Ochiul din cer

Elicopterele românești realizează cercetare și patrulare aeriană în zone sensibile din Mali

Lorena Bahnaru · 21.01.2020
În încercarea de a contribui la eforturile de stabilizare a unui stat măcinat de conflicte și interese, elicopterele detașamentului Carpathian Pumas reprezintă o forță de reacție rapidă gata de decolare în mai puțin de 30 de minute pe timp de zi și 60 de minute pe timp de noapte. 

Pe lângă misiunile reale de evacuare medicală, inserție/extracție a militarilor parteneri ai misiunii (Protecția Forței, EOD, ISR/HUMINT), transport materiale, echipajele românești au primit răspunderea realizării unor misiuni de cercetare și patrulare aeriană în zone de interes din Mali.

În primă fază militarii noștri aveau o zonă de acțiune foarte bine stabilită, ca și cum ai privi pe hartă la un cerc cu raza de 240 de km, centrul lui aflându-se bineînțeles în Gao, locul de dislocare. Ulterior, intensificarea amenințărilor din teren, conflictele interetnice, atacurile asupra populației civile au condus la modificarea directivelor ONU în ceea ce privește detașamentul românesc. Astfel, raza de acțiune a echipajelor s-a mărit, fapt care a condus la intervenția acestora la distanțe mai mari față de baza Camp Castor.

În acest mod, patrula de elicoptere a detașamentului a devenit una dintre principalele forțe de reacție rapidă pe cale aeriană a MINUSMA pe teritoriul statului Mali. Și cum nu e vorba doar de un stat și de locuitorii acestei țări, ci de ONU și militari a peste 50 de state participante din diferite colțuri ale globului, aeronavele românești au devenit un sprijin esențial.

Timp de trei săptămâni, până la detensionarea situației, militarii din detașament au ajuns să îndeplinească zilnic rolul de ,,ochiul din cer’’, parcurgând același traseu: decolare din Gao, cercetare și patrulare pe ruta de aprovizionare până la Menaka, cercetarea împrejurimilor acestei localități, urmată de aterizarea aeronavelor pentru alimentare. Apoi echipajele se ridicau și zburau la diferite înălțimi pentru a observa mișcările trupelor din teren, pentru că în această zonă s-au creat tensiuni între membrii a două grupări semnatare ale Acordului de pace.


E drept că înainte de decolare personalul navigant primea detalii despre posibilele amenințări din teren de la structura de Informații, însă pe teritoriul unui stat necunoscut, unde amenințările sunt ca la ele acasă, nu vei ști niciodată cu certitudine cu ce armament te poți confrunta. De aceea vigilența, atenția sporită și păstrarea unei distanțe de siguranță față de sol și amenințări au reprezentat elementele care au contribuit la succesul fiecărei astfel de misiuni. 

În procesul de monitorizare a mișcărilor din teren, echipajele elicopterelor au constituit ochiul din cer al MINUSMA. La rândul lor, piloții furnizau informații în Centrul de Operații Tactice, urmând ca specialiștii de acolo să le transmită către structurile responsabile de la nivelul misiunii MINUSMA. Toate aceste eforturi sunt realizate pentru a contribui la menținerea stabilității în zonă, prevenirea apariției conflictelor armate și protejarea civililor, conform principiilor ONU.