Gânduri de 1 Decembrie

Gabriel Chiriloiu · 03.12.2019
Ziua Națională a României a fost sărbătorită în Baza Aeriană Kandahar de militarii dislocați în această zonă de conflict. Pentru majoritatea militarilor Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri” , ziua de 1 Decembrie reprezenta momentul în care dădeau onorul pe sub Arcul de Triumf.

Pentru caporalul clasa a II-a Costel Zainea sărbătorirea Zilei Naționale în teatrul de operații a reprezentat un moment unic pe care nu l-a mai trăit niciodată. „Este pentru prima dată când sărbătoresc Ziua Națională departe de casă, de cei dragi! Simți ceva aparte când auzi Imnul național și vezi drapelul fluturând în acest loc parcă uitat de lume. Îmi este dor de România și de abia aștept să mă întorc în țară alături de toți colegii mei”.

Plutonierul Tică Ovidiu Georgian, pe 1 Decembrie 2018, a fost în garda port drapel la Parada Națională! Acum, el își reprezintă țara alături de camarazii din Batalionul 495 Protecția Forței „Vulturii Negri”. „Anul acesta nu am mai defilat, dar inima mea a fost alături de militarii care au trecut pe sub Arcul de Triumf”. Tot cu un an în urmă, locotenent-colonel Cezar Cucoș comanda detașamentul Batalionului 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Soverth” pe sub Arcul de Triumf. Acum, în Afganistan, locotenentul-colonel Cezar Cucoș comandă peste 400 de militari: „Am militari profesioniști, militari cu care mă mândresc. De 1 Decembrie le transmit tuturor românilor, în numele Batalionului 495 Protecția Forței „Vulturii Negri”, La mulți ani! și să fie mândri că sunt români”!

Gânduri pentru români a transmis și locotenent-colonelul Jason Wayne, comandantul Batalionului 1, Regimentul 505 Infanterie Parașutiști și comandantul grupului operativ al TAAC-S (Train Advise Assist and Command South): „Pot vorbi despre două chestiuni: unificare și libertate, acestea sunt cele două cuvinte care îmi vin în minte. În primul rând vorbim despre cea de-a 101-a aniversare a Zilei Naționale a României. Este important să recunoaștem unificarea mai multor grupuri într-o singură națiune și cred că asta rezonează cu ceea ce facem aici, în Afganistan, încercăm să unim această țară, să construim unitate. În al doilea rând, vorbim despre pace, care este termenul general pentru libertate. Această misiune în Afganistan este una foarte importantă pentru Alianța Nord-Atlantică și la fel de importantă pentru populația locală. Pot spune cetățenilor români și militarilor români că această misiune este foarte importantă, misiunea lor aici este foarte importantă, fac o muncă extraordinară aici, aducând libertate acestei țări”.

La 1 Decembrie 2019, în Baza Aeriană Kandahar, Ziua Națională a României a fost marcată printr-o ceremonie militară la care a luat parte comandantul TAAC-S, colonel Trevor Bredenkamp, prilej pentru recunoașterea meritelor militarilor români și ale partenerilor de coaliție. Întrecerile sportive dedicate Zilei Naționale a României s-au încheiat printr-o ceremonie sportivă, în cadrul căreia, câștigătorii, militari ai forțelor de coaliție, și-au primit premiile la care au aspirat pe toată durata campionatelor, desfășurate sub egida „Fair Play”.

Foto: Plutonier major Marius Galanton