Militarii din Batalionul 24 Vânători de Munte în tabăra de instrucție la munte

Marian – Ionuț Bănică · 03.02.2020
Militarii din Batalionul 24 Vânători de Munte „General Gheorghe Avramescu” din Miercurea Ciuc au executat tabăra de instrucție la munte - iarna la Cabana militară Deluț din munţii Călimani, jud. Harghita, în perioada 20 ianuarie – 31 ianuarie 2020.

Ca în fiecare an, tabăra a constituit un bun prilej de verificare atât a deprinderilor și aptitudinilor specifice vânătorilor de munte, respectiv deplasarea și ducerea acțiunilor de luptă pe schiuri și instrucția alpină, dar și prilej de sporire a rezistenței fizice, de întărire a coeziunii de grup și de ridicare a moralului.

Cu toate că stratul de zăpadă nu a fost consistent, s-a reușit executarea în condiții bune a instrucției pe schiuri, pornind de la învățarea regulilor și mișcărilor elementare de către militarii noi încadrați și până la coborârea unor pante abrupte, ocolirea obstacolelor și deplasarea pe distanțe mari, executate de către ceilalți militari.

Existența unui perete de gheață în apropierea cabanei a permis executarea în bune condiții a instrucției alpine pe timp de iarnă, militarii dovedindu-și încă o dată deprinderile dobândite în anii de instrucție și taberele de alpinism.

Un rol important în pregătirea militarilor l-a avut instrucția tactică, unde subunitățile de nivel pluton și-au perfecționat deprinderile în ducerea acțiunilor de angajare și neutralizare a forțelor adverse care acționează în adâncimea dispozitivului propriu, deplasările pe schiuri dându-i un accent specific.

Existența unui poligon temporar în apropierea taberei a permis executarea tragerilor în condițiile ședințelor specifice vânătorilor de munte.

Nu au fost ignorate nici alte categorii de instruire (topografia militară, instrucția genistică, instrucția sanitară) precum și traiul în condiții de izolare, toate acestea contribuind la dezvoltarea și perfecționarea deprinderilor de buni luptători.

Aș putea sublinia, atenția deosebită care s-a acordat antrenării Echipei de Căutare – Salvare, echipă specializată și special echipată, destinată căutării, salvării, acordării primului ajutor şi evacuării persoanelor sau grupurilor de persoane rătăcite sau rănite în zonele montane greu accesibile sau surprinse de avalanşe. Aceste acţiuni pot fi executate independent sau alături de echipele salvamont şi structurile de intervenţie ale jandarmeriei montane.

Obiectivele stabilite au fost îndeplinite conform standardelor de realizare specifice.