Ziua Națională a României la JFC Napoli

Viorel Sergiu Mihai · 05.12.2019
La sediul JFC HQ Napoli, militarii români, sub conducerea Reprezentantului Militar Naţional, general de brigadă Remus-Hadrian Bondor, au sărbătorit alături de membrii familiilor și personalul comandamentului, Ziua Națională a României.

 La festivitate au participat Comandantul JFCNP, amiralul James G. Foggo, șeful de stat major, Gl.lt. Antonio Vittiglio, generali și amirali, atașatul apărării la Ambasada României din Roma şi un mare număr de membri ai comunității internaționale.

Activitatea a fost un excelent prilej de popularizare a istoriei și culturii româneşti. Evenimentul a debutat cu discursul dl. gl.bg. Bondor, care a evocat semnificația zilei de 1 Decembrie 1918, descriind Marea Unire ca fiind cel mai important moment din istoria modernă a poporului român; totodată a fost prezentată o scurtă descriere a României, cu accent pe valorile  tradiționale ale poporului român: libertate, democrație și unitate. În continuare, a fost evidențiat rolul României de pol regional de stabilitate și securitate, într-un context geopolitic complex. De asemenea, au fost punctate principalele repere temporale ale anului 2019, care a marcat / marchează 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, 30 de ani de la Revoluția Română, 15 ani de la aderarea la NATO și nu în ultimul rând, 140 de ani de la stabilirea primelor relații diplomatice între România și Italia.

După scurta introducere, audienţa a fost invitată să vizioneze un film de prezentare a României. Participanții au apreciat în mod deosebit produsele tradiţionale românești, într-o atmosferă de camaraderie și prietenie.