Disciplina militară - elementul cheie în instruirea fiecărui militar

Mariana Dinu · 09.07.2020
Fruntașul Bogdan-Andrei Măciucă este pistolar în teatrul de operații din Afganistan și face parte din Batalionul 21 de Protecția Forței „Viperele Negre”.

În urmă cu 5 ani și-a ales cariera militară, dar putem spune că armata nu reprezintă o noutate pentru el, având în vedere faptul că mai multe generații din familia lui au parcurs același drum pe care a pornit și colegul nostru. Inclusiv tatăl acestuia a fost tanchist și a avut o influență în decizia luată.

Andrei este deja la a doua misiune în teatrul de operații din Afganistan. A participat în prima misiune în anul 2018 cu militarii Batalionului 30 de Protecția Forței „Vulturii Carpaților” ca top cover în cadrul companiei de GA (Guardian Angels).

Caracterizat de comandantul de pluton ca un militar instruit și dornic să se dezvolte în permanență, fruntașul Bogdan-Andrei Măciucă ne-a relatat cum s-au desfășurat cele două misiuni:
 “Am plecat în prima misiune cu foarte multe emoții. În anul 2018 teatrul de operații din Afganistan era un mediu nou pentru mine, o provocare, eram foarte curios cum este să acționezi într-o situație reală și să fii într-o zonă de conflict. Îmi amintesc și acum primele misiuni de Guardian Angels. Când ajungeam la punctul de control și acces mă cuprindea un val de emoții știind că urma să plecăm din bază și să ajungem pe un teren nou pentru noi. Toate aceste trăiri mă ajutau în același timp să mă concentrez mai mult asupra sarcinilor pe care le aveam de executat astfel încât să pot asigura protecția colegilor mei de pe funcția de top cover. După primele misiuni de GA executate au dispărut și emoțiile.

De ce m-am hotărât să plec în prima misiune? Pentru că mi-am zis că nu aș putea să mă consider militar dacă nu am experiența unei misiuni într-un teatru de operații.

Acum sunt din nou în teatrul de operații din Afganistan cu „Viperele Negre”, Batalionul 21 de Vânători de Munte „General Leonard Mociulschi”, structura la care sunt încadrat de cinci ani. Sunt pistolar tot la compania de Guardian Angels. De această dată am avut posibilitatea, în pregătirea pentru misiune, să împărtășesc din experiența mea ca GA și să le transmit colegilor mei toate informațiile pe care le-am acumulat în prima misiune.
La a doua misiune am trecut peste emoțiile primei misiuni. Am căpătat mai multă încredere în mine și am lăsat în urmă timiditatea cu care am pășit în prima unitate militară. Cele două misiuni m-au format ca militar și m-au ajutat să înțeleg care este locul și rolul meu într-o microstructură militară. Provocarea acestei misiuni a constat în schimbarea sarcinilor pe parcursul celor 5 luni de când suntem dislocați în Afganistan. De la GA am trecut la executarea de patrule în GDA (Ground Defense Area). Este total diferit, cea mai mare parte din timp o petreci în MRAP, nu necesită aceeași atenție ca un GA, unde toată misiunea trebuia să stai în picioare și să fii atent la toate detaliile din jurul tău, practic erai “umbra” consilierului căruia trebuia să îi asiguri protecția.

Din punctul meu de vedere consider că disciplina militară este elementul cheie în instruirea fiecărui militar. Atât timp cât ești disciplinat, știi să asculți un ordin și să îl execuți. Dacă ai această calitate poți să faci totul mult mai ușor”. Fruntaș Bogdan-Andrei Măciucă.


Text și foto: Cpt. Mariana Dinu