Exercițiul NOBLE JUMP 21

Mariana Dinu · 31.05.2021
Militarii Batalionului 30 Vânători de Munte “Dragoslavele” se instruiesc în context multinațional în cadrul exercițiului NOBLE JUMP 21.
 
Detașamentul face parte din Forța Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) care este gata de dislocare în termen scurt de la alertare, fiind vârful de lance al Forței de Reacție a NATO (NRF).
 
Vânătorii de munte au executat exerciții cu trageri reale alături de aliați, experiență profesională prin care se validează procedurile de operare și se atinge obiectivul de interoperabilitate a structurilor participante.
 
*
Peste 4.000 de militari români și aliați participă, cu aproape 600 de mijloace tehnice, la Exerciţiul multinaţional NOBLE JUMP 2021, care se desfăşoară, în perioada 19 mai - 2 iunie, pe teritoriul României.
 
Exercițiul NOBLE JUMP 21, planificat de Comandamentul Suprem Aliat în Europa și condus de Comandamentul Forțelor Întrunite din Napoli, este cea de-a treia etapă a exercițiului NATO STEADFAST DEFENDER 21 ce conține secvențe de pregătire și instruire a forțelor NATO prin dislocarea acestora într-un termen foarte scurt în România.
 
Această secvență de instruire a început în data de 19 mai, când, potrivit scenariului exercițiului, NATO a alertat Forța Întrunită cu Nivel de Reacţie Foarte Ridicat (VJTF) a Alianței Nord-Atlantice în vederea deplasării din Turcia în România, prin Bulgaria.
 
Sursă text și foto: Cpt. Mariana Dinu/Cap. Ciprian Irimia