Mecanismul european de urgență pe care te poți baza - rescEU

Comisarul european Janez Lenarčič, responsabil pentru ajutor umanitar și gestionarea crizelor, vorbește despre rescEU și mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene

MApN · 30.01.2020
 Schimbările climatice reprezintă una dintre cele mai mari provocări ale umanității și suntem cu toții martori ai efectelor devastatoare ale acestora. Incendiile distrug păduri și orașe, furtunile catastrofale și inundațiile abundente afectează grav zone populate, alungând oamenii din casele lor și luând mii de vieți în fiecare an.

NICIO ȚARĂ NU ESTE IMUNĂ LA DEZASTRELE NATURALE CARE DEVIN NOUA NORMĂ. 
Doar în 2017, incendiile forestiere din Europa au ars peste 1,2 milioane de hectare de teren și au ucis 127 de persoane, inclusiv pompieri.1 În 2019, incendiile au afectat Cercul Polar și au creat nori de fum și cenușă care au depășit Uniunea Europeană ca dimensiune.2 În această vară, am văzut fumul negru care a acoperit cerul din Siberia până în Brazilia, de la Marea Mediterană până la Cercul Polar, cu pierderea tragică de vieți omenești și distrugerea mijloacelor de trai.
PENTRU A FACE FAȚĂ ACESTEI AMENINȚĂRI ÎN CREȘTERE, TREBUIE SĂ NE ADAPTĂM MECANISMELE DE RĂSPUNS. 
Avem nevoie de o reacție puternică, rapidă și bine coordonată în fața unui dezastru natural. Trebuie să investim în mijloace mai bune de prevenire și pregătire. Și, mai presus de toate, trebuie să acționăm împreună. Nicio țară nu trebuie lăsată singură să facă față dezastrelor naturale. Iată ce așteaptă cetățenii noștri de la noi - solidaritatea este responsabilitatea majoră și forța Uniunii Europene. 

Într-adevăr, solidaritatea și cooperarea sunt principiile noastre călăuzitoare. Începând din 2001, Europa are un mecanism comun de protecție civilă - un sistem de răspuns în caz de dezastru care permite țărilor copleșite de situații de urgență să solicite asistență din partea altor țări europene. În trecut, acesta a fost utilizat cu succes pentru a răspunde la peste 300 de solicitări de asistență din interiorul și din afara UE. Acest mecanism este acum și mai puternic datorită rescEU – o rezervă suplimentară de resurse în zonele în care există lacune constatate la nivel european (de ex. elicoptere, avioane de pompieri și alte resurse). Aceste resurse pot fi mobilizate rapid pentru a suplimenta resursele naționale. Noul sistem nu este doar o „plasă de siguranță” pentru mobilizarea de experți, echipe și active – acesta consolidează și capacitatea noastră colectivă de a preveni dezastrele, de a ne pregăti și de a răspunde la acestea.DE CE AVEM NEVOIE DE UN SISTEM MAI PUTERNIC ȘI MAI ROBUST? 
Fenomenele meteorologice extreme au pus la încercare capacitatea țărilor europene de a se ajuta, mai ales atunci când mai multe dintre ele se confruntă simultan cu același dezastru natural. În ultimii ani, unele țări lovite de incendii de vegetație nu au primit asistență deoarece, la momentul respectiv, nicio altă țară nu avea capacitatea de a pune la dispoziție efective de pompieri sau avioane de pompieri. Nu trebuie să ne mai confruntăm niciodată cu această situație. 

În luna august 2019, Grecia s-a confruntat cu o situație de urgență: un număr de 56 de incendii forestiere au izbucnit pe teritoriul țării în decurs de 24 de ore. Mecanismul de protecție civilă al UE a reacționat fără întârziere prin activarea rezervei rescEU pentru prima dată. Trei avioane din Italia și Spania au fost trimise în regiunea afectată și au ajutat Grecia să controleze incendiile. Sunt recunoscător tuturor țărilor pentru asistența oferită și pentru contribuția acestora la rescEU. Sunt mândru de toți pompierii și ceilalți primi respondenți din întreaga Uniune Europeană, care continuă să își riște viața pentru a salva oameni și pentru a limita pierderile ecologice și economice. MECANISMUL DE PROTECȚIE CIVILĂ AL UNIUNII EUROPENE ESTE UN SISTEM REMARCABIL.
Voi continua să colaborez cu statele membre ale UE pentru a utiliza întregul potențial al noului fond de resurse rescEU și pentru a mă asigura că avem mijloacele potrivite pentru a face față tuturor tipurilor de urgențe. Acest lucru este indispensabil dacă Europa va continua să joace un rol cheie în combaterea dezastrelor din ce în ce mai severe și în ajutorarea persoanelor aflate în nevoie, acasă sau în străinătate.

Cum furnizează UE sprijin în situații de urgență 

FAPTE ȘI CIFRE
Cele mai grave dezastre naturale raportate în România în perioada 2001-2019, în funcție de numărul persoanelor afectate:
Temperaturi extreme 2012  - 86 decese
Temperaturi extreme 2006 - 68  decese
Temperaturi extreme 2010 - 52  decese

Inundație 2005 - 30.800 persoane afectate
Inundație 2006 - 17.071 persoane afectate

MECANISMUL DE PROTECȚIE CIVILĂ AL UNIUNII EUROPENE – CUM ÎL PUTEM SPRIJINI? 
Dezastrele nu cunosc granițe, dar solidaritatea europeană și un răspuns comun ferm pot contribui la diminuarea efectelor acestora. Într-o lume în care amenințările sunt prezente la tot pasul, Uniunea Europeană a intensificat nivelul de protecție pentru a salva vieți în viitor. Atunci când o situație de urgență depășește cu mult capacitățile unui stat, acesta poate solicita asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene, instituit în 2001. Toate statele membre participă la mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene, precum și Islanda, Muntenegru, Norvegia, Macedonia de Nord, Serbia și Turcia. Acestea pot contribui cu furnizarea de resurse și experți. Toate statele lumii pot solicita asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.

România a solicitat asistență în șase situații prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE începând cu anul 2003. În martie 2018, România a declanșat mecanismul de protecție civilă al UE, ca urmare a lipsei de imunoglobulină pe piața internă. Lipsa medicamentului a pus în pericol viețile pacienților care suferă de imunodeficiențe primare. Austria a reacționat și a pus la dispoziție medicamentul necesar.

România a furnizat asistență ca răspuns la șase situații de urgență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE începând cu anul 2014. 
Asistența furnizată de România Greciei, Situație de urgență: Incendii forestiere. Pe fondul valului european de căldură din 2018, în Grecia au izbucnit cele mai grave incendii forestiere din ultimul deceniu. Țara a solicitat ajutor prin intermediul mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene. În contextul asistenței europene, România a mobilizat o aeronavă de stingere a incendiilor pentru a contribui la ținerea sub control a flăcărilor.
Asistența furnizată de România Macedoniei de Nord, Situație de urgență: Inundații În 2016. Macedonia de Nord a fost afectată de inundații soldate cu victime. Copleșite de dezastru, autoritățile au solicitat asistență prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE. România a reacționat și a furnizat produse de bază necesare persoanelor afectate.

rescEU – FORȚA DE INTERVENȚIE ÎN CAZ DE URGENȚĂ A EUROPEI PE CARE TE POȚI BAZA
Începând cu anul 2019, Uniunea Europeană a introdus un nivel suplimentar la mecanismul său de protecție civilă: rescEU. Rezerva de protecție civilă a UE are la bază un sistem de contribuții voluntare din partea țărilor participante. Cu toate acestea, în cazuri de disponibilitate limitată nu au existat rezerve pentru a veni în sprijinul statelor afectate de dezastre. Aici intervine rescEU: acum există o flotă europeană pentru situații de urgență pregătită pentru mobilizare imediată.rescEU ÎN ACȚIUNE  a fost instituită în martie 2019. Câteva luni mai târziu, la data de 13 august, Grecia s-a confruntat cu o situație de urgență: un număr de 56 de incendii forestiere au izbucnit pe teritoriul țării în termen de 24 de ore. Țara a solicitat ajutor din partea UE pentru a stopa acțiunea devastatoare a incendiilor forestiere în regiune. Mecanismul de protecție civilă al UE a reacționat fără întârziere prin activarea rescEU pentru prima dată. Trei avioane din rezerva rescEU, două italiene și unul spaniol, au fost trimise rapid către insula Evia. Cooperarea strânsă dintre statele membre ale UE a avut un rol esențial în combaterea incendiilor devastatoare și salvarea de vieți omenești.

rescEU – mecanismul european de urgență pe care te poți baza

INFORMAȚII DE CONTEXT CONTEXTUL 2017 a fost unul dintre cei mai grei ani de până acum pentru pădurile din Europa. Incendiile forestiere au ucis 127 de oameni și au ars peste 1,2 milioane de hectare de teren în Uniunea Europeană. Pagubele economice estimate sunt de aproximativ 10 miliarde de euro1 . Acel an a testat resursele naționale și mecanismul UE de protecție civilă, evidențiind nevoia de a îmbunătăți colaborarea. În 2018, peste 100 de oameni au murit în Europa, în urma dezastrelor naturale sau cauzate de mâna omului. Doar incendiile forestiere au afectat 22 de state membre UE. Regiunea mediteraneană și țările în care numărul incendiilor forestiere a fost limitat până acum, Suedia, Germania, Irlanda, Finlanda și Letonia, au înregistrat o creștere a numărului de incendii forestiere în ultimii ani. Se estimează că în viitor acest risc va crește pe teritoriul Europei din cauza schimbărilor climatice, care sunt cauza condițiilor meteorologice extreme și a perioadelor îndelungate de secetă. Drept consecință, Comisia Europeană a lansat propunerea de a consolida și îmbunătăți mecanismul de protecție civilă. După aprobarea la nivelul Parlamentului și al Consiliului, rescEU a devenit realitate în 2019.rescEU – TRASEUL, PÂNĂ ÎN PREZENT Prima flotă de avioane și elicoptere pentru stingerea incendiilor a fost creată în mai, înainte de sezonul incendiilor forestiere. Această rezervă ajută UE să asigure un răspuns mai rapid și complet, în situații de criză. Acționează ca plasă de siguranță atunci când resursele naționale sunt depășite, iar resursele din Rezerva europeană de protecție civilă sunt indisponibile. rescEU completează eforturile naționale de protecție civilă. Acest aspect este important în mod special când mai mute țări se confruntă simultan cu același tip de dezastru și nu se pot ajuta reciproc.

Până acum, șase țări (Croația, Franța, Grecia, Italia, Spania și Suedia) și-au pus echipamentele la dispoziția flotei rescEU, inclusiv avioanele și elicopterele pentru stingerea incendiilor. PROTECȚIE CIVILĂ MAI PUTERNICĂ ÎN UE Îmbunătățirea mecanismului de protecție civilă EU a consolidat și a întărit toate componentele de management al riscurilor în caz de dezastru în Uniunea Europeană. Pe lângă crearea rescEU, noua legislație îmbunătățește capacitățile naționale și susține activitățile de prevenție și de pregătire în țările participante. De asemenea, UE a sporit suportul financiar pentru resursele înregistrate în Rezerva europeană de protecție civilă. Această rezervă creată în 2013 îmbunătățește predictibilitatea răspunsului European la dezastre, pentru a garanta că există un număr maxim posibil de resurse operaționale înainte ca dezastrul să se producă. Susținerea financiară poate fi utilizată pentru adaptarea și repararea resurselor, precum și pentru acoperirea costurilor operaționale (în interiorul UE) și a costurilor de transport (în afara UE) ale resurselor de răspuns, când sunt utilizate în cadrul mecanismului UE de protecție civilă. Rețeaua europeană de informații pentru protecție civilă nou creată este o platformă destinată experților în protecție civilă și personalului din domeniul administrării situațiilor de urgență, unde se pot distribui informații, cele mai bune practici și lecțiile învățate. Cu ajutorul acestei rețele, UE plănuiește să întărească managementul european al riscurilor în caz de dezastru. De asemenea, versiunea actualizată a mecanismului european de protecție civilă eficientizează și simplifică procedurile administrative, pentru a reduce intervalul de timp în care oamenii primesc asistența necesară. 

rescEU ÎN VIITOR Perioada inițială de tranziție pentru rescEU va dura până în 2025. Se vor adăuga mai multe resurse și capacități, pentru a crea o rezervă care răspunde la diverse tipuri de dezastre, inclusiv urgențele medicale și incidentele biologice, radiologice, chimice și nucleare. rescEU va consolida capacitatea UE de a preveni, de a se pregăti și de a răspunde la dezastre. Într-o Uniune bazată pe solidaritate, acest demers va garanta că nicio țară nu e singură când se confruntă cu momente dificile.