Steaua de Bronz

Constantin Mireanu · 27.07.2020
Pe căpitanul Claudiu Valentin Hanza l-am întâlnit acum câteva luni, când am ajuns în Baza Aeriană Kandahar. Este consilier pe linie de logistică în cadrul Comandamentului pentru pregătirea, consilierea și asistența forțelor de securitate afgane pentru zona de sud a Afganistanului.

Încă de atunci, căpitanul, aflat la început de misiune, se integrase bine în cerințele noii funcții și se bucura de încrederea celor din echipa cu care lucra. Demarase câteva proiecte, trecuse chiar și prin situații mai sensibile, în care era cât pe ce să piardă, din cauza unei proceduri clasice de securitate, încrederea unui lider afgan, deranjat că fusese percheziționat la intrarea în bază. Cu tact, bun simț și diplomație, căpitanul Hanza a reușit să gestioneze fiecare situație astfel încât să-și poată transmite corect mesajele.

Chiar dacă măsurile firești de prevenție a răspândirii virusului SARS-CoV-2 luate și aici, în bază, l-au împiedicat să se mai întâlnească cu liderii afgani pe care îi consilia, legăturile fuseseră deja făcute și încrederea câștigată. Tot ce a trebuit să facă, în continuare, a fost să schimbe sute de mesaje cu comandantul Centrului regional de logistică din Kandahar și cu alți lideri afgani, să medieze relațiile dintre ei, să-i pună de acord. De fapt, așa cum spunea de la prima întâlnire, acest lucru nu este foarte simplu. Afganii sunt foarte mândri, nu și-ar cere unii altora nimic. Comunică destul de greu.

Așadar, îl întreb acum, aproape de finalul misiunii, când i-a fost cel mai greu, din toată perioada petrecută aici. Îmi răspunde firesc, că prima parte a misiunii, începutul: Oricât ai fi de pregătit, atunci când preiei noua funcție ai nevoie de o perioadă de acomodare, care este grea. Afganii cu care urmează să lucrezi nu te cunosc. Dacă faci sau spui ceva care i-ar putea deranja, i-ai pierdut definitiv. Le-ai pierdut încrederea. Și când se întâmplă acest lucru, orice le-ai propune, ei vor răspunde pozitiv, dar vor uita imediat după discuție promisiunea făcută.

Căpitanul însă a reușit să comunice bine, deschis și să stabilească niște relații de serviciu excelente, recompensate acum cu medalia Steaua de Bronz, pe al cărei certificat de însoțire, la final, scrie:
Expertiza căpitanului Hanza, ca ofițer senior responsabil de logistică a ajutat nu doar forțele coaliției să câștige o mai bună înțelegere asupra complexității logisticii afgane, ci a câștigat și încrederea comandanților Centrului de Instruire Regional Kandahar și a Centrului Regional Logistic  învățând și înțelegând sistemul acestora, și, mai important, convingându-i chiar pe ei să a adopte și să utilizeze acest sistem, asigurând astfel viabilitatea instituțională și implementarea responsabilităților necesare pentru a-l menține în anii care vor urma.

Acțiunile căpitanului Hamza sunt în linia celor mai bune tradiții ale serviciului militar și îi aduc onoare lui, Brigăzii 3D Security Force Assistance  și Armatei Statelor Unite. 
Oameni pasionați de ceea ce fac, dedicați, onești, apreciați de colegii din alte armate, care se respectă în primul rând pe ei înșiși, aveam să mai întâlnesc aici, în Kandahar. Pe unii i-ați regăsit în paginile noastre, alții urmează. Cei mai mulți însă nu vor ajunge niciodată, preferând anonimatul, mulțumindu-se să răspundă în fața propriei conștiințe.