Elementul Național de Sprijin în Afganistan

Bogdan Oproiu · 03.02.2020
La 159 de ani de la înființarea armei Intendență, reprezentanții ei continuă să susțină forțele luptătoare oriunde este nevoie.

În teatrul de operații din Afganistan, activitățile complexe ale acestei arme sunt îndeplinite de militarii Elementului Național de Sprijin, care a ajuns la rotația a X-a.

Chiar de ziua lor, pentru că aici activitățile nu se opresc niciodată, militarii din Compania logistică sunt în plină acțiune, pregătind defluirea primului detașament al Batalionului 495 Parașutiști „Căpitan Ștefan Șoverth”, care este înlocuit în teatrul de operații de Batalionul 21 Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”. Ranițele parașutiștilor au fost preluate din tabăra acestora și transferate în zona de depozitare a aeroportului din Kandahar, unde urmează să fie scanate și apoi organizate pe paleți, pentru a fi în cele din urmă încărcate în aeronava care-i va transporta pe militari în țară.

Elementul Național de Sprijin asigură sprijin de linia a treia pentru toate detașamentele românești din teatrul de operații din Afganistan, având personal care se ocupă de toate domeniile prevăzute de organizarea unui stat major: resurse umane, logistică, comunicații etc, dar și specialiști în operațiuni de transport aerian sau de mentenanță a vehiculelor blindate pentru transport de trupe MRAP.