastră nautică încă 900 de mile marine. Velierul nostru a ajuns la Barcelona în urma unei invitații oficiale a Consulatului General al României din oraș și a ambasadei noastre din Madrid, așadar aici putem vorbi de diplomație navală și reprezentare națională, cea de-a doua misiune importantă a navei.

Gazda noastră pe parcursul escalei a fost domnul Manuel Pleșa, consulul general al României în Barcelona, care ne-a întâmpinat pe cheu, a urcat la bord și s-a adresat echipajului adunat la puntea centru și ne-a explicat de ce a ținut să organizeze escala de aici a N.Ș.Mircea. Domnia sa a mai fost consul general și la Sevilla unde a mai organizat o vizită a echipajului și navei în Andaluzia, în 2017 a fost în Palma de Majorca la vizita N,Ș.Mircea (jurisdicția consulatului de aici cuprinde și Insulele Baleare), iar acum în 2019 a ținut să fim prezenți și la Barcelona chiar în anul în care România exercită și președinția rotativă a Uniunii Europene. ”Am făcut demersurile necesare nu doar pentru că în acest an N.Ș.Mircea împlinește 80 de ani de la intrarea în serviciu, o vârstă impresionantă, dar era un moment foarte bun de a ne bucura și de a prezenta nava autorităților regionale și locale, catalanilor și românilor de aici în momentul în care deținem președinția rotativă a Uniunii Europene. Pentru dumneavoastră cred că este o bucurie și o mândrie aparte să navigați pe mările și oceanele lumii având tot timpul la catarg tricolorul românesc și vă doresc să vă bucurați de acest lucru și să-l duceți pe culmile pe care l-au mai dus și alții. Mult succes!” ne-a declarat domnul Manuel Pleșa, consul general al României la Barcelona.

Despre atracțiile Barcelonei nu mai are rost să vorbim, este un oraș prin excelență turistic. Importanța acordată vizitei noastre s-a reflectat și în locul de acostare, cel mai bun din Barcelona, de fapt din Port Vell, portul turistic al orașului catalan, la cheul mall-ului Mare Magnum, locul unde N.Ș.Mircea a mai fost acostată și în marșul din 2015, unde vergile noastre parcă sprijineau impozanta fațadă de sticlă a construcției, un loc de maximă vizibilitate. Locația excelentă s-a reflectat și în numărul relativ mare de vizitatori la bord, peste 600, catalani, turiști de toate naționalitățile dar și mulți români de aici din Barcelona sau aflați doar în vizită. De fapt chiar la acostare am fost întâmpinați și aclamați călduros, spontan, nu a fost vorba de ceva organizat, de un grup de conaționali care fluturau energic steagul României de pe terasa complexului. Trebuie să recunoaștem că ne-am simțit bine când am fost întâmpinați românește la 2000 de mile de țară. A doua zi l-am regăsit pe conducătorul micului grup vizitând nava, este vorba de doctorul Vasile Bodnar din Sighetu Marmației care s-a declarat pe loc îndrăgostit și mândru de N.Ș.Mircea: ”Este o minune a României pentru că reprezintă o istorie de peste 80 de ani de activitate superbă și de calitate în serviciul țării. În același timp N.Ș.Mircea este și simbolul marinei noastre și asta înseamnă mult mai mult decât un simplu obiect care plutește pe mare. Sunt bucuros de echipajul pe care l-am găsit aici, atât de frumos, amabil și profesionist și care este încântat de ceea ce face. Mi-a plăcut cum vorbesc marinarii despre meseria lor ceea ce pentru mine înseamnă foarte mult, pentru că un om care trăiește momentul cu plăcere are și rezultate deosebite în viața lui profesională. Așadar N.Ș.Mircea este o minune, sunt încântat că românii au așa ceva, că aici la Barcelona escala navei a făcut o vâlvă deosebită pentru că toți catalanii cu care am vorbit, vorbeau la superlativ despre sosirea N.Ș.Mircea, de relaționarea cu românii. Pentru mine ca român rămâne o bucurie și o mândrie că avem și ceva ”plutitor”, pentru că eu sunt din Maramureș, unde avem munții cu care ne mândrim, sculpturile și bisericile din lemn maramureșene, cultura noastră de munte, dar văd că și marea este la înălțime. N.Ș.Mircea este superbă.”

În cea de-a doua zi a escalei au avut loc vizite protocolare la autoritățile militare locale, la comandantul zonei navale Barcelona, comandorul Jose Luis Baron Tourino, un prânz oficial la bord și o recepție oferită de ambasada României la Madrid și de Excelența Sa doamna Gabriela Dancău, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Spaniei. Ambasadorul României s-a aflat la bord pe parcursul întregii zile, a vizitat nava de la prova la pupa și a stat de vorbă cu foarte mulți dintre membrii echipajului și cadeților. În Spania există trei consulate generale ale României la Barcelona, Sevilla și Bilbao plus secția consulară de la ambasada din Madrid și patru consulate dintre care unul la Almeria, dar și la Zaragoza, Ciudad Real și Castellon de la Plana; se estimează că peste un milion și jumătate de români trăiesc în Spania. Foarte mulți dintre ei vor putea avea oportunitatea să admire N.Ș.Mircea, deoarece pentru prima dată într-un marș de instrucție vom avea trei escale într-o singură țară, la Barcelona, Almeria între 25 și 26 mai și Cadiz unde vom staționa între 28 și 31 mai. Excelența Sa doamna Gabriela Dancău, ambasador extraordinar și plenipotențiar al României în Regatul Spaniei ne-a declarat: ”Pentru mine este efectiv impresionant să iau contact cu cei 80 de ani de istorie ai N.Ș.Mircea. Îmi dau seama câte zeci de generații au trecut pe această punte, așa că mă încearcă o emoție profundă și sunt convinsă că fiecare român care o să urce la bordul navei pe timpul celor trei escale din Spania o să simtă același lucru. Cu siguranță putem spune că este o vizită națională pentru că este o navă cu pavilion românesc, e teritoriu românesc și absolut tot ce se întâmplă aici este un fruct, să spunem, al profesionalismului Forțelor Navale Române și în același timp o dovadă vie că spiritul Mircea a fost transmis din generație în generație în timp, persistă și sunt convinsă că fiecare cadet care este instruit aici o să ducă mai departe cu el acest spirit Mircea. Cred că cel mai important este să conștientizăm cu toții că sunt 80 de ani de istorie românească, de istorie a Marinei Române. Echipajului îi doresc tot binele din lume și să aibă cât mai multe succese și realizări cu această navă care este foarte importantă pentru noi, un adevărat ambasador onorific pe mările și oceanele lumii.”

Recepția a fost una de succes, au ținut scurte discursuri E.S.Gabriela Dancău, consulul general al României la Barcelona, domnul Manuel Pleșca și comandorul Mircea Târhoacă, comandantul navei. S-a cântat românește pentru că au fost, în afară de corul cadeților cu cântece marinărești, și alte momente muzicale interpretate cu talent de unii membri ai echipajului. De asemenea, comandantul navei a primit din partea doamnei ambasador o plachetă în amintirea acestei escale și a celor 80 de ani de existență a navei. Au participat comandanții și reprezentanții autorităților militare, guvernamentale și de securitate din Barcelona precum și reprezentanții diplomatici ai consulatelor din orașul catalan. Am remarcat prezența consulului general al Ucrainei, Oksana Dramaretskaia, al consulului onorific al Albaniei, Jose Maria Clamet sau al consulului general adjunct al Chinei, care au putut discuta și afla impresiile cadeților din țările amintite care sunt ambarcați la bord pentru acest marș de instrucție.

Chiar dacă vorbim de diplomație navală nu au lipsit activitățile specifice oricărei escale: ambarcare de alimente, scufundări ale scafandrilor de bord pentru inspecția navei, de data aceasta în echipă mixtă cu scafandrii spanioli sau ambarcarea de motorină pentru care a fost nevoie să ne mutăm în ultima seară în partea opusă a Port Vell, la terminalul de pasageri, prilej pentru a fi admirați cu pavoazul electric aprins până târziu în noapte de turiști. Aici la Barcelona am sărbătorit și noi ziua Constanței, chiar am arborat pavilionul urbei noastre tomitane și i-am felicitat și pe cei care-și serbează ziua numelui, nu mai puțin de trei la număr, este vorba de scafandrul Constantin Androniciuc, studentul caporal Constantin Ursea și eleva Elena Florentina Apetrei. Așadar o săptămână plină de aniversări, la mulți ani sărbătoriților de la bord, la mulți ani N.Ș.Mircea și la mulți ani urbei noastre tomitane și constănțenilor chiar dacă ne despart 2000 de mile de casă. În dimineața zilei de joi, 23 mai, părăseam Barcelona în sunetul sirenei și al strigătelor de ura ale cadeților care reverberau pe cheul de pe care ne saluta, așa cum a făcut-o și la sosire, consulul general al României în Barcelona domnul Manuel Pleșca. Urmează o etapă scurtă de marș, mai puțin de trei zile și escala tehnică din Almeria pentru ca echipajul, cetățenii români, să-și poată exercita dreptul constituțional de a vota la alegerile europarlamentare la consulatul României din oraș.

Text și foto: Bogdan Dinu