29 mai - Ziua Internațională a Menținerii Păcii în cadrul Organizației Națiunilor Unite

MApN · 29.05.2020
Ziua Internațională a Menținerii Păcii în cadrul Organizației Națiunilor Unite, 29 mai, ne oferă șansa de a aduce un omagiu contribuției inestimabile a personalului militar și civil care a contribuit la eforturile Organizației și de a cinsti cei peste 3.900 de activiști în cadrul menținerii păcii care și-au pierdut viața sub drapelul ONU din 1948 până acum, inclusiv pe cei 102 de anul trecut.

În acest an, provocările și amenințările cu care se confruntă activiștii pentru menținerea păcii sunt mai complexe ca niciodată, deoarece aceștia, ca și restul populației din întreaga lume, nu trebuie să facă față doar pandemiei generate de COVID-19, dar să și sprijine și protejeze oamenii din țările de unde activează. Aceștia își desfășoară activitatea la cel mai înalt nivel și sprijină guvernele și populațiile locale în pofida riscului generat de COVID-19. 

Tema Zilei aniversare a acestui an este “Rolul femeii în cadrul Procesului de Menținere a Păcii: Esențial pentru Pace” pentru a marca cea de-a 20-a aniversare a adoptării Rezoluției 1325 a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la Femei, Pace și Securitate.

Prin emiterea Rezoluției Consiliului ONU nr 1325, precum și Acțiunea pentru menținerea Păcii (A4P) și Declarația cu privire la angajamentele comune privind operațiile ONU de menținere a păcii, ONU a solicitat creșterea rolului și a contribuției femeilor în cadrul operațiilor sale, inclusiv a personalului militar feminin cu rol în menținerea păcii.

Contribuția femeilor care activează în cadrul operațiilor de menținere a păcii este inestimabilă. Acestea ajută la creșterea calității procesului de menținere a păcii, au un acces mai mare la nivelul comunităților, în special la femei, ajutând la promovarea drepturilor omului și protejarea populației civile. De asemenea, acestea încurajează celelalte femei să devină  parte esențială a procesului de pace și în cadrul politicii; când diverse femei participă în cadrul negocierilor pentru pace, calitatea și durabilitatea acordurilor pentru pace cresc, iar când femeile sunt semnatarele acordurilor pentru pace, gradul de implementare al acestora crește, ceea ce duce , conform cercetărilor academice, la asigurarea menținerii păcii și prosperității.

Prima misiune de menținere ONU a păcii a avut loc pe 29 mai 1948, când Consiliul de Securitate a autorizat dislocarea a unui număr mic de observatori militari în Orientul Mijlociu pentru a pune bazele Organizației Națiunilor Unite pentru Supravegherea Respectării Armistițiilor care să monitorizeze respectarea Acordului cu privire la Armistițiul dintre Israel și țările arabe vecine.

De atunci, peste un milion de femei și bărbați au participat în 72 de operații de menținere a păcii care au avut impact direct asupra vieții a milioane de oameni și care a dus la salvarea unui număr incomensurabil de vieți omenești. În prezent, structurile ONU pentru Menținere a Păcii au dislocat peste 95.000 de personal militar, civil și polițiști ce activează în cadrul a 13 operații.

Pentru a sărbători Ziua Internațională a  Menținerii Păcii în cadrul Sediului ONU la New York, Secretarul General va depune o coroană în onoarea tuturor activiștilor din domeniul menținerii păcii care și-au pierdut viața în timp ce participau în cadrul operațiilor ONU desfășurate  în ultimii 70 de ani. De asemenea, va fi ținută și  o ceremonie virtuală în cadrul căreia se va acorda medalia Dag Hammarskjold Post-mortem tuturor activiștilor care și-au pierdut viața în cadrul operațiilor de menținere a păcii din 2019.  Avocatul Anului pe Probleme de Gen din cadrul domeniului de Menținere a Păcii va participa la această ceremonie virtuală.