La mulți ani, România!”

Mihai Feraru · 01.12.2019
De Ziua Națională a României, cea mai importantă sărbătoare a românilor de pretutindeni, militarii contingentului de consilieri TAAC-N (Train Advise Assist Command North) din Mazar-e Sharif, Afganistan, doresc să-și exprime respectul și bucuria de a aduce un crâmpei din România “cea de acasă”, pe aceste meleaguri, într-o bază multinațională unde își desfășoară activitatea militari din 24 de națiuni.

Printre misiuni, rapoarte și activități curente, militarii români au găsit timpul necesar să marcheze acest deosebit eveniment, prin competiții sportive la care s-au alăturat și militari ai altor state și prin organizarea unei recepții unde au fost invitați comandantul și membrii echipei de comandă TAAC-N, precum și reprezentanții națiunilor prezente în această bază din nordul Afganistanului.
La eveniment, după intonarea imnului național al României, a avut loc alocuțiunea comandantului contingentului românesc,   locotenent-colonelul Florin Dubină, urmată de o serie de prezentări cu detalii istorice, personalități și locuri deosebite, toate încercând să creeze invitaților o imagine despre ce a fost și este România.

După momentul oficial,  invitații au avut ocazia să se delecteze cu muzică românească și câteva preparate culinare tradiționale, pentru ca aici, în îndepărtatul Afganistan, să se poată simți o mică parte din atmosfera de pe meleagurile românești.
Cu bucurie în suflet, militarii detașamentului TAAC-N, rotația a IX-a, au dorit să transmită gândurile lor de bine către cei de acasă. În acest sens, locotenentul Grigore Hangiu  aflat la prima misiune în Teatrul de Operații Afganistan, afirmă: “această misiune reprezintă un bun prilej de perfecționare ca militar, dar și ca om, iar acum în ceas de sărbătoare, sunt bucuros că am oportunitatea să transmit României și tuturor românilor un simplu, dar din suflet, La mulți ani!”.
De asemenea, “Tătuca”, așa cum îi place să se intituleze, locotenent-colonelul Dan Nițescu, un militar cu experiență profesională remarcabilă, dată de anii pe care i-a petrecut purtând haina militară, dar și de multitudinea misiunilor externe, 7 la număr, constată că lunga perioada în care s-a aflat departe de casă și experiența acumulată în teatrele de operații, nu au reușit să șteargă emoția din suflet atunci când în mijlocul militarilor de alte naționalități își reprezintă țara și tradițiile, emoție pe care o simte și când transmite către casă sincerul “La mulți ani patria mea dragă! ”.
Din partea întregii echipe TAAC-N, rotația a IX-a, vă transmitem un sincer “La mulți ani, români! La mulți ani, România!