Noi misiuni de recunoaștere, supraveghere și patrulare aeriană în Mali

Lorena Bahnaru · 07.02.2020
Militarii din detașamentul Carpathian Pumas au realizat misiuni de cercetare, recunoaștere și patrulare aeriană în sprijinul ONU. Pe 2 și pe 3 februarie, piloții au cercetat și au supravegheat o rută de aprovizionare, efectuând patrulare aeriană pe aceasta pentru a asigura libertatea de mișcare a convoiului ONU pe traseul stabilit.

În datele de 5 și 6 februarie, elicopterele IAR-330 Puma L-RM au realizat noi misiuni de recunoaștere, supraveghere și patrulare aeriană, asigurându-se că vehiculele convoiului ONU pot parcurge traseul fără probleme.

Piloții sunt foarte atenți și studiază potențialele amenințări din teren. Orice mișcare considerată suspectă este raportată convoiului și în Centrul de Operații Tactice (TOC). În plus, militarii din grupul de căutare-salvare sunt responsabili de identificarea indicilor de mascare a posibilelor dispozitive explozive improvizate și vin în sprijinul piloților cu informații.

,,Purtăm pe umeri responsabilitatea deplasării în siguranță a membrilor acestui convoi’’, susține locotenentul Oniga Sebastian, pilot. ,,Totodată trebuie să păstrăm și să adaptăm distanța de siguranță față de sol, astfel încât aeronava să nu fie afectată de impactul unui eventual dispozitiv exploziv improvizat. Vigilența și atenția sporită au reprezentat factori care au condus la îndeplinirea fiecărei astfel de misiuni”, concluzionează Sebastian.

Între piloți și Centrul de Operații Tactice are loc un schimb continuu de informații. Orice mișcare se raportează, orice schimbare de altitudine sau traseu, precum și observarea potențialelor puncte vulnerabile. La rândul lor, specialiștii din TOC furnizează informațiile de interes mai departe către structurile responsabile de la nivelul misiunii MINUSMA.

Comunicarea concisă, atenția sporită și profesionalismul sunt elemente definitorii care au contribuit la succesul fiecărei astfel de misiuni. Totuși, misiunea detașamentului Carpathian Pumas dislocat în Mali continuă. Militarii rămân concentrați pentru următoarele misiuni planificate, dar mai ales și pentru cele neprevăzute, în speranța că fiecare astfel de intervenție va contribui la procesul de menținere a păcii în Mali.