Secretarul General NATO, mesaj exclusiv pentru România și implicarea aliată împotriva #coronavirus

Radu Tudor · 03.04.2020
Radu Tudor : Domnule Secretar General, Ministerul român al Apărării a construit două spitale militare temporare și a plătit două zboruri strategice ale NATO spre Coreea de Sud. Puteți, vă rog, să comentați această acțiune, ce poate face NATO în plus prin ministerele apărării din statele Aliate, și dacă EADRCC (Euro-Atlantic Disaster Response Coordination Center) poate deveni și mai operațional în lupta împotriva Coronavirus? Mulțumesc, domnule Secretar General.

Secretarul General NATO, Jens Stoltenberg :
“Mai întâi salut ceea ce România face acum.
Aceasta arată că România, ca toți Aliații, mobilizează acum forțele pentru a sprijini eforturile civile pentru combaterea Coronavirus.
Și NATO sprijină aceste eforturi, EADRCC (Centrul Euro-Atlantic de Coordonare și Răspuns la Dezastre) este un instrument important în mobilizarea resurselor aliaților și pentru a ne asigura că aliații care au nevoie de aceste resurse suplimentare le primesc. România a utilizat programul aliat pentru transport aerian strategic pentru transportul unei cantități importante de echipamente din China și din Coreea de Sud către România, și acesta este doar un exemplu despre cât de importante sunt capabilitățile noastre de transport aerian în susținerea aliaților în gestionarea acestei crize.

Mulți alți aliați au făcut la fel, am ajutat la realizarea transporturilor, am ajutat stabilirea diferitelor mecanisme pentru sprijinul aliaților, și agențiile NATO de achiziții au ajutat aliații să obțină echipamentele folositoare și pentru a realiza aranjamentele care să facă posibilă obținerea echipamentelor medicale esențiale.
Așadar aliații și NATO au realizat mult împreună. Doar în urmă cu câteva zile avioane ale Turciei au aterizat în Spania și Italia cu echipamente și sunt și alte exemple. Provocarea este acum să continuăm și să facem mai mult.

De aceea, l-am însărcinat azi, pe Comandantul Suprem (SACEUR – Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa) să impulsioneze și să urgenteze pentru ca aliații să se poată mobiliza și sprijini și să folosească mai mult resursele, structurile și mecanismele NATO mai mult, pentru a continua să asigure sprijinul esențial.

NATO a fost creată să gestioneze crize, deci avem experiența, am mai făcut lucruri asemănătoare înainte, avem capabilități și în ceea ce privește evacuarea medicală, capacități de transport și am văzut și cum forțele armate ale mai multor națiuni aliate și personalul militar aliat este utilizat acum în multe domenii diferite, de la controlul frontierelor, dezinfectare, transportul pacienților, ridicarea spitalelor militare și așa mai departe.

Deci rolul NATO este de a sprijini, coordona, mobiliza, aceste eforturi și din acest motiv am decis organizarea unei reuniuni a miniștrilor apărării peste câteva săptămâni, pentru a ne asigura că putem trage o concluzie referitoare la eforturile NATO, că vom asculta mesajul SACEUR care ne va prezenta activitatea structurilor militare în sprijinul aliaților și să avem astfel o platformă pentru întâlnirea miniștrilor apărării de peste câteva săptămâni pentru a lua decizii în continuare.
Mobilizăm NATO în sprijinul eforturilor civile pentru combaterea coronavirus.”

Sursa: Antena3