Un comandant, un pilot militar, un model!

Roxana Davidovits · 21.02.2020
Generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu și-a construit pas cu pas o carieră de succes.

 Acum 35 de ani intra pe poarta Liceului Militar "Ștefan cel Mare" din Câmpulung Moldovenesc, plin de entuziasm și cu dorința de a ajunge ofițer al Armatei României.
An de an a călătorit pe acest drum al devenirii, urmând timp de 4 ani, la Bobocu, cursurile Şcolii Superioare de Ofiţeri de Aviaţie „Aurel Vlaicu”, specialitatea naviganţi. Atunci când vorbește despre prima dată când a fost la manșa unui avion, ne spune: ”E un vis! Zborul în sine este un vis. Pentru a performa ca pilot trebuie să îți placă și să fii motivat și dedicat.” Ulterior, s-a desăvârșit ca pilot, având peste 2.000 de ore de zbor la manșa a diferite aparate de zbor.
A urmat cursuri de comandă și stat major, cursuri de specialitate la instituții de învățământ militar din țară și din străinătate, precum și cursul de perfecţionare în conducerea strategică la Colegiul de Război-Aviaţie, SUA (2011).
 

 
Generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu a fost în anul 2005 comandantul primei misiuni în afara teritoriului național a piloților militari care s-a realizat, în operaţia ALTHEA a Uniunii Europene din Bosnia și Herţegovina, unde au participat două detaşamente a câte 42 de militari şi patru elicoptere IAR – 330 SOCAT.
”Suntem militari şi pentru asta ne pregătim. Pentru mine, e ca şi cum aş merge la serviciu, cu diferenţa că locaţia în care îmi fac meseria este la câteva mii de kilometri de casa. În misiunile din teatrele de operații punem într-adevăr în practică ceea ce învățăm, atunci simțim că instrucția pe care o facem în țară își atinge scopul, acolo se vede finalitatea instruirii. Eu nu m-aș fi simțit împlinit profesional fără o misiune în afara țării în mediu internațional. O misiune, mai ales din punctul de vedere al comandantului, este dificilă pentru că porți responsabilitatea pentru toți cei aflați acolo, de asemenea îți dorești să performezi, să fii la același nivel cu celelalte națiuni, să îți reprezinți țara și să îți duci misiunea la final cu succes. Consider că o misiune a fost îndeplinită cu succes atunci când toți militarii au ajuns cu bine înapoi acasă la familiile lor.”


În anul 2012, în semn de apreciere pentru activitatea deosebită și contribuțiile aduse instituției militare, Președintele României i-a conferit Ordinul ”Virtutea Aeronautică” în grad de "Cavaler" cu însemn pentru militari.
 
Cea mai fructuoasă perioadă a carierei sale au fost cei 5 ani (2013 - 2018) în care a fost comandantul Bazei 95 Aeriană, Bacău. 

Ani la rând a defilat pe deasupra Arcului de Triumf de Ziua Națională a României la manșa elicopterului, dar anul trecut a încununat 30 de ani de carieră cu prima defilare pe sub Arcul de Triumf, în fruntea detașamentului Comandamentului Forțelor Întrunite. Cel mai emoționant moment a fost ”după ce am trecut de arc când toată lumea aplauda, copiii strigau ”La mulți ani, România!”, simți într-adevăr că este o zi importantă pentru toată lumea prezentă, simți că ești român.”


 
Actualmente, generalul de flotilă aeriană Valerică Vrăjescu, îndeplinește funcția de locțiitor al comandantului Comandamentului Forțelor Întrunite. Una din sarcinile esențiale ale comandamentului în anul 2020 o reprezintă misiunea multidimensională integrată a ONU de stabilizare din Mali (MINUSMA) cu un detașament de 120 de militari și 4 elicoptere IAR – 330LRM.
”Este o misiune dificilă, ne aflăm într-un mediu în care n-am mai zburat până acum. Întinderile nesfârșite de nisip care fac orientarea în teren dificilă și căldura excesivă, au fost condițiile la care militarii români au trebuit să se adapteze. Sunt încrezător că toți se vor întoarce acasă cu sentimentul datoriei împlinite.”