Semper Altius!

Madălin Enache · 28.10.2020
În anul 2016, niciun militar al Batalionului 205 Apărare Antiaeriană Gheorghe Pârvulescu nu se gândea că peste un an va executa o importantă misiune internațională cu tehnica din dotare.
 
În februarie 2017, batalionul a primit ordin de pregătire pentru misiune, iar în mai puțin de 45 de zile (cea mai rapidă constituire a unui detașament românesc pentru misiune), Detașamentul de Apărare Antiaeriană Scorpionii Albaștri era gata pentru misiune.
 
După un marș tactic de 1.500 de kilometri, a ajuns în Polonia, unde a început misiunea Prezenței Înaintate Consolidate în cadrul Grupului de Luptă Polonia, sub comanda Statelor Unite ale Americii și în subordinea Brigăzii 15 Mecanizată poloneză.
 
După trei ani și jumătate de participare în cadrul Grupului de luptă din Polonia, sistemul antiaerian "Oerlikon" a fost dislocat în această săptămână înapoi în curtea Batalionului 205 Apărare Antiaeriană ,,Gheorghe Pîrvulescu” din Craiova, acesta fiind înlocuit de sistemul antiaerian "Gepard" de la Turda.
 
În perioada Februarie 2017 – Octombrie 2020, tehnica si echipamentele din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană ,,Scorpionii Albaștri” au parcurs peste 600 de mii de kilometrii, au participat la 21 de trageri cu armamentul de infanterie în care au fost trase peste 84000 de gloanțe calibru 5,45mm, 21 de exerciții de rezolvare a unei situații tactice, 12 exerciții de antrenament în teren, 12 exerciții cu trageri antiaeriene cu muniție reală de război, folosindu-se peste 4000 de lovituri calibru 35 de mm, 26 de exerciții de ocupare a dispozitivului de luptă, precum și numeroase exerciții multinaționale printre care amintim: Puma 17, Saber Strike 17, Dragon 17, Puma 18, Saber Strike 18, Raiders Fury, Tobruq Legacy 19, Puma 19, Operation Kirchoff, Masurian Lightning, Bull Run, Bull Run 5, Bull Run 9, Bull Run 10, Bull Run 12, Bull Run 13.
 
Între aceste activități, militarii detașamentului au participat și la 103 prezentări de tehnică și echipament militar precum și la 53 de ceremonii, activități unde militarii au avut ocazia să interacționeze cu populația civilă din regiunea Warminsko-Mazurskie.
 
În aceste 1320 de zile, militarii români au dovedit încă odată că România este un partener de încredere în cadrul Alianței Nord-Atlantice, partener care își va sprijini întotdeauna aliații oriunde, prin orice mijloace posibile.
 
Semper Altius!