Vizită la Spitalul Militar din Timișoara - cum a fost experiența mea!
- Acasă
- Articole blog
- Actualitate
- Vizită la Spitalul Militar din Timișoara - cum a fost experiența mea!
Cum a fost experiența voastră la Spitalul Militar din Timișoara?
Eu am fost zilele trecute pentru a efectua vizita medicală anuală la Spitalul Clinic Militar de Urgență “Dr. Victor Popescu” din Timișoara și vreau să scriu câteva rânduri despre ceea ce am găsit acolo și să atașez câteva fotografii, pentru că o fotografie valorează cât o mie de cuvinte, nu? Nu mai intrasem în acest spital de mai mult de un an și încă de când am ajuns pe strada Gh. Lazăr am observat că nu mai erau mașini înghesuite în fața spitalului. mi se pare normal și civilizat să parcăm în parcările special amenajate, nu pe oriunde ne e comod. Un alt lucru pe care l-am observant înainte să intru în spital a fost că fațada spitalului e în curs de renovare. Nu mai durează mult și clădirea spitalului va înfrumuseța strada. Clădirea aceasta este una încărcată de istorie - atestarea documentară a spitalului datează din 1754.
M-a surprins plăcut să descopăr că pe holurile spitalului erau televizoare LCD cu muzică clasică și videouri cu fântâni și cascade. E incredibil ce efect relaxant poate avea o melodie de Beethoven, Mozart sau Vivaldi și senzația unei ape curgătoare, în atmosfera unui spital. Felicitări pentru idee!
Prin tot spitalul sunt schițe ușor de înțeles și afișe care te îndrumă și de unde îți poți lua toate informațiile de care ai nevoie. Pe fiecare ușă de cabinet găsești afișat numerele de telefon ale personalului pentru programări. În mijlocul policlinicii, se află un fișier unde poți cere informații și îndrumare.
În timp ce mă consulta am întrebat-o pe o doctoriță cum e viața de medic într-un spital militar. Mi-a zâmbit ca și cum mă întreba de unde să înceapă. Ce întrebare am pus și eu!
Mi-am dat seama că sunt multe de spus despre o meserie de 30-40 de ani în slujba oamenilor bolnavi dar mi-a sintetizat un răspuns: “Nu e ușor. Mi-am sacrificat viața de familie pentru a deveni un bun medic. Ziua are tot 24 de ore și pentru noi și nu le poți face pe amândouă. Am învățat mulți ani pentru a ajunge medicul care sunt astăzi. Iar în spital te atașezi de pacienții tăi, mai ales de cei care revin des pentru tratamente. Lupta lor devine și lupta ta. Succesul lor e și succesul tău și te bucuri de parcă ar fi copilul tău. Slăbiciunea mea sunt pacienții tineri care suferă de afecțiuni grave. Nimeni nu se gândește la suferința noastră atunci când, din păcate, se pierde lupta cu boala. Nu pot descrie sentimentul. Efectiv, nu poți merge acasă la familia ta ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu poți să te rupi de meseria de medic și să îți vezi de viața ta la terminarea programului. Lupți alături de fiecare pacient.” Îi admir pentru curajul lor. Eu nu aș putea fi niciodată medic. Da, nu cred că poți să mergi acasă la familia ta și să tratezi meseria asta de a salva vieți ca pe un simplu loc de muncă.
După ce am vorbit cu doamna respectivă, i-am cerut ofițerului de relații publice să îmi facă un tur al spitalului pentru că vreau să scriu un articol, acest articol. M-a plimbat peste tot și mi-a explicat că sunt în plină revonare și modernizare. Puteți vedea în fotografiile atașate că se muncește mult în acest sens.
Am intrat și în bucătăria spitalului și mi s-a părut că era bine dotată și foarte curată. Ceea ce este și normal. Sper că pacienții sunt mulțumiți de calitatea mâncării. Din fericire, nu am fost niciodată internată în spitale dar știu că, de obicei, pacienții sunt nemulțumiți de mâncarea din spital. Bucătăria arata bine (vedeți fotografiile) iar doamnele care serveau în camere mi s-au părut amabile.
În fața biroul comandantului spitalului găsim o plachetă cu Jurământul lui Hipocrate, jurământul care cuprinde îndatoririle morale ale unui medic în exercitarea profesiunii sale.
La câțiva pași, o frescă impresionantă colorează decorul pereților albi ai spitalului. Ofițerul de relații publice îmi explică că fiecare figură de pe frescă reprezintă câte o fața a celor care au lucrat de-a lungul timpului în spital sau încă lucrează. Ce minunată idee, nu?
Chipul asistentei medicale care acordă primul ajutor este al domnișoarei Elena Ghiță care tocmai s-a pensionat (fotografiile următoare). Fotografie din arhiva spitalului. Asistenta șefă Elena Ghiță este sărbătorită, după 43 de ani și 5 luni de serviciu în acest spital.
Camerele pacienților arată foarte bine și sunt dotate cu cele necesare. Cum vi se par?
Sala de recuperare fizică mi se pare bine dotată (vorbesc din perspectiva mea, nu am expertiza necesară să spun mai multe) iar capela spitalului am înțeles că e mereu plină.
Pe lângă activitatea medicală zilnică, personalul Spitalului Clinic Militar Timișoara desfășoară diferite proiecte în mijlocul populației civile.
Grupul de colindători „Dorul”, format din o parte din personalul spitalului Colinde pentru pacienții spitalului.Un strop de bucurie în prag de sărbătoare.
De asemenea, anual spitalul are în practică studenţi din Instituții Medico-Militare.
De asemenea, medicii spitalului militar își găsesc timp și pentru a participa ca invitați în emisiunea “Tableta de sănătate” pe TVR Timișoara, unde prezintă diferite teme de interes pentru fiecare din noi, de exemplu manevrele de acordare a primului ajutor în diferite situații de urgență.
Spitalul militar din Timișoara este apreciat de către toți cei care i-au pășit pragul. Dovadă stau recenziile paginii de facebook https://www.facebook.com/SpitalulMilitarTimisoara . E de ajuns să arunci o privire peste aceste recenzii să te convingi de profesionalismul acestor medici. De asemenea, site-ul spitalului vine în ajutorul tuturor celor care au nevoie de informații și programări. Link aici: http://smutm.ro/
Afișier cu activitățile de renovare și modernizare.
Fiind un spital militar, aceasta este ordinea pacienților.
Tot personalul spitalului poartă uniformele specifice și îi puteți recunoaște după culori.
Astfel de cutii de colectare a sugestiilor și impresiilor pacienților sunt peste tot prin spital. La fel și drapelele.
Printre achizițiile importante recente ale spitalului se află și un aparat de Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) de ultimă generație, investigație de care pot beneficia pacienții internați în una din secțiile spitalului.
În ceea ce mă privește, nu pot să zic decât că m-am simțit respectată ca pacient și am plecat cu încrederea că acest spital face eforturi susținute în ceea ce privește renovarea și modernizarea, pentru a oferi cele mai bune servicii și condiții pacienților săi. Cum a fost experiența voastră la Spitalul Militar din Timișoara?
Câteva informații despre secțiile spitalului și dotarea lor: Spitalul Clinic Militar de Urgență ‘’Dr. Victor Popescu’’ Timișoara are ca misiune de bază asigurarea asistenţei medicale de specialitate pentru personalul militar, civil şi membrii familiilor acestora, din unităţile şi formaţiunile militare arondate, precum şi pentru pensionarii militari şi veteranii de război, pe timp de pace şi război și alt personal din afara sistemului național de apărare, ordine publică și siguranța natională din judeţele arondate Timiș, Arad, Bihor si Caraş Severin. Spitalul are în dotare 175 paturi destinate spitalizării continue, 15 paturi pentru spitalizare de zi şi 2 paturi pentru Compartimentul Primire Urgenţe.
Secţia de medicină internă
- Secția de Boli Interne dispune de un ecograf staționar Dopller cu 3 sonde, ecograf portabil cu sondă abdominală si cardiacă, aparate EKG, stație de oxigen individualizată și monitoare ale funcțiilor vitale.
- Compartimentul de Gastroenterologie, dotat cu aparatură ce asigură investigații de gatroscopie și colonoscopie;
- compartimentul de Neurologie, pe lângă diagnosticarea și tratarea afecţiunilor acute şi cronice neurologice, prin dotarea compartimentului cu electomiograf (EMG), pot fi diagnosticate afecţiunile neuromusculare;
- compartimentul de Pneumologie
Secţia de cardiologie
Compartimentul este dotat cu aparatură medicală de ultimă generație pentru investigarea pacienților cu patologie cardiovasculară, astfel: ecocardiograf cu sondă de ecografie transtoracică, transesofagiană și doppler vascular, sistem de testare la efort, test cardiopulmonar, aparate monotorizare Holtere, EKG.
Secţia de chirurgie generală este dotată cu aparatură medicală de ultimă generație: două turnuri de chirurgie laparoscopică, unul 3D, cautere performante cu sigilare vasculară, aparat de radiologie intraoperatorie,care alături de pregătirea profesională și expertiza echipei medicale contribuie pe deplin la succesul intervențiilor chirurgicale laborioase și minim invazive. Astfel, s-a redus semnificativ durata de spitalizare dar și recuperarea postoperatorie rapidă a pacienților. În cadrul secției funcționează cele două compartimente de Urologie, dotate cu un ecograf de generaţie nouă, ureteroscop, cistoscop de cateterism, telescop optic rezectoscop. Compartimentul de Chirurgie plastică și reparatorie tratează chirurgical diverse afecțiuni ale pielii, precum formațiuni tumorale, nervi pigmentari, epitelioame, lipoame, chisturi sebacee, arsurile și plăgile cronice de tip ulcer varicos, care pot necesita tratament conservator sau excizie prin grefare cu piele.
Secția de ortopedie și traumatologie
Blocul operator din cadrul secției este dotat cu sistem avansat pentru chirurgie artroscopică. Pe secție, pe lângă activitatea medicală, se desfașoară activitatea educațională: cursuri și stagii de pregătire a studenților de la Facultatea de Medicină; organizarea de cursuri postuniversitare “Endoprotezarea șoldului-principii de bază” , ,,Curs de artroplastie primară de genunchi”, ,,Abordarea cazurilor dificile” dar și derularea a trei programe naţionale:programul naţional de endoprotezare, programul național de tratament al bolnavilor cu pierderi osoase importante epifizo-metafizare de cauză tumorală sau netumorală prin endoprotezare articulară, programul național de tratament al instabilităţilor articulare cronice pentru prevenirea degenerării articulare utilizând implanturi de fixare a neoligamentelor/ refacerea structurilor de stabilitate. Programul naţional de transplant organe, ţesuturi și celule de origine umană se desfășoară în colaborare cu banca de ţesuturi care aparţine de Spitalul Colentina București.
Secția de anestezie și terapie intensivă este recent renovată, adusă la standardele anului 2019, dotată cu aparate de anestezie, paturi de ultimă generaţie cu monitorizarea funcţiilor vitale și stație centrală de monitorizare a funcţiilor vitale și gestionare a pacienţilor critici care necesită terapie intensivă pentru tratamentul disfuncţiilor și insuficienţei de organ. În cadrul secţiei ATI, funcționează Unitatea de Transfuzii Sanguine, unitate care asigură transfuziile sanguine și a derivatelor din sânge tuturor pacienţilor care au nevoie atât de pe secția ATI dar și din întreg spitalul.
Laboratorul clinic de analize medicale este format din cabinet de recoltare probe, cabinet de Biochimie medicală, cabinet de Hematologie cu următoarele subcompartimente - morfologie, hemostază, imunohematologie, cabinet de imunologie, cabinet de microbiologie cu următoarele subcompartimente - bacteriologie, virusologie, micologie și parazitologie.
Laboratorul de anatomie-patologică acordă următoarele servicii: analiza histopatologică a pieselor recoltate intraoperator sau recoltate prin gastroscopie și colonoscopie, analiza citopatologică din revarsate pleurale sau peritoneale, secreţii, puncţii tiroidiene FNAB, activităţi de autopsie, redactare certificat de deces, îmbălsămare, cosmetizare cadavru.
Radiologie și imagistică medicală - în cadrul laboratorului funcționează compartimentul de Tomografie Computerizată. Pacienţii pot beneficia de investigaţii imagistice diverse, de la radiografii simple, ecografii abdomeno-pelvine, irigografii, bariu pasaj esofagian până la investigaţii performante cum sunt tomografiile native sau cu substanţă de contrast, investigaţii IRM.
Compartimentul primiri urgențe, pentru rezolvarea cazuisticii de urgență au ca suport medicii din liniile de gardă continue pe specialităţi clinice și paraclinice: secţia clinică medicină internă, secţia anestezie şi terapie intensivă, laboratorul de analize medicale, laboratorul de radiologie şi imagistică medicală. Există linii de gardă la domiciliu: secţia chirurgie generală şi secţia ortopedie şi traumatologie.
Ambulatoriul integrat din cadrul spitalului are următoarele specialități: medicină dentară, ORL, cardiologie, dermatologie, neurologie, pneumologie, oftalmologie, psihiatrie, psihologie, medicină primară (medicină de familie), chirurgie, ginecologie, urologie, ortopedie, gastroenterologie.
Text și foto: Sublocotenent Alexandra Munteanu
Eu am fost zilele trecute pentru a efectua vizita medicală anuală la Spitalul Clinic Militar de Urgență “Dr. Victor Popescu” din Timișoara și vreau să scriu câteva rânduri despre ceea ce am găsit acolo și să atașez câteva fotografii, pentru că o fotografie valorează cât o mie de cuvinte, nu? Nu mai intrasem în acest spital de mai mult de un an și încă de când am ajuns pe strada Gh. Lazăr am observat că nu mai erau mașini înghesuite în fața spitalului. mi se pare normal și civilizat să parcăm în parcările special amenajate, nu pe oriunde ne e comod. Un alt lucru pe care l-am observant înainte să intru în spital a fost că fațada spitalului e în curs de renovare. Nu mai durează mult și clădirea spitalului va înfrumuseța strada. Clădirea aceasta este una încărcată de istorie - atestarea documentară a spitalului datează din 1754.
M-a surprins plăcut să descopăr că pe holurile spitalului erau televizoare LCD cu muzică clasică și videouri cu fântâni și cascade. E incredibil ce efect relaxant poate avea o melodie de Beethoven, Mozart sau Vivaldi și senzația unei ape curgătoare, în atmosfera unui spital. Felicitări pentru idee!
Prin tot spitalul sunt schițe ușor de înțeles și afișe care te îndrumă și de unde îți poți lua toate informațiile de care ai nevoie. Pe fiecare ușă de cabinet găsești afișat numerele de telefon ale personalului pentru programări. În mijlocul policlinicii, se află un fișier unde poți cere informații și îndrumare.
În timp ce mă consulta am întrebat-o pe o doctoriță cum e viața de medic într-un spital militar. Mi-a zâmbit ca și cum mă întreba de unde să înceapă. Ce întrebare am pus și eu!
Mi-am dat seama că sunt multe de spus despre o meserie de 30-40 de ani în slujba oamenilor bolnavi dar mi-a sintetizat un răspuns: “Nu e ușor. Mi-am sacrificat viața de familie pentru a deveni un bun medic. Ziua are tot 24 de ore și pentru noi și nu le poți face pe amândouă. Am învățat mulți ani pentru a ajunge medicul care sunt astăzi. Iar în spital te atașezi de pacienții tăi, mai ales de cei care revin des pentru tratamente. Lupta lor devine și lupta ta. Succesul lor e și succesul tău și te bucuri de parcă ar fi copilul tău. Slăbiciunea mea sunt pacienții tineri care suferă de afecțiuni grave. Nimeni nu se gândește la suferința noastră atunci când, din păcate, se pierde lupta cu boala. Nu pot descrie sentimentul. Efectiv, nu poți merge acasă la familia ta ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Nu poți să te rupi de meseria de medic și să îți vezi de viața ta la terminarea programului. Lupți alături de fiecare pacient.” Îi admir pentru curajul lor. Eu nu aș putea fi niciodată medic. Da, nu cred că poți să mergi acasă la familia ta și să tratezi meseria asta de a salva vieți ca pe un simplu loc de muncă.
După ce am vorbit cu doamna respectivă, i-am cerut ofițerului de relații publice să îmi facă un tur al spitalului pentru că vreau să scriu un articol, acest articol. M-a plimbat peste tot și mi-a explicat că sunt în plină revonare și modernizare. Puteți vedea în fotografiile atașate că se muncește mult în acest sens.
Am intrat și în bucătăria spitalului și mi s-a părut că era bine dotată și foarte curată. Ceea ce este și normal. Sper că pacienții sunt mulțumiți de calitatea mâncării. Din fericire, nu am fost niciodată internată în spitale dar știu că, de obicei, pacienții sunt nemulțumiți de mâncarea din spital. Bucătăria arata bine (vedeți fotografiile) iar doamnele care serveau în camere mi s-au părut amabile.
În fața biroul comandantului spitalului găsim o plachetă cu Jurământul lui Hipocrate, jurământul care cuprinde îndatoririle morale ale unui medic în exercitarea profesiunii sale.
La câțiva pași, o frescă impresionantă colorează decorul pereților albi ai spitalului. Ofițerul de relații publice îmi explică că fiecare figură de pe frescă reprezintă câte o fața a celor care au lucrat de-a lungul timpului în spital sau încă lucrează. Ce minunată idee, nu?
Chipul asistentei medicale care acordă primul ajutor este al domnișoarei Elena Ghiță care tocmai s-a pensionat (fotografiile următoare). Fotografie din arhiva spitalului. Asistenta șefă Elena Ghiță este sărbătorită, după 43 de ani și 5 luni de serviciu în acest spital.
Camerele pacienților arată foarte bine și sunt dotate cu cele necesare. Cum vi se par?
Sala de recuperare fizică mi se pare bine dotată (vorbesc din perspectiva mea, nu am expertiza necesară să spun mai multe) iar capela spitalului am înțeles că e mereu plină.
Pe lângă activitatea medicală zilnică, personalul Spitalului Clinic Militar Timișoara desfășoară diferite proiecte în mijlocul populației civile.
Grupul de colindători „Dorul”, format din o parte din personalul spitalului Colinde pentru pacienții spitalului.Un strop de bucurie în prag de sărbătoare.
De asemenea, anual spitalul are în practică studenţi din Instituții Medico-Militare.
De asemenea, medicii spitalului militar își găsesc timp și pentru a participa ca invitați în emisiunea “Tableta de sănătate” pe TVR Timișoara, unde prezintă diferite teme de interes pentru fiecare din noi, de exemplu manevrele de acordare a primului ajutor în diferite situații de urgență.
Spitalul militar din Timișoara este apreciat de către toți cei care i-au pășit pragul. Dovadă stau recenziile paginii de facebook https://www.facebook.com/SpitalulMilitarTimisoara . E de ajuns să arunci o privire peste aceste recenzii să te convingi de profesionalismul acestor medici. De asemenea, site-ul spitalului vine în ajutorul tuturor celor care au nevoie de informații și programări. Link aici: http://smutm.ro/
Afișier cu activitățile de renovare și modernizare.
Fiind un spital militar, aceasta este ordinea pacienților.
Tot personalul spitalului poartă uniformele specifice și îi puteți recunoaște după culori.
Astfel de cutii de colectare a sugestiilor și impresiilor pacienților sunt peste tot prin spital. La fel și drapelele.
Printre achizițiile importante recente ale spitalului se află și un aparat de Rezonanță Magnetică Nucleară (RMN) de ultimă generație, investigație de care pot beneficia pacienții internați în una din secțiile spitalului.
În ceea ce mă privește, nu pot să zic decât că m-am simțit respectată ca pacient și am plecat cu încrederea că acest spital face eforturi susținute în ceea ce privește renovarea și modernizarea, pentru a oferi cele mai bune servicii și condiții pacienților săi. Cum a fost experiența voastră la Spitalul Militar din Timișoara?
Câteva informații despre secțiile spitalului și dotarea lor: Spitalul Clinic Militar de Urgență ‘’Dr. Victor Popescu’’ Timișoara are ca misiune de bază asigurarea asistenţei medicale de specialitate pentru personalul militar, civil şi membrii familiilor acestora, din unităţile şi formaţiunile militare arondate, precum şi pentru pensionarii militari şi veteranii de război, pe timp de pace şi război și alt personal din afara sistemului național de apărare, ordine publică și siguranța natională din judeţele arondate Timiș, Arad, Bihor si Caraş Severin. Spitalul are în dotare 175 paturi destinate spitalizării continue, 15 paturi pentru spitalizare de zi şi 2 paturi pentru Compartimentul Primire Urgenţe.
Secţia de medicină internă
- Secția de Boli Interne dispune de un ecograf staționar Dopller cu 3 sonde, ecograf portabil cu sondă abdominală si cardiacă, aparate EKG, stație de oxigen individualizată și monitoare ale funcțiilor vitale.
- Compartimentul de Gastroenterologie, dotat cu aparatură ce asigură investigații de gatroscopie și colonoscopie;
- compartimentul de Neurologie, pe lângă diagnosticarea și tratarea afecţiunilor acute şi cronice neurologice, prin dotarea compartimentului cu electomiograf (EMG), pot fi diagnosticate afecţiunile neuromusculare;
- compartimentul de Pneumologie
Secţia de cardiologie
Compartimentul este dotat cu aparatură medicală de ultimă generație pentru investigarea pacienților cu patologie cardiovasculară, astfel: ecocardiograf cu sondă de ecografie transtoracică, transesofagiană și doppler vascular, sistem de testare la efort, test cardiopulmonar, aparate monotorizare Holtere, EKG.
Secţia de chirurgie generală este dotată cu aparatură medicală de ultimă generație: două turnuri de chirurgie laparoscopică, unul 3D, cautere performante cu sigilare vasculară, aparat de radiologie intraoperatorie,care alături de pregătirea profesională și expertiza echipei medicale contribuie pe deplin la succesul intervențiilor chirurgicale laborioase și minim invazive. Astfel, s-a redus semnificativ durata de spitalizare dar și recuperarea postoperatorie rapidă a pacienților. În cadrul secției funcționează cele două compartimente de Urologie, dotate cu un ecograf de generaţie nouă, ureteroscop, cistoscop de cateterism, telescop optic rezectoscop. Compartimentul de Chirurgie plastică și reparatorie tratează chirurgical diverse afecțiuni ale pielii, precum formațiuni tumorale, nervi pigmentari, epitelioame, lipoame, chisturi sebacee, arsurile și plăgile cronice de tip ulcer varicos, care pot necesita tratament conservator sau excizie prin grefare cu piele.
Secția de ortopedie și traumatologie
Blocul operator din cadrul secției este dotat cu sistem avansat pentru chirurgie artroscopică. Pe secție, pe lângă activitatea medicală, se desfașoară activitatea educațională: cursuri și stagii de pregătire a studenților de la Facultatea de Medicină; organizarea de cursuri postuniversitare “Endoprotezarea șoldului-principii de bază” , ,,Curs de artroplastie primară de genunchi”, ,,Abordarea cazurilor dificile” dar și derularea a trei programe naţionale:programul naţional de endoprotezare, programul național de tratament al bolnavilor cu pierderi osoase importante epifizo-metafizare de cauză tumorală sau netumorală prin endoprotezare articulară, programul național de tratament al instabilităţilor articulare cronice pentru prevenirea degenerării articulare utilizând implanturi de fixare a neoligamentelor/ refacerea structurilor de stabilitate. Programul naţional de transplant organe, ţesuturi și celule de origine umană se desfășoară în colaborare cu banca de ţesuturi care aparţine de Spitalul Colentina București.
Secția de anestezie și terapie intensivă este recent renovată, adusă la standardele anului 2019, dotată cu aparate de anestezie, paturi de ultimă generaţie cu monitorizarea funcţiilor vitale și stație centrală de monitorizare a funcţiilor vitale și gestionare a pacienţilor critici care necesită terapie intensivă pentru tratamentul disfuncţiilor și insuficienţei de organ. În cadrul secţiei ATI, funcționează Unitatea de Transfuzii Sanguine, unitate care asigură transfuziile sanguine și a derivatelor din sânge tuturor pacienţilor care au nevoie atât de pe secția ATI dar și din întreg spitalul.
Laboratorul clinic de analize medicale este format din cabinet de recoltare probe, cabinet de Biochimie medicală, cabinet de Hematologie cu următoarele subcompartimente - morfologie, hemostază, imunohematologie, cabinet de imunologie, cabinet de microbiologie cu următoarele subcompartimente - bacteriologie, virusologie, micologie și parazitologie.
Laboratorul de anatomie-patologică acordă următoarele servicii: analiza histopatologică a pieselor recoltate intraoperator sau recoltate prin gastroscopie și colonoscopie, analiza citopatologică din revarsate pleurale sau peritoneale, secreţii, puncţii tiroidiene FNAB, activităţi de autopsie, redactare certificat de deces, îmbălsămare, cosmetizare cadavru.
Radiologie și imagistică medicală - în cadrul laboratorului funcționează compartimentul de Tomografie Computerizată. Pacienţii pot beneficia de investigaţii imagistice diverse, de la radiografii simple, ecografii abdomeno-pelvine, irigografii, bariu pasaj esofagian până la investigaţii performante cum sunt tomografiile native sau cu substanţă de contrast, investigaţii IRM.
Compartimentul primiri urgențe, pentru rezolvarea cazuisticii de urgență au ca suport medicii din liniile de gardă continue pe specialităţi clinice și paraclinice: secţia clinică medicină internă, secţia anestezie şi terapie intensivă, laboratorul de analize medicale, laboratorul de radiologie şi imagistică medicală. Există linii de gardă la domiciliu: secţia chirurgie generală şi secţia ortopedie şi traumatologie.
Ambulatoriul integrat din cadrul spitalului are următoarele specialități: medicină dentară, ORL, cardiologie, dermatologie, neurologie, pneumologie, oftalmologie, psihiatrie, psihologie, medicină primară (medicină de familie), chirurgie, ginecologie, urologie, ortopedie, gastroenterologie.
Text și foto: Sublocotenent Alexandra Munteanu