Căștile albastre ale păcii

Mirela Vîță · 29.05.2020

Anual, pe 29 mai, de Ziua internaţională a Căştilor Albastre suntem invitaţi să apreciem munca celor peste 100.000 de oameni implicaţi, în prezent, în misiuni de pace desfăşurate pe întreg mapamondul. Dacă ediţia anterioară a fost sărbătorită sub sloganul „Together for Peace” - „Împreună pentru pace”, ediţia din 2020 este dedicată femeilor din cadrul ONU, cu mottoul „Women in peacekeeping, a key to peace”- „Femeile în operațiile de menținere păcii: cheia pentru realizarea păcii". Acum se aniversează 20 de ani de la adoptarea Rezoluţiei 1325 privind Femeile, Pacea și Securitatea, primul document ONU care evidenţia impactul disproporţionat al conflictului armat asupra fetelor şi femeilor, şi totodată recunoştea contribuţia şi rolul acestora în acţiunile de prevenire a conflictelor, de menţinere a păcii şi de reconstrucţie.
Astfel, țara noastră înregistrează, în acest an, un record de 29 de ani de participare continuă cu trupe la acest tip de misiuni. Începând cu primii militari români care au acționat, ca observatori, în cadrul misiunii UNIKOM din Irak-Kuweit, peste zece mii de membri ai Armatei României au fost dislocați în diverse regiuni ale lumii și au activat sub drapelul Națiunilor Unite în 25 de misiuni de menținere a păcii.
În prezent, cea mai importantă și consistentă prezență a militarilor români la acest tip de operație este cea a Detașamentului Carpathian Pumas, la Misiunea Multidimensională Integrată a ONU de Stabilizare din Republica Mali (MINUSMA):din luna octombrie 2019, România contribuie la eforturile internaţionale de menţinere a păcii cu un detaşament al Forţelor Aeriene format din 120 de militari şi 4 elicoptere IAR-330 Puma L-RM, care execută în această zonă misiuni de evacuare medicală, cercetare, patrulare, transport cargo și pasageri. Şi din toate cele 14 operaţii ONU de menţinere a păcii, câte sunt în desfăşurare acum, MINUSMA e considerată cea mai periculoasă, pentru că sute de luptători pentru pace şi-au pierdut viaţa pe timpul executării mandatului aici.
Din totalul personalului, 14 militari sunt femei, încadrate pe toate nivelurile, de la ofiţer în echipa de comandă, la militar în pază: şeful personalului, şeful comunicaţiilor, administrator logistic, mentenanţă, responsabil documente, comandant protecţia forţei, sprijinul meteo, maistru specialist la elicoptere, parte din echipajul elicopterelor, ca asistent medical.
Pentru ele misiunea e dincolo de statistici. Cifrele şi obişnuitele discuţii „femei în armată” nu îşi au locul în activitatea lor zilnică. Au de monitorizat frecvenţe radio, de calculat bugete, de întocmit procese verbale, de vopsit pale de elicopter, de verificat stocurile în magazie sau de asigurat paza pentru zona operaţională. Pentru că nu doar aduc o contribuţie semnificativă detaşamentului, ci fac parte din el, iar fiecare activitate îşi are rolul în a asigura disponibilitatea tehnicii şi personalului pentru a îndeplini misiunea asumată către ONU.
Iar toţi cei care asigură permanent disponibilitatea zborului, pe toate funcţiile, fie ei bărbaţi sau femei, sunt conştienţi de faptul că într-un mediu cu o climă extremă, în care mobilitatea este dificilă, cele patru elicoptere IAR-330 Puma L-RM ale detaşamentului Carpathian Pumas reprezintă o capabilitate esenţială pentru sprijinirea eforturilor ONU de stabilizare a zonei.

Pentru cârcotaşi, o singură întrebare mai rămâne: "Căştile... de ce sunt albastre?!"