Ministrul apărării naționale, la Reuniunea NATO de la Bruxelles

MApN · 14.02.2020

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, va participa, în zilele de 12 și 13 februarie, la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre NATO, organizată la Cartierul General al Alianței Nord-Atlantice, din Bruxelles.

Dezbaterile primei reuniuni a miniștrilor apărării din statele aliate din acest an vor fi subsumate liniilor de continuitate decizională adoptate la Reuniunea Liderilor de la Londra, din decembrie 2019, în direcţia modernizării şi adaptării Alianţei la provocările tot mai complexe din mediul regional şi internaţional de securitate.

Evenimentul este structurat pe patru sesiuni de lucru, principalele elemente de agendă fiind axate pe operațiile şi misiunile aliate, cu accent pe Misiunea NATO din Irak, consolidarea cooperării NATO-UE din perspectiva asigurării securității europene și transatlantice, implementarea deciziilor în domeniul posturii de descurajare și apărare și reconfirmarea unității și solidarității aliate, printr-o contribuție substanțială la împărțirea echitabilă a responsabilităților, precum și viitorul Misiunii Resolute Support (RSM) din Afganistan.

În marja Reuniunii, ministrul apărării naționale va avea întrevederi bilaterale cu omologi din țări aliate. 

Ministrul apărării naționale și secretarul general-adjunct al NATO, la expoziția „Afganistan-Chipuri ale Războiului”

 

Ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, care se află la Bruxelles în zilele de 12 și 13 februarie pentru a participa la Reuniunea miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, a luat parte astăzi, 12 februarie, alături de secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană și de președintele Comitetului Militar al NATO, Air Chief Marshal Sir Stuart Peach, în holul central al sediului Cartierului General al NATO, la vernisarea expoziției de fotografie intitulată „Afganistan-Chipuri ale Războiului”.

Expoziția cuprinde 27 de fotografii realizate de jurnalistul român Ilie Pintea în deplasările sale în Afganistan împreună cu militarii români.
În cuvântul său, ministrul apărării naționale Nicolae-Ionel Ciucă a spus că inițiativa este una deosebită și că prezentarea expoziției la sediul NATO, după Kandahar, Los Angeles și București, este o adevărată realizare.

„Aceste fotografii ne amintesc despre fiecare dintre militarii ce se afla în spatele misiunilor și operațiilor desfășurate de către NATO, nu numai militarii români, ci și militarii aliați și parteneri, unii dintre aceștia mergând până la sacrificiul suprem.”, a precizat ministrul apărării naționale.

Ministrul apărării naționale Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat, de asemenea, importanța pe care Armata României a acordat-o asigurării, cu maximă transparență, unui flux constant de informații către opinia publică cu privire la activitățile militarilor dislocați în teatrele de operații, subliniind colaborarea excelentă cu postul public de radio din România, care a asigurat, pentru perioade lungi, prezența unor corespondenți de presă de înaltă valoare profesională, atât în Afganistan, cât și în Irak.

Secretarul general-adjunct al NATO, Mircea Geoană, a menționat, că „toată această călătorie, începută în Afganistan, locul unui război de durată în care și țara noastră are partea ei de jertfă și de glorie, nu s-a putut încheia mai bine decât aici, la Cartierul General al NATO, și acesta e felul meu de a da înapoi măcar în acest mod ceva din camaraderia și căldura pe care le-am primit de la militarii pe care i-am cunoscut în teatrul de operații, fie ei români sau din țările aliate. Misiunea Resolute Support din Afganistan este simbolul cel mai puternic al sprijinului pe care Alianța îl acordă poporului afgan, iar aceste fotografii simbolizează în ce constă acest sprijin, în mod concret și ne amintesc că sacrificiile, precum cel al caporalului Stoica, nu au fost în zadar”.

Ilie Pintea, jurnalist la Radio România Actualități, a fost de mai multe ori în Afganistan și i-a însoțit pe militarii români în numeroase misiuni. „Fiindu-i dedicată unui militar căzut la datorie, cred că această expoziție ilustrează cel mai bine faptul că acest parteneriat nu este doar un concept abstract ori o colecție de documente, ci este despre oameni, care luptă și mor împreună, cu aceeași misiune: aceea de a aduce pacea. Spunem, prin onorarea unui camarad căzut la datorie, că WeAreNATO, și cred că fotografiile mele ilustrează acest concept și realizează, în plus, o paralelă între două lumi ce par atât de diferite, dar care coexistă și învață să se înțeleagă. Mulțumesc conducerii Ministerului Apărării Naționale pentru că mi-a oferit posibilitatea să particip alături de militarii români la misiunile executate în teatrul de operații din Afganistan. Nu în ultimul rând vreau să mulțumesc colegilor mei din Radio România Actiualități că m-au sprijinit în realizarea acestui demers jurnalistic”, a spus Ilie Pintea.

Fotografiile sale sunt centrate pe oameni, fie ei militari sau civili, iar expoziția, în integralitate, este dedicată memoriei sublocotenentului post-mortem Mădălin Stoica, căzut la datorie pe 15 septembrie 2017, în urma unui atac asupra unei patrule româneşti care executa o misiune în regiunea Kandahar.

În prezent, România este una dintre cele mai importante țări contributoare la Misiunea Resolute Support, din Afganistan, cu aproximativ 760 de militari, iar Armata României a pierdut, în acest teatru de operații, 27 de eroi.


 

Întâlnirea ministrului apărării naţionale cu secretarul american al apărării

 

Miercuri, 12 februarie, în marja Reuniunii miniştrilor apărării din statele membre ale NATO, a avut loc întâlnirea ministrului român al apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, cu secretarul american al apărării, Mark T. Esper.

Întâlnirea celor doi demnitari a reprezentat o oportunitate deosebită pentru a discuta principalele subiecte de cooperare cu SUA, atât din perspectivă bilaterală, cât și în context aliat.

Discuţiile purtate au evidenţiat ritmul dinamic al Parteneriatului Strategic dintre România şi Statele Unite, precum şi perspectivele de intensificare a cooperării în domeniul apărării, ca elemente esenţiale pentru asigurarea securităţii ţării noastre şi a stabilităţii în regiune.

Principalele direcții de acțiune vizate sunt asigurarea unei prezenţe sporite a forțelor militare americane pe teritoriul național și în regiunea Mării Negre, dezvoltarea cooperării tehnico-militare, intensificarea programului de exerciții desfășurate pe teritoriul României, în cadru aliat și bilateral cu forțele SUA, cu obiectivul general de consolidare a prezenţei şi vizibilităţii NATO pe segmentul sudic al flancului estic.

De asemenea, întrevederea a prilejuit o bună oportunitate de evidenţiere, de către partea americană, a contribuţiei României la eforturile de partajare echitabilă a responsabilităţilor, pe toate dimensiunile sale: resurse alocate, capabilităţi dezvoltate şi participare la operaţiuni, misiuni şi activităţi aliate.


 

Întâlnirea bilaterală a ministrului apărării naționale cu ministrul apărării canadian

 

În marja Reuniunii NATO, la nivelul miniştrilor apărării din statele aliate, eveniment care se desfășoară la Bruxelles, în zilele de 12 și 13 februarie, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut o întâlnire cu omologul său canadian, Harjit Sajjan, prilej cu care au fost abordate o serie de aspecte legate de cooperarea în domeniul apărării în format bilateral, aliat şi multilateral.

Ministrul român al apărării a prezentat o evaluare a situației de securitate din regiunea Mării Negre, exprimând îngrijorările autorităților române privind impactul acestora asupra securității Alianței. Totodată, a făcut referire succintă la stadiul implementării măsurilor subsumate prezenței avansate adaptate (tFP), dezvoltate ca răspuns la amenințările din regiune şi menite să consolideze postura de apărare şi descurajare pe flancul estic aliat. Pe acest fond, demnitarul român a exprimat aprecierea față de sprijinul constant oferit de Canada în domeniile aerian, naval şi terestru la implementarea măsurilor subsumate tFP.

În context, ministrul român a apreciat sprijinul constant oferit de Canada pentru implementarea măsurilor subsumate tFP menite să consolideze apărarea flancului estic aliat.

Totodată, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a dat exemplul participării Canadei la desfășurarea misiunii de poliție aeriană întărită, desfășurată din Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, contingentul forțelor aeriene canadiene urmând să participe în acest an la a patra misiune de acest tip în România. Ministrul român al apărării a subliniat importanța desfășurării neîntrerupte a acestei misiuni din perspectiva asigurării integrității spațiului aerian național, și, implicit, aliat.

Un alt subiect important pe agenda de discuţii a fost cel referitor la cooperarea în cadrul ONU, România asumându-și o contribuție la Misiunea MINUSMA din Mali, începând cu octombrie 2019. În context, ministrul român al apărării a evidenţiat sprijinul oferit de Canada în etapa de pre-dislocare și de preluare a misiunii.

 

Întâlniri bilaterale ale ministrului apărării naţionale în marja Reuniunii ministeriale a NATO

 

În contextul participării la Reuniunea ministerială a NATO, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut miercuri, 12 februarie, la Bruxelles, o serie de întâlniri cu omologii din Polonia, Bulgaria și Georgia.

Întrevederea cu omologul polonez, Mariusz Błaszczak, a evidenţiat necesitatea sporirii cooperării în cadrul Inițiativei „Bucureşti 9 (B9)”, inclusiv pe tema mobilităţii militare. Cei doi demnitari au discutat modalitățile de asigurare a unei abordări unitare, coerente și coordonate a posturii aliate de descurajare și apărare pentru întregul flanc estic al NATO, precum şi consolidarea contribuției reciproce la structurile multinaţionale găzduite de cele două state aliate.

În cadrul întrevederii cu omologul din Bulgaria, Krasimir Karakachanov, ministrul român al apărării naționale a evidenţiat stadiul şi perspectivele cooperării bilaterale în domeniul apărării şi în format aliat, inclusiv prin prisma desfăşurării misiunilor transfrontaliere de poliţie aeriană. De asemenea, a fost discutat stadiul implementării măsurilor subsumate prezenței avansate adaptate (tFP), precum şi o serie de proiecte dezvoltate în cadrul UE.Întâlnirea cu omologul din Georgia, Irakli Garibashvili, a oferit demnitarului român ocazia de a evidenţia consistența relațiilor militare româno-georgiene şi progresele înregistrate de Georgia în procesul de implementare a reformelor în domeniul securității şi apărării. Totodată, ministrul Ciucă a manifestat deschidere şi interes pentru o mai bună cooperare pentru sporirea securităţii în regiunea Mării Negre şi a reiterat sprijinul pentru aspirațiile euro-atlantice ale Georgiei.

  

Concluziile primei zile a Reuniunii NATO de la Bruxelles

 

Prima zi a Reuniunii miniștrilor aliați ai apărării, care se desfășoară în zilele de 12 și 13 februarie la Bruxelles, a debutat cu o sesiune de lucru dedicată operaţiilor şi misiunilor NATO, precum şi procesului de generare a forţelor.

Au fost purtate discuții aprofundate privind evoluția Misiunii NATO din Irak (NATO Mission Iraq - NMI), în contextul actualei situații de securitate din Orientul Mijlociu. Totodată, miniștrii apărării din țările membre ale Alianței au abordat subiecte referitoare la modalitățile de creștere a rolului NATO în regiune, printr-o coordonare mai strânsă cu Coaliția globală de contracarare a Daesh/ISIS, prin extinderea responsabilităților NMI în domeniul pregătirii forțelor locale, cu obiectivul consolidării securității și stabilității pe termen lung.

Aliații au agreat, de principiu, consolidarea NMI. Astfel, într-o primă etapă, vor fi preluate unele activități curente de instruire desfășurate în Irak de Coaliția globală de luptă împotriva Daesh/ISIS. Miniștrii apărării au agreat, totodată, explorarea modalităților de creștere a rolului NATO în Orientul Mijlociu și Nordul Africii.

În privința Afganistanului, participanții la reuniune și-au exprimat sprijinul deplin pentru eforturile SUA în planul procesului de pace, pe direcția facilitării discuțiilor intra-afgane. A fost reafirmat obiectivul misiunii NATO „Resolute Support” (RSM) din Afganistan, acela de întărire a forțelor de securitate afgane pentru a fi în măsură să lupte pentru contracararea terorismului și creare a condițiilor pentru o pace durabilă. Discuțiile pe subiect vor continua astăzi, 13 februarie, într-o sesiune dedicată RSM.

În intervenţia sa, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a susţinut importanţa acordată de România continuării participării la misiunile şi operaţiile NATO, contribuind astfel la efortul aliat privind proiectarea stabilităţii. În contextul actualei situații de securitate din Orientul Mijlociu, au fost evocate menţinerea angajamentului naţional faţă de demersurile aliate, precum şi susţinerea de principiu, de România, a consolidării rolului NATO în Irak și explorării modalităților de creștere a rolului NATO în Orientul Mijlociu și Nordul Africii.

Ultima serie de consultări în format cină de lucru, cu participarea reprezentanţilor UE, Suediei şi Finlandei, s-a axat pe intensificarea cooperării NATO-UE din perspectiva consolidării securității europene și transatlantice. Au fost evidenţiate principalele ameninţări şi provocări comune, fiind subliniat potențialul consolidării cooperării NATO-UE în contracararea acestora.

A fost salutată invitarea reprezentanţilor UE, Suediei şi Finlandei şi oportunitatea consultării cu noul Înalt Reprezentant /HR al UE pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell.


 

Reuniunea NATO de la Bruxelles, la final

 

Miniştrii apărării din statele membre ale NATO au avut joi, 13 februarie, în cea de-a doua zi a Reuniunii ministeriale, un schimb de opinii pe tema stadiului implementării posturii întărite de descurajare şi apărare şi a partajării echitabile a responsabilităţilor.

În această sesiune, au fost abordate o serie de recomandări suplimentare de răspuns al Alianţei la dezvoltarea de către Rusia a sistemelor de rachete cu rază medie de acţiune precum și aspecte referitoare la evoluţiile înregistrate în implementarea Iniţiativei NATO privind creşterea nivelului de operativitate (NATO Readiness Initiative), implementarea Structurii de comandă adaptate a NATO, operaţionalizarea/pregătirea prealabilă a zonei de responsabilitate a SACEUR şi repere ale apărării cibernetice la nivel aliat.

În intervenţia sa, ministrul apărării naţionale, Nicolae-Ionel Ciucă, a subliniat importanța unei prezențe aliate robuste, eficiente și credibile în România având în vedere situația de securitate complexă și volatilă din zona Mării Negre. În context, a informat despre stadiul implementării măsurilor subsumate prezenței avansate adaptate (tFP), și a evidențiat importanța contribuțiilor aliate pentru consolidarea capacității de luptă a Brigăzii Multinaţionale Sud-Est (MN BDE-SE), pentru continuarea în condiții optime a misiunii de poliție aeriană întărită (eAP), precum și pentru constituirea Comandamentului Multinaţional de nivel corp de armată Sud Est (HQ MNC-SE).

Oficialul român a punctat, de asemenea, continuarea de către România a implementării angajamentului în domeniul partajării echitabile a responsabilităților, evidențiind faptul că și în acest an a fost alocat un procent de 2% din PIB pentru bugetul apărării, fonduri care vor permite concentrarea investițiilor în capabilitățile și echipamentele necesare în raport cu condițiile de securitate din regiune.

Ultima sesiune de lucru, în formatul Misiunii Resolute Support (RSM), a oferit cadrul pentru discutarea în format aliat, cu participarea partenerilor operaţionali, a progresului înregistrat în procesul de pace din Afganistan și a perspectivelor de evoluţie ulterioară a Misiunii Resolute Support.

Ministrul apărării a accentuat importanţa pe care România o acordă continuării angajamentului NATO în Afganistan, precum şi interesul naţional privind evoluţia procesului de pace, cu un rol major pentru evoluția implicării NATO în regiune. În context, a precizat că ţara noastră îşi va menţine contribuţia în Afganistan, în concordanţă cu evoluţia planurilor aliate, subliniind că, în prezent, România este al cincilea contribuitor aliat în cadrul Misiunii Resolute Support.

În marja Reuniunii NATO, oficialul român a avut o întâlnire bilaterală cu omologul din Luxemburg, Francois Bausch, în cadrul căreia au fost discutate perspectivele de intensificare a cooperării bilaterale în domeniul apărării și aspecte actuale de securitate şi apărare de pe agenda aliată. Ministrul român al apărării a evocat demersurile naţionale pentru constituirea Comandamentului de corp de armată multinaţional sud-est (HQ MNC-SE) şi a solicitat sprijinul în implementarea proiectelor asociate dezvoltării acestei structuri. Cei doi demnitari au discutat o serie de iniţiative multinaţionale în curs de constituire în cadrul aliat, la care România şi Luxemburg ar putea participa, ca parte a efortului de partajare echitabilă a responsabilităţilor.