Zile și nopți de foc în Poligonul Capu Midia pentru Detașamentul de Apărare Antiaeriană care pleacă în Polonia

Anca Medrea · 10.03.2021
  • Acasă
  • Articole blog
  • Instrucție
  • Zile și nopți de foc în Poligonul Capu Midia pentru Detașamentul de Apărare Antiaeriană care pleacă în Polonia
Aproximativ 100 de militari din cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană rotația a IX-a, care urmează să plece în misiune, în cadrul Grupului de Luptă din Polonia, dau timp de două săptămâni examenul final în poligonul Centrului Național de Instruire pentru Apărare Antiaeriană „General de brigadă Ion Bungescu” din Capu Midia.

Provocarea săptămânii trecute a fost combaterea cu succes a țintelor aeriene și terestre în cadrul exercițiului cu trageri de luptă reale „Thunder Guard 21”, trageri care au avut loc atât ziua, cât și noaptea. Pe parcursul activităților, militari din cadrul Poligonului Capu Midia au asigurat siguranța perimetrului în care s-au desfășurat tragerile.
 
Caporalul clasa a II-a Ionel Ganea este servant ochitor la complexul antiaerian Gepard, adică militarul care descoperă ținta și execută focul. Spune că de fiecare dată când își atinge obiectivul are un sentiment de satisfacție. Va participa pentru prima dată în misiune în Polonia și afirmă că este onorat să facă parte din acest detașament: “Sper să mă întorc de acolo, de fapt, sigur mă voi întoarce cu rezultate și cu experiențe plăcute”.
 
Plutonierul major Bogdan Pintilie îndeplinește funcția de mecanic conductor la una dintre secțiile complexului Gepard în cadrul Detașamentului de Apărare Antiaeriană rotația a IX-a. Pentru el este prima misiune în Polonia și a treia misiune externă la care participă, celelalte fiind în teatrul de operații din Afganistan. “Gepardul, deși  pare un colos de 47 de tone, pentru mine este ușor de condus, este ușor de stăpânit. Îl cunosc, l-am plimbat în toate poligoanele din țară, dar acum va fi ceva nou pentru că va trebui să mergem cu el și peste hotare și vrem să îl facem cunoscut partenerilor noștri din Alianța Nord Atlantică”, a declarat militarul.
 
Detașamentul este comandat de către maiorul Mircea Zemtev, aflat la prima misiune într-un teatru de operații: “Este o adevărată onoare pentru mine sa comand detașamentul de Apărare Antiaeriană, generat de Batalionul 288 Apărare Antiaeriană Milcov din Focșani, deoarece în această structură mi-am desăvârșit pregătirea de specialitate ca ofițer. Consider că această experiență este unică pentru mine și am convingerea că perioada de pregătire ne-a ajutat să formăm o echipă puternică, o echipă capabilă în orice moment să se ridice la nivelul standardelor de interoperabilitate ale partenerilor din cadrul Alianței”, a spus ofițerul.


 
Militarii detașamentului “Sky Guardians” din cadrul Batalionului 288 Apărare Antiaeriană “Milcov” Focșani vor fi evaluați, la finalul tragerilor de către specialiștii poligonului Capu Midia. Ei vor pleca în luna aprilie la baza militară Bemowo Piskie din Polonia pentru a participa la misiunea de asigurare a prezenței înaintate consolidate pe flancul nord-estic al NATO.
 
Text: Lt. Anca Medrea și Lt. Mădălina Boboc, foto: Lt. Anca Medrea