Comandanți noi

Bogdan Oproiu · 17.02.2020
În teatrul de operații din Afganistan își desfășoară activitatea două detașamente românești de poliție militară, unul în Baza Aeriană Bagram, BAF, și unul în Baza Aeriană Kandahar, KAF, aflate acum în perioada de rotație.
Căpitanul Alexandra Tâlvan este comandantul detașamentului de poliție militară care urmează să preia în câteva zile misiunea în BAF. Ofițerul este la a treia misiune în Afganistan, precedentele, în 2016 și 2018, pe aceeași funcție, în aceeași bază.  
După absolvirea Academiei Forțelor  Terestre „Nicolae Bălceascu” a fost repartizată la Batalionul 265 Poliție Militară „Tudor Vladimirescu” unde a încadrat funcțiile de comandant pluton și comandant companie. De la 1 ianuarie este șef Compartiment instrucție Poliție Militară în Statul Major al Forțelor Terestre.
 „Cu toate că avem experiența teatrului de operații și ne-am pregătit în țară și avem toate informațiile actualizate, întotdeauna trebuie să fim precauți și să avem o atitudine preventivă cu privire la riscurile și evenimentele ce se pot întâmpla în baza Bagram.” - Căpitan Alexandra Tâlvan
Căpitanul Cristina Buzincu este din 2014 șef compartiment în comandamentul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”. Înainte a activat în cadrul poliției militare. Peste câteva zile, detașamentul pe care-l conduce va prelua sarcinile specifice în KAF. 
Militarii români lucrează în trei ture de opt ore, în echipe mixte cu polițiști militari americani și împreună asigură siguranța bazei și siguranța tuturor oamenilor care trăiesc și-și desfășoară activitatea aici.
„Sunt la prima misiune într-un teatru de operații și sunt convinsă că totul ne va depăși așteptările și fiecare lucru, fiind nou, va fi o provocare. Am venit cu un sentiment foarte bun și prima impresie este pozitivă în continuare. Mi-am planificat oamenii pe schimburi astfel încât să existe un echilibru între cei cu misiuni anterioare și cei aflați la prima prezență într-un teatru de operații. Sunt sigură că fiecare dintre noi își va face treaba și va pleca de aici cu o experiență unică.” - Căpitan Cristina Buzincu
Sarcinile care le incumbă polițiștilor militari din teatrul de operații cuprind sfera poliției militare și poliției civile. Sunt primii care răspund la orice fel de incident în bază, de la incendii la atacuri cu rachete, mențin liniștea și ordinea, fac controlul traficului, cercetează posibile încălcări ale legii cu privire la acte de furt, trafic s.a., întreprind acțiuni antiteroriste de depistare a explozibililor sau armelor introduse ilegal în bază, verifică documente de identitate și se asigură că regulile prevăzute de procedurile bazei sunt respectate de toată lumea, de la soldat la general.