Atât plutonul cât și compania reprezintă a doua familie pentru noi

Mariana Dinu · 24.07.2020
Lider prin puterea exemplului, comandantul plutonului ALPHA 1, sublocotenentul Ionuț Cosmin Zîrnovean, a învățat să lucreze cu subordonații, a reușit să se integreze în cadrul subunității și să se impună atât în fața militarilor cu experiență în teatrele de operații cât și în fața militarilor aflați la prima misiune. Ionuț ne-a relatat în continuare ce înseamnă să fii comandant pluton în Afganistan și ce provocări a întâlnit până în acest moment:

Să fii comandant pluton într-un teatru de operații consider că este cea mai mare provocare. Ești un vector al plutonului, trebuie să fii un exemplu pentru subordonați și să le transmiți încredere. Acest lucru necesită foarte mult timp alocat, timp împărțit între pluton, planificarea misiunilor și cooperarea cu partenerul American și Forțele de Securitate Afgane.

În teatrul de operații din Afganistan execut misiuni de patrulare care presupun curățarea rutelor, cercetarea tuturor punctelor obligatorii de trecere cât și a zonelor periculoase și siguranță 360⁰ atât pe timpul deplasării cât și pe timpul staționării. Astfel asigurăm populația locală de prezența Forțelor de Coaliție și de sprijinul nostru în aria de responsabilitate, respective districtul Dand.

Cu Forțele de Securitate Afgane avem o colaborare destul de bună, sunt foarte receptivi la ceea ce le solicităm și pot spune că avem o relație bazată pe încredere.

Motivarea subordonaților este un lucru destul de dificil având în vedere că am venit aici direct după finalizarea programului de instruire de la Centrul de Perfecționare Vânători de Munte “Bucegi”. A fost mai greu, nu eram obișnuit cu lucrul cu subordonații, în schimb am dat de un pluton foarte bun, cu care nu am avut probleme și de fiecare dată când le-am cerut ceva sau le-am ordonat să facă un anumit lucru nu s-a pus problema de a nu se executa, din contră, s-a executat peste așteptările pe care le aveam.

Faptul că suntem departe de familie este destul de greu, ne este dor de casă, de prieteni,  dar avem o altă familie pe care am creat-o aici și ne face să uităm de acest dor, ne îndeplinim misiunile cu succes și atât plutonul cât și compania sunt ca o a doua familie pentru noi.

Consider că această misiune mă va ajuta foarte mult în cariera militară, am dobândit foarte multă experiență aici atât din misiunile de patrulare executate cât și din colaborarea cu partenerul american și din experiența militarilor pe care i-am înlocuit în teatrul de operații din Afganistan.

Aici am acumulat cele mai multe cunoștințe și am învățat ce înseamnă coeziunea, lucrul în echipă, interoperabilitatea și cooperarea cu alți parteneri într-un mediu multinațional.” – Slt. Ionuț Cosmin Zîrnovean, comandant pluton – Batalionul 21 de Protecția Forței “Viperele Negre”.
 
Foto: Cpt. Mariana Dinu, Frt. Gabriel Ioncică