Parada militară prin ochii unui ofiţer rezervist voluntar

Sublocotenent rezervist voluntar Cosmin Stroiu ne povesteşte experienţa sa ca participant al primei promoţii de Ofițeri Rezerviști Voluntari

Cosmin Stroiu · 28.11.2019

“Pot spune că experiența personală în cadrul acestui program a fost una deosebită, în condițiile în care a fost prima mea tangență cu viața militară.
 
Fac parte din prima promoție de Ofițeri Rezerviști Voluntari și consider acest lucru ca fiind foarte important, atât pentru noi, ca participanți în cadrul proiectului, cât și pentru Armata Română, ca inițiator al demersului.
 
Având la bază studii superioare în domeniul tehnic (mai exact, sunt absolvent al Politehnicii București), am fost îndrumat și ulterior repartizat pe arma "Artilerie Terestră".
 
 
Perioada inițială de pregătire s-a întins pe parcursul a 14 săptămâni și s-a desfășurat în cadrul " Școlii de Aplicație pentru Unități Sprijin Luptă ,,Gl. Eremia Grigorescu" "din cadrul Centrului de Instruire pentru Artilerie Terestră și Artilerie Antiaeriana ,,Ioan Vodă" - Sibiu, devenită parte a "Școlii de Instruire Interarme a Forțelor Terestre". În aceste săptămâni de pregătire, alături de camarazii-colegii-prietenii mei, am reușit să formăm un grup unit și omogen, care, deși alcătuit din oameni ce provin din medii diferite, a avut un crez comun - iubirea de patrie.
 
Perioada de pregătire de 14 săptămâni s-a împărțit în 3 module (Pregătire Militară de Bază, Specialitatea armei și Leadership) și, deși totul s-a desfășurat în ritm alert, am reușit să ne integrăm repede și să parcurgem întreaga problematică a instruirii.
 
Pentru cineva așa ca mine, fără background militar de nici un fel, parcurgerea regulamentelor militare, executarea de trageri (atât de zi, cât și de noapte) cu armamentul de infanterie, formarea deprinderilor de folosire a echipamentelor genistice, de protecție individuală și de acordare a primului ajutor, precum și instrucția de front au reprezentat experiențe și acțiuni deosebit de interesante.
 
Pe lângă acestea, cunoașterea și aprofundarea noțiunilor legate de artileria terestră și de conducere a operațiunilor au întregit tabloul acestei perioade.
 
Toate acestea reprezintă, din punctul meu de vedere, esența dezvoltării solide a individului, a felului în care fiecare din noi se simte pregătit în a face față pregătirilor.
 
Nu pot să omit experiența și momentele unice, cred eu, prilejuite de participarea, în anul 2018, la Parada Militară cu ocazia zilei naționale a României - sărbătorirea Centenarului Marii Uniri. A fost un moment special, plin de încărcătură emoțională și mândrie militară.
 
 
Amploarea paradei a fost dată de însemnătatea momentului.Unii dintre cei mai importanți parteneri NATO ai României, Statele Unite și Polonia, au participat atât cu militari, cât și cu tehnică la această paradă. La nivel simbolistic, participarea în cadrul evenimentului, a detașamentelor diferitelor licee militare din țară, mi s-a părut esențială: copiii - viitori militari, ca fundament al devenirii Armatei Române și al neamului românesc în ansamblul său.
 
Am onoarea să vă salut!”

Sublocotenent rezervist voluntar Cosmin Stroiu