O nouă misiune, un nou început!

Constantin Mireanu · 14.09.2020
Elementul Național de Sprijin, rotația a XI-a, a predat, în cadrul unei ceremonii militare, responsabilitățile specifice misiunii, camarazilor din rotația a XII-a. Pentru următoarea perioadă, noul detașament românesc va asigura sprijinul logistic structurilor românești participante la misiunea „Resolute Support” din Afganistan.

Comandantul Elementului Național de Sprijin rotația a XI-a, locotenent-colonelul Ciprian Lupu a predat comanda și responsabilitățile comandantului ENS rotația a XII-a, locotenent-colonelul Nicolae Nicoară.
„Au fost șase luni grele, în care am făcut față multor provocări, unele la care nu ne așteptam, cum ar fi COVID-19”, spune locotenent-colonelul Ciprian Lupu.
„Pandemia ne-a schimbat și nouă modul de acțiune, dar ne-am adaptat rapid, am respectat toate măsurile de protecție și am reușit să ne îndeplinim misiunea cu succes și, mai mult, să nu raportăm niciun caz de îmbolnăvire în rândul efectivelor noastre.Suntem onorați că am reușit, în modul cel mai profesionist, să asigurăm sprijinul logistic trupelor românești pe toată durata misiunii.
Cred că cel mai important lucru, la final, este să ai conștiința curată că ai făcut tot ce a depins de tine pentru misiune și pentru oamenii de lângă tine, că ai încercat să fii drept, onest și că îți poți privi fiecare subordonat în ochi. Am avut o echipă minunată, care a depășit cu bine fiecare provocare și am știut să ne fim aproape în momentele cele mai grele”, a încheiat comandantul ENS, rotația a XI-a, locotenent-colonelul Ciprian Lupu.
Onorat de misiunea care i s-a încredințat, noul comandant al ENS rotația a XII-a, locotenent-colonelul Nicolae Nicoară a mărturisit public ce înseamnă această misiune și câtă muncă se află în spatele succesului profesional:
“Am ajuns în baza militară KAF încredințați că ENS rotația XI și-a îndeplinit misiunea în parametrii excelenței. 

De asemenea, suntem aici știind că vom fi solicitați să rezolvăm situații multiple, dificile, inedite, amplificate de starea de securitate volatilă din teatrul de operații și de situația epidemiologică extrem de complicată.
Aceste două variabile au amplificat responsabilitatea noastră în pregătire, obligandu-ne la temeinicie și la o comunicare intensă și productivă cu omologii noștri din teatru. Ceea ce am făcut până acum, modul în care s-a efectuat coeziunea detașamentului, ne permite să ne îndeplinim misiunile la standarde înalte. Să ne ajute Dumnezeu!” a spus locotenent-colonelul Nicolae Nicoară.
 
Șeful echipei de legătură a Comandamentului Forțelor Întrunite, comandorul Valeriu Anton, a mulțumit detașamentului ENS rotația a XI-a pentru întreaga activitate și a asigurat detașamentul ENS rotația a XII-a de sprijinul din partea CFI în perioada dislocării în teatrul de operații.
În cadrul festivității de predare primire s-au acordat medalii și diplome în semn de apreciere pentru profesionalismul pe care militarii din rotația a XI-a l-au demonstrat în misiune, pe parcursul celor șase luni. De asemenea, s-au acordat medalii și diplome partenerilor americani cu care militarii români au avut o colaborare excelentă pe durata misiunii.
Acum, după mai mult de o săptămână cu activități de o intensitate ridicată, care au presupus predarea atribuțiilor, a proiectelor în desfășurare, a procedurilor de lucru, militarii rotației a XII-a au început activitățile curente pe care le execută Elementul Național de Sprijin, cu o frecvență ridicată, specifice sprijinului logistic în Teatrul de Operații din Afganistan.
 
Locotenent-colonel Constantin Mireanu
Căpitan Ionuț-Sorin Bobolicu