Conferința de securitate de la Munchen

MApN · 14.02.2020
Participarea ministrului apărării naționale la Conferința de securitate de la München

Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, va participa, în perioada 14-16 februarie, în cadrul delegaţiei României conduse de primul ministru Ludovic Orban, la cea de-a 56-a ediție a Conferinței de Securitate de la München. Evenimentul este dedicat dezbaterii principalelor provocări actuale şi viitoare la adresa securității europene şi internaționale, cu participarea unor înalţi oficiali, şefi de stat şi de guvern, reprezentanţi ai organizaţiilor internaţionale, ai mediului de afaceri şi academic. Conferinţa de Securitate de la München se desfăşoară anual din 1963, în luna februarie, şi este considerată un laborator diplomatic pentru zonele importante ale geopoliticii, geostrategiei, având ca principal scop identificarea de soluţii pentru provocările actuale şi viitoare la adresa securităţii globale şi euroatlantice. În marja conferinței, ministrul Ciucă va avea întrevederi bilaterale cu omologii săi din state aliate şi partenere NATO, precum şi cu subsecretarul general ONU pentru operaţii de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix. De asemenea, demnitarul român va lua cuvântul, în calitate de vorbitor principal, în cadrul mesei rotunde organizate de Center for European Policy Analysis și New Strategy Center, dedicată regiunii Mării Negre şi va participa la o serie de activităţi pe teme legate de viitorul Uniunii Europene, evoluţia NATO, multilateralism şi noua ordine mondială.


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu omologul ucrainean, în marja conferinței de la MünchenÎn marja Conferinței de Securitate de la München, ministrul apărării naționale, Nicolae Ciucă, a avut vineri, 14 februarie, o întâlnire bilaterală cu omologul ucrainean, Andriy Zahorodniuk. În cadrul discuțiilor a fost subliniat progresul semnificativ înregistrat de cooperarea româno-ucraineană în domeniul apărării, precum şi perspectivele favorabile pentru dezvoltarea acesteia, cu accent pe creşterea interoperabilităţii prin participarea, în comun, la diferite exerciţii militare multinaționale. Cei doi demnitari au analizat evoluţiile recente ale situaţiei de securitate regională și modalitățile concrete de cooperare pentru implementarea Pachetului de măsuri aliate destinate creșterii securității la Marea Neagră, adoptat în aprilie 2019 la Washington. Ambele părţi au exprimat interesul pentru intensificarea acțiunilor comune în scopul asigurării unui climat de stabilitate în regiunea extinsă a Mării Negre, cu o importanță aparte pentru securitatea europeană. Ministrul român al apărării a recomandat, totodată, consolidarea cooperării partenerului ucrainean cu NATO şi UE, precum şi valorificarea instrumentelor specifice destinate partenerilor, salutând, în acelaşi timp, progresul înregistrat în procesul de pregătire şi dezvoltare a capabilităților forţelor armate ucrainene. În acest context, a fost evidențiat nivelul bun al cooperării în cadrul proiectelor dezvoltate în format aliat şi UE, în special în direcția transpunerii în practică a inițiativelor subsumate Pachetului Cuprinzător de Asistență al Alianței pentru Ucraina.


Întâlnirea ministrului apărării naționale cu omologul olandez, în marja conferinței de la München


Întrevederea ministrului apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, cu ministrul apărării din Regatul Ţărilor de Jos, Ank Bijleveld, desfășurată vineri, 14 februarie, în marja Conferinței de Securitate de la München, a reprezentat un bun prilej pentru aprofundarea dialogului politico-militar pe teme de interes reciproc, fiind abordate cu precădere aspecte ale relaţiei bilaterale în domeniul apărării şi cooperarea în context aliat, precum şi al Uniunii Europene, în cadrul proiectelor dezvoltate în format multinațional. În cadrul discuțiilor, ministrul Nicolae Ciucă a evidențiat importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea regională și a continentului european. În context, a mulțumit omologului pentru contribuţia ţării sale la implementarea măsurilor de consolidare a flancului estic aliat, exemplificând prin participarea navelor Marinei Regale a Țărilor de Jos și a militarilor din Forțele Terestre la exercițiile multinaționale organizate de România. Totodată, cei doi miniștri au exprimat interesul pentru intensificarea dialogului strategic politico-militar și a cooperării practice la nivelul celor două armate.


Participarea ministrului apărării naționale la dezbaterea organizată de Center for European Policy Analysis și New Strategy Center privind situația de securitate de la Marea Neagră


Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, prezent la Conferința de Securitate de la Munchen, a participat vineri, 14 februarie, în calitate de vorbitor principal, la masa rotundă intitulată „The Greater Black Sea Region: Competition for Sea Control or Sea Denial”, organizată de think tank-urile Center for European Policy Analysis (SUA) și New Strategy Center (ROU). Oficialul român a subliniat, în cuvântul său, importanța strategică crucială a regiunii Mării Negre pentru securitatea europeană și euro-atlantică. Ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a subliniat că, în condițiile menținerii posturii asertive a Rusiei în regiune și a presiunii asupra întregului flanc Estic al NATO, este necesară implementarea unei abordări coerente şi cuprinzătoare la nivelul Alianţei, în cadrul acțiunilor actuale și viitoare de consolidare a posturii aliate de descurajare şi apărare. În context, ministrul apărării naționale a prezentat poziția României, deopotrivă geostrategică și geopolitică, pe flancul Estic al NATO, într-o regiune vulnerabilă a Alianței, și a subliniat necesitatea monitorizării atente a dezvoltărilor securitare din regiunea Mării Negre și, ca o consecință a acestora, nevoia de consolidare a prezenței NATO în regiune prin aplicarea unei viziuni de tip „o singură amenințare, un singur flanc, o singură prezență”. În acest sens, el a punctat importanța implementării eficiente a prezenței aliate adaptate și a Pachetului de la Washington pentru Marea Neagră, prin participarea tuturor aliaților și implicarea partenerilor regionali, în vederea îmbunătățirii capacității aliate de supraveghere și cunoaștere a situației și de intervenție în caz de necesitate. În evidențierea necesității de coerență și coordonare a eforturilor comunității internaționale, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă s-a pronunțat pentru creșterea sinergiei implicării NATO și Uniunii Europene în regiunea Mării Negre, în domenii concrete cum sunt contracararea acțiunilor hibride și a amenințărilor cibernetice, dezvoltarea mobilității militare și a rezilienței statelor și societăților din această zonă.

Întrevederea ministrului apărării naționale cu subsecretarul general ONU pentru operaţii de menţinere a păcii


În contextul participării la Conferința de securitate de la München, ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut sâmbătă, 15 februarie, o întrevedere cu subsecretarul general al ONU pentru operaţii de menținere a păcii, Jean-Pierre Lacroix. Întâlnirea celor doi demnitari a reprezentat o bună ocazie de a reafirma angajamentul României pentru consolidarea securității la nivel internațional, printr-o implicare activă în cadrul misiunilor și operațiilor de pace derulate sub egida ONU. În acest context, Jean-Pierre Lacroix a reiterat aprecierea conducerii Organizației faţă de participarea României, cu un detaşament de elicoptere de transport, în cadrul Misiunii ONU integrate de stabilizare din Mali (MINUSMA), în perioada 15 octombrie 2019-14 octombrie 2020. În cadrul discuțiilor au fost prezentate, de asemenea, elementele de actualitate ale acțiunilor întreprinse de ONU în vederea implementării inițiativei Action for Peacekeeping a secretarului general al Organizației, lansată în martie 2018, care are ca obiectiv creșterea eficienței operațiilor de pace. Acest deziderat se bazează pe un proces de intensificare a pregătirii misiunilor şi pe punerea la dispoziția organizației, de statele membre, a unor capabilități militare robuste și credibile, care să permită îndeplinirea cu succes a mandatelor încredințate de către Consiliul de Securitate al ONU.

Întâlniri ale ministrului apărării naționale cu reprezentanți ai Consiliului Atlantic


Ministrul apărării naționale, Nicolae-Ionel Ciucă, a avut, la Munchen, o întrevedere bilaterală cu președintele Consiliului Atlantic al SUA (AC), Frederick Kempe, și a participat la o masă rotundă prezidată de generalul (ret.) James Jones, fost comandant Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) și președinte executiv de onoare al AC. Cele două activități au avut loc în marja Conferinței de securitate. În cadrul întâlnirii cu președintele Consiliului Atlantic al SUA, care a avut loc duminică, 16 februarie, ministrul apărării naționale a reiterat importanța pe care România o acordă Parteneriatului Strategic cu Statele Unite ale Americii, în toate domeniile de activitate, cu accent pe cel strategic și de apărare. De asemenea, a mulțumit pentru sprijinul constant acordat în promovarea agendei de securitate a României și a exprimat convingerea că acest trend va continua. Ministrul Ciucă a amintit de colaborarea fructuoasă în cadrul proiectelor în format multilateral, precum Inițiativa celor Trei Mări și Mobilitatea Militară, accentuând că mobilitatea militară rămâne o prioritate atât pe agenda națională, cât și la nivelul NATO și al Uniunii Europene, fiind un element critic determinant al consolidării posturii aliate de descurajare și apărare. „În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii europene de transport, este important să luăm în considerare nevoia de a asigura un echilibru geografic și conectivitatea tuturor domeniilor de transport – terestre, aeriene și maritime”, a concluzionat ministrul apărării naționale. În cursul după-amiezii de sâmbătă, 15 februarie, la invitația generalului (ret.) James Jones, ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a participat la masa rotundă intitulată ”Secured 5G in Defence, National Security and Society”.

foto securityconference.org,  MApN