Cei care asigură paza și securitatea detașamentului din Mali în zona operațională

Bahnaru Lorena · 16.12.2019
Ca să te poți mândri că ești în detașamentul Carpathian Pumas nu trebuie să fii neapărat cel de la manșă, cel care tractează aeronava sau cel care o pregătește pentru zbor.
Detașamentul Carpathian Pumas are un pluton de Protecția Forței, cu militari responsabili de realizarea siguranței și accesului în zona operațională a contingentului român.  La nevoie aceștia execută intervenția în sprijinul structurii multinaționale de Protecția Forței care securizează baza Camp Castor.
Nu e ușor să stai în picioare la peste 40 de grade, să fii echipat complet, cu casca, vesta balistică și armamentul asupra ta. Militarii de la Protecția Forței realizează verificarea personalul care intră în zona operațională, fie el militar sau contractor civil din comunitatea locală din împrejurimi și execută controlul vehiculelor care intră în această zonă.
Plutonul de Protecția Forței asigură paza în zona operațională a detașamentului și în cazul oricărei amenințări intervine în sprijinul militarilor germani de la protecția forței pentru a riposta împotriva atacului și a securiza zona.

Comandantul de pluton și comandanții de grupă fac ture în Centrul de Operații Tactice. Acolo ei coordonează activitatea militarilor din serviciu din cadrul plutonului aflați în teren pentru a sprijini decolarea, aterizarea și manevrarea la sol a aeronavelor în condiții de siguranță.
,,Pentru mine este o onoare să particip pentru prima dată la o misiune externă în teatrul de operații Mali cu un colectiv de excepție. Pot spune că m-am adaptat destul de ușor condițiilor din teatru și am reușit, în calitate de comandant de pluton, să impun un ritm pentru creșterea nivelului de coeziune al grupului. Faptul că suntem uniți ne-a făcut să ne ambiționăm pentru a atinge obiectivele stabilite de la începutul pregătirii pentru misiune. Încă de atunci am simulat zona operațională din teatrul de operații, cu puncte de acces, itinerarii de patrulare și program. Reamintesc faptul că în perioada pregătirii pentru misiune am fost verificați de două ori, atât de o comisie națională, cât și de o comisie ONU, iar concluziile au atestat faptul că suntem pregătiți să ne desfășurăm activitatea în teatrul de operații de pe teritoriul statului Mali. Ce nu am reușit să simulăm însă au fost căldura și praful, iar faptul că am trecut de la vară la...vară, nu a fost atât de ușor de acceptat’’, afirmă sublocotenentul Andrei Niculae, comandant de pluton.

Plutonierul major Traian Necșescu, unul din comandanții de grupă, este la a treia misiune într-un teatru de operații. A fost plecat în anul 2011 în Afganistan cu Batalionul de manevră 280 Focșani și în 2012 cu detașamentul KAIA Lead Nation ca și operator EOD (Controlul mecanismelor explozive). ,,Diferența constă în capacitatea de a manageria o echipă mai extinsă, față de echipa de doi, maxim trei oameni cu care lucram în Afganistan’’, este de părere Traian.
În plus, la briefingul pentru misiunile de cercetare și recunoaștere, în funcție de cerințe și de zonele de acțiune, plutonierul major Traian Necșescu, pregătit și în domeniul EOD, are posibilitatea de a consilia personalul navigant în recunoașterea punctelor vulnerabile ori despre procedurile de identificare a indicilor de mascare a posibilelor dispozitive explozive improvizate (IED).
Periodic, militarii din cadrul plutonului Protecția Forței execută exerciții de pază întărită și antrenamente în comun atât cu partenerii germani, cât și cu ceilalți militari din cadrul detașamentului. Prin aceste exerciții, militarii exersează modul de acțiune în cazul unor atacuri, ceea ce implică intărirea posturilor de pază și a punctului de control acces temporar.

,,Mi-am dorit foarte mult să particip la această misiune și să concretizez antrenamentele din perioada de pregătire din țară. Șocul a fost când am coborât din avion. Atunci ne-a izbit un val de căldură (36℃) și era doar ora 8 dimineața. Ușor-ușor ne-am adaptat temperaturilor extrem de ridicate și îi văd la fel și pe colegii mei. Turele noastre de pază trec relativ repede, dat fiind faptul că trebuie să verificăm fiecare persoană și fiecare autovehicul care intră în zona alocată detașamentului. Trebuie să fim vigilenți și să evităm situațiile neplăcute”, afirmă caporalul Bogdan Sârbu.
 
fotografiile sunt realizate de plt. maj Samir Șeicamet.